Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

Desserter

Hallonfromage
Jordgubbsskum
Mangomousse
Kaffemarshmallows med valnötter
Chokladsufflé
Stekta äpplen med dadlar
Apelsiner i karamellsås
Persikobrylé

Jordgubbsbrylé
Ugnsbakade bananer med rom och mandel
Körsbärskompott med portvin

Marinerade vinbär i Cointreau
Sommarfruktsallad
Sallad med ananas och litchifrukt
Sesamfröstekta äppelskivor

Bananpaj
Äppelmums
Sirapsäpplen
Stekta äppelskivor
Delikatessplommon
Chokladmousse
Bananmousse
Brylépudding
Citronfromage
Gratinerade äpplen
Marinerade jordgubbar
Katrinplommonkaka
Karamellkräm
Lingonparfait
Milkshake ( 8 st )
Enkel moccamousse
Rabarberkräm
Rödvinsglaserade päron
Chokladsås
Vaniljsås
Jordgubbar med balsamvinäger
Ananaspaj
Äppelkaka med vaniljsås
Pumpa och morotspaj
Saffranspäron
Rabarberpaj
Jordgubbstårta

 


Hallonfromage

6 pers

500 g hallon
1 ½ dl vatten
125 g strösocker
1½ msk gelatin blötlagt i 4 msk vatten
3 dl vispgrädde
 

Spara 6 hallon till garnering och lägg ner resterande i en mixer tillsammans med vatten och socker och mixa till ett slätt mos. Tryck hallonmoset genom en sil så att kärnorna försvinner. Värm upp gelatinet så att det löser sig. Låt svalna något. Lättvispa grädden. Blanda ner gelatinet i moset. Blanda 3/4 av grädden i hallonmoset när det börjar hårdna. Häll upp i en form och ställ kallt för att stelna. Stjälp upp fromagen och garnera med resterande grädde och hallonen.

Upp

Jordgubbsskum

6 pers

350 g jordgubbar
50 g strösocker
3 dl vispgrädde

Rensa bort det gröna från jordgubbarna (spara 3 st med det gröna kvar). Lägg jordgubbarna i en mixer tillsammans med sockret och mixa till ett mos. Lättvispa grädden. Tryck jordgubbsmoset genom en sil så att kärnorna försvinner. Blanda i grädden och fördela skummet i portionsglas. Ställ in i kyl. Garnera med halverade jordgubbar som har det gröna kvar.

Upp

Mangomousse

6 pers

2 st mango
75 g siktat florsocker
Saft av 1 lime
1 msk gelatinpulver blötlagt i 2 msk vatten
3 dl vispgrädde
Limeskivor till garnering

Dela mangon och skär loss köttet från skal och kärna. Lägg ner mangoköttet, florsockret och limesaften i en mixer och kör tills det blir slätt. Värm gelatinet tills det löser sig och låt det sedan svalna lite. Vispa grädden. Blanda gelatinet och grädden med fruktmoset. Häll upp i portionsformar och ställ in i kyl så allt får stelna. Garnera med limeskivorna.

Upp

Kaffemarshmallows med valnötter

4 pers

12 st marshmallows
1 1/4 dl starkt kaffe
3 dl vispgrädde
50 g hackade valnötter

Hetta upp marshmallowsbitarna i det varma kaffet och rör tills dom smälter. Låt kallna. Vispa grädden ganska hårt. Vänd ner grädden i kaffet. Blanda i nötterna (spara lite till garnering). Skeda upp blandningen i portionsformar och garnera med nötterna. Ställ in i kyl i ca ½ timme.

Upp

Chokladsufflé

4 pers

25 g kakao
40 g majsmjöl
3 dl standardmjölk
50 g strösocker
50 g smör eller margarin
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
25 g florsocker till garnering

Blanda ihop kakao och lite av mjölet i en kastrull. Blanda resten av mjölet med socker och fettet och koka under omrörning tills det tjocknar. Låt svalna. Vispa ner 1 äggula i taget i smeten. Vispa ner vaniljsockret. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner lite av äggviteskummet och rör om så att smeten blir lite lösare. Vänd ner resten av äggviteskummet. Smörj en suffléform (drygt 1 liter) och häll i smeten. Grädda sufflén i 175 graders värme i ca 35-40 minuter. Sikta över florsockret och servera genast.

Upp

Stekta äpplen med dadlar

4 port

4 stora äpplen
50 g urkärnade dadlar
25 g russin
25 g farinsocker
½ tsk malen kanel
4 msk cider

Tvätta och kärna ur äpplena med en äppelurkärnare. Gör ett snitt runt mitten av varje äpple. Hacka dadlarna fint. Blanda dadlar, russin, farinsocker och kanel i en bunke. Pressa ner massan i kärnhushålen. Sätt äpplena i en ugnsfast form och häll på cidern. Grädda i ugnen på 175 graders värme i ca 45-50 minuter eller tills äpplena är mjuka. Serveras varma med vaniljsås eller vispad grädde.

Upp

Apelsiner i karamellsås

4 pers

8 små apelsiner
250 g socker
1 1/4 dl kallt vatten
1 ½ dl kokande vatten
 

Skala en apelsin med potatisskalare och finstrimla sedan skalet. Lägg skalet i kokande vatten i 1 minut. Låt skalet rinna av. Skala resterande apelsiner och skiva dom. Lägg apelsinskivorna i portionsskålar. Blanda ihop socker och kallt vatten i en kastrull. Hetta upp sockerlagen och sjud tills sockret har löst sig. Koka kraftigt tills sockerlagen börjar bli guldbrunt. Häll försiktigt ner det kokande vattnet och rör tills allt är smält igen. Låt kallna. Häll såsen över apelsinerna och strö över apelsinskalet. Ställ kallt innan servering.

Upp

Persikobrylé

6 pers

6 skalade färska persikor
2 msk Cointreau
3 dl vispgrädde
125 g farinsocker

Skala och kärna ur persikorna. Lägg persikorna i en ugnssäker form och häll över likören. Vispa grädden. Bred grädden så att den täcker och strö över farinsockret. Sätt in fatet i grillvärme till sockret har blivit knäckigt. Låt svalna och ställ kallt före servering.

Upp

Jordgubbsbrylé

6 pers

250 g jordgubbar
2 msk Grand Marnier
3 dl vispgrädde
125 g farinsocker

Rensa bort det gröna på jordgubbarna och dela dom på längden. Fördela jordgubbarna i ugnssäkra portionsformar. Droppa över likören. Vispa grädden och fördela den i slätt formarna. Täck formarna med plastfolie och ställ in i frysen i ca ½ timme. Strö över farinsockret och in formarna i grillvärme till sockret har blivit knäckigt. Låt svalna och ställ kallt före servering.

Upp

Ugnsbakade bananer med rom och mandel

6-8 pers

8 stora bananer
1 msk strösocker
1 1/4 dl vit rom
3 dl vispgrädde
250 g krossade mandelkakor
25 g skalad hackad mandel
15 g smält smör eller margarin

Skala bananerna och dela dom på längden och sedan mitt itu så att du får 4 delar av 1 banan. Lägg banandelarna i en ugnsfast form och fördela sockret över bananerna. Droppa på den vita romen. Grädda bananerna i 175 graders värma i ca 10-15 minuter. Häll över vispgrädden. Blanda ihop kaksmulorna med mandel och strö över i formen. Droppa över det smälta smöret. Grädda i ytterligare ca 20 minuter. Serveras varm.

Upp

Körsbärskompott med portvin

6 pers

750 g urkärnade körsbär
2 msk röd vinbärsgelé
1 1/4 dl portvin
Finstrimlat skal och saft från 1 apelsin
2 tsk arrowrot

Lägg i körsbären i en kastrull tillsammans med gelé, portvin och apelsinskalet. Lägg på ett lock och låt koka upp. Sjud sedan försiktigt i 5 minuter. Ta upp körsbären och fördela dom i fina portionsglas. Ta upp apelsinskalet. Blanda apelsinsaften med arrowroten och häll det i lagen. Koka upp medan du rör och låt sjuda i 1 minut. Låt lagen svalna och fördela den sedan över körsbären. Servera med vispad grädde.

Upp

Marinerade vinbär i Cointreau

4 pers

250 g röda vinbär
250 g svarta vinbär
2 msk flytande honung
Rivet skal och saft av 1 apelsin
3 msk Cointreau

Rensa vinbären och skölj dom hastigt under vatten. Låt rinna av ordentligt. Blanda ihop honung, apelsinskalet, apelsinsaften och Cointreau. Lägg vinbären i en skål och slå över lagen. Låt stå och dra i kylskåp under natten. Serveras med vispad grädde.

Upp

Sommarfruktsallad

6-8 pers

1 ananas
2 apelsiner
125 g blå vindruvor
125 g jordgubbar
1 1/4 dl vitt vin
1 msk flytande honung
1 banan
1 päron
citronmeliss

Halvera ananasen på längden och gröp ur halvorna med en sked eller en kniv. Ta bort den hårda stocken.  Skär ananasköttet i lagom stora bitar och lägg dom i en skål. Skala apelsinerna och skär dom i hinnfria klyftor. Blanda apelsinklyftorna med ananasen. Tvätta jordgubbarna och ta bort det gröna. Skär jordgubbarna på längden och blanda i dom i skålen. Skölj och dela vindruvorna, pilla bort kärnorna och blanda i dom i skålen. Blanda vinet med honungen och häll över frukten. Tvätta päronet och dela det på mitten. Ta bort kärnhuset och skiva päronet i lagom stora delar och vänd ner i skålen. Skala bananen och skiva ner den i skålen. Blanda allt försiktigt. Fördela frukten i ananasskalen och ställ in i kyl någon timme. Garnera med citronmeliss. Kan serveras med glass eller vispad grädde.

Upp

Sallad med ananas och litchifrukt

4-6 pers

1 stor ananas
1 brk litchi
130 g jordgubbar
2 msk florsocker
4 msk körsbärsvin (eller koncentrerad körsbärssaft)
Citronmeliss

Halvera ananasen på längden och gröp ur halvorna med en sked eller en kniv. Ta bort den hårda stocken.  Skär ananasköttet i lagom stora bitar och lägg dom i en skål. Häll av litchifrukten i ett durkslag och blanda dom sedan med ananasen. Skölj av jordgubbarna och ta bort det gröna. Dela dom på längden och lägg dom sedan i skålen. Sikta över florsockret och häll på körsbärsvinet. Blanda allt ordentligt och ställ kallt ett par timmar. Fördela frukten i ananasskalen och garnera med citronmeliss.

Upp

Sesamfröstekta äppelskivor

6 pers

4-6 stora äpplen
Vispgrädde
5 msk sesamfrö
½ msk strösocker
Olja till stekning

Tvätta äpplena noga och skär dom i skivor. Ta bort kärnor och kärnhus. Blanda ihop sesamfrö och socker. Doppa äppelskivorna i grädden och sedan i sesamfröblandningen. Stek skivorna i en varm stekpanna med lite olja i ca 1 minut på varje sida. Lägg upp skivorna på ett vackert fat och garnera med färska bär och servera en kula vaniljglass till.

Upp

Bananpaj

6 pers

2 dl grahamsmjöl
200 gr smör
1 dl vetemjöl
4 msk vatten
3 bananer
6 msk äppelmos

Blanda ihop grahamsmjöl, smör, vetemjöl och vattnet till en pajdeg. Klä en smord pajform med degen. Skala bananerna och mosa dom med en gaffel och blanda tillsammans med äppelmoset. Fördela blandningen i pajformen. Har du fått lite pajdeg över så sporrar du ut den till remsor som du lägger över bananmoset lite vackert. Grädda pajen i ugn på 200 - 225 grader i ca 15 minuter.

Upp

Äppelmums

6 pers

5 äpplen
2 dl grädde
½ dl vetemjöl
1 msk kanel
1 msk råsocker
1 msk vetegroddar
Olja till stekning

Tvätta äpplena noga och skär dom i tjocka skivor. Ta bort kärnor och kärnhus. Blanda ihop grädde, mjöl, kanel, socker och groddar i en skål. Doppa äpplena i blandningen och stek dom på båda sidor i en varm stekpanna med olja. Serveras med hjortronsylt.

Upp

Sirapsäpplen

6 pers

12 små äpplen
Ljus sirap
Hackad mandel

Skala och kärna ur äpplena. Skär av toppen på äpplet. Hacka mandeln. Lägg äpplet på en bit aluminiumfolie. Fyll äpplet med sirap och hackad mandel. Sätt tillbaka äppeltoppen som du skar bort och förslut folien runt äpplet. Grädda äpplena i ugn på 225 grader i ca 40 minuter. Serveras med en kula glass.

Upp

Stekta äppelskivor

6 pers

Gröna äpplen
1 tsk kanel
1 tsk råsocker
2 msk skorpmjöl
Smör till stekning
Vispgrädde

Skala och skiva äpplena. Ta bort kärnorna. Blanda kanel, socker och skorpmjöl och vänd äpplena i blandningen och stek dom i smör, ca 2 minuter på varje sida. Serveras med en klick lättvispad grädde.

Upp

Delikatessplommon


2 dl madeiravin
1 dl vatten
4½ dl strösocker
1 kg plommon
Vatten till att skålla plommonen i

Koka madeira, vatten och socker tills sockret har löst sig. Koka upp vatten i en kastrull och skålla plommonen så att du kan ta bort skalet. Häll plommonen på en noga rengjord burk med gummipackning och slå över lagen. Förvaras i kylskåp. Gott till vaniljglass.

Upp

Chokladmousse

6 port

125 gr mörk choklad
3/4 dl vatten
2 st ägg
3 dl vispgrädde
1½ tsk frystorkat kaffe
3 msk florsocker
ev 3 msk konjak eller rom

Börja med att bryta chokladen i mindre bitar och smält den i vattenbad över svag värme. Tillsätt sedan kaffet och rör om väl. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan den varma chokladsmeten under kraftig vispning. Vispa grädden ganska tjock och blanda ihop med äggsmeten. Smaksätt ev med konjak eller rom. Häll upp moussen i portionsglas och ställ kallt en stund.

Upp

Bananmousse

4 port

3 st mogna bananer
3 st äggulor
3 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
2 msk likör, punsch eller sherry

Börja med att mosa 2 1/2 banan noga, spar den sista delen till garnering. Smaksätt sedan bananmoset med likör, punsch eller sherry. Vispa äggulorna tillsammans med sockret. Blanda ihop äggsmeten med bananmoset. Vispa nu grädden hårt och blanda ner den i moset. Ställ in moussen i kylen ett par timmar. Garnera med bananen som du skivar i tunna skivor.

Upp

Brylépudding

4-5 port

4 ägg
6 dl mjölk
4 tsk mjöl
1 1/2 msk socker

smaktillsats:

rivet skal av 1/2 citron
eller 1/2 msk vaniljsocker

såsen:

2 1/2 dl socker
3 msk kokhett vatten

Såsen:

Häll socker i en ren och torr stekpanna och smält på svag värme under omrörning. När sockret är ljusbrunt och fritt från klumpar är det färdigt.
Tillsätt det kokande vattnet lite i taget och rör tills såsen är jämn och slät.
Häll upp såsen direkt i en något uppvärmd form och vrid den av och an, tills den är jämnt överdragen av såsen.

Puddingen:

Vispa ägg, mjöl, mjölk och socker.

Häll upp i formen som Du hällde såsen i och sätt på ett passande lock.

Grädda i ugnen i vattenbad (vattenbadet gör Du genom att ta ex en djup plåt eller en ugnsfast skål och häller vatten i så att vattnet når ca 1 cm upp på formen som Du ska grädda i. Ställ in plåten med vatten i ugnen, så att den är varm när Du har vispat ihop smeten). Ugnstemeratur ca 125 grader. Låt stå i ca 35-45 min beroende på ugn. Prova med en sticka om den är klar, den ska vara fast. Låt puddingen kallna. Stjälp upp försiktigt på ett fat.

Upp

Citronfromage

4 port

6 dl mjölk
4 msk socker
3 st ägg
8 msk pressad citron
3 1/2 tsk gelatinpulver
rivet skal av 2 citroner

Börja med att strö över gelatinpulvret i citronsaften i en liten skål. Låt stå några minuter. Ställ skålen i en kastrull med hett vatten och värm långsamt upp under omrörning tills gelatinet har löst sig. Tag bort skålen och låt svalna något. Separera nu äggulorna från vitorna. Vispa äggulor och socker pösigt. Värm mjölken tills den nästan kokar och häll den över äggblandningen under oavbruten vispning. Häll tillbaka smeten i den ursköljda kastrullen och värm på svag värme under ständig omrörning tills den tjocknat. Låt den inte koka. Ta av kastrullen och låt svalna något (fortsätt att röra då och då). Rör ner den flytande gelatinblandningen. Vispa sedan äggvitorna till hårt skum och vänd ner detta i citronkrämen. Ställ tillbaka krämen på spisen och värm till det nästan kokar. Skölj ur en form med vatten och häll i smeten. Låt svalna och stoppa sedan in den i kylskåpet i 3-4 timmar. När Du sedan ska äta fromagen så doppar Du formen i hett vatten så att den lossnar lätt. Garnera med halverade citronskivor. 

Upp

Gratinerade äpplen

  4 - 5 port

1 kg syrliga äpplen
1-2 dl socker
1 1/2 dl gräddfil
1 st hel vaniljstång
6 st stora spröda mandelkakor
1 msk smör eller margarin
smör eller margarin till formen

Börja med att skölja och skala äpplena. Dela äpplena mitt itu och tag bort kärnhuset. Tag hälften av äpplena och dela i klyftor. Koka sedan äppelhalvorna i sockerlag (som består av 3 dl socker och 1 dl vatten) och en 1/2 vaniljstång, tills äpplena är mjuka. Låt äpplena rinna av. Koka resten av äppelklyftorna i ytterst lite vatten och socker samt resterande vaniljstång. Koka tills det blir ett fast äppelmos av det hela. Låt moset svalna. Tag nu upp vaniljstången och rör ner gräddfilen. Smörj en ugnsfast form med smör eller margarin. Lägg äppelmoset i formen och lägg de andra väl avrunna äppelhalvorna över med den runda sidan uppåt. Krossa mandelkakorna över äppelhalvorna och klicka ev på lite smör. Grädda i 225 graders ugn i ca 15-20 minuter eller tills ytan är gyllenbrun och knaprig.

Upp

Marinerade jordgubbar

1 l färska jordgubbar
4 tsk florsocker
2 dl vitt vin 

Börja med att rensa och skölja jordgubbarna. Skiva sedan jordgubbarna. Lägg gubbarna i portionsskålar. Pudra över florsockret och häll över vinet. Låt stå i minst 30 minuter före servering. Gott till glass.

Upp

Katrinplommonkaka

4 port

150 gr katrinplommon
3 ägg
1/2 dl socker
20 sötmandlar

Koka katrinplommonen tills dom är mjuka och kärna ur dom. Skålla och hacka mandeln. Rör socker och äggulorna poröst och tillsätt grädden lite i sänder. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Lägg plommonen i en smord ugnsfast form och strö över mandel. Häll äggsmeten i formen och grädda kakan i vattenbad i 175 graders värme i ca 40 minuter. Servera kakan varm eller kall tillsammans med vispad grädde eller glass.

Upp

Karamellkräm

1 dl kokande vatten
1/2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
3 msk maizenamjöl
4 msk socker 

Börja med att bryna sockret i en torr stekpanna. Häll i vattnet och låt sockret smälta i detta. Värm sedan mjölken i en kastrull. Tillsätt sockerblandningen. Rör sedan ut maizenamjölet i lite mjölk. Häll redningen i kastrullen och låt det koka upp under omrörning. Smaksätt med vaniljsockret. Häll upp i portionsskålar eller i en skål och låt kallna. Garnera med vispad grädde och grovt hackad nougat.

Upp

Lingonparfait

4-6 pers

3 1/2 dl rårörda lingon eller lingonsylt
1/2 dl socker
2 äggulor
2 äggvitor
3 dl vispgrädde
4 msk gin (kan uteslutas)

Rör äggulor och socker poröst och blanda i lingon och ev gin. Vispa grädde och äggvitor till skum och vänd ner i lingonsmeten. Häll upp i en form och ställ in i frysen i minst 3 timmar

Upp

Milkshake

Shake 1

1 dl kall mjölk
3 msk chokladglass
1/2 dl kallt kaffe
1 msk vaniljsocker

Blanda ihop alla ingredienser eller kör i mixer, servera drinken kall.

Shake 2

2 dl mjölk
2 msk lingonsylt

Blanda ihop alla ingredienser eller kör i mixer, servera drinken kall.

Shake 3

1 1/2 dl kall mjölk
2 msk äppelmos
1/2 dl Ginger Ale
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Blanda ihop alla ingredienser eller kör i mixer, tillsätt gärna krossad is, servera drinken iskall.

Shake 4

1 dl kall mjölk
1/2 dl vaniljyoghurt
1 st äggula
1/2 dl apelsinjuice
1/4 banan

Vispa upp äggvitan tills den nästan är vit. Mosa bananen och blanda sedan i alla ingredienser i äggsmeten. Serveras också kall.

Shake 5

1 dl mjölk
5 msk vaniljglass
1 dl blåbärssoppa

Blanda ihop alla ingredienser eller kör i mixer, servera drinken kall.

Shake 6

2 dl kall mjölk
1 tsk snabbkaffe
2 msk chokladpulver
1/2 banan
2 tsk kanel
vispad grädde efter behov

Mosa bananen. Rör samman övriga ingredienser och tillsätt den mosade bananen. Toppa shaken med vispad grädde och pudra över kanelen. Servera drinken kall.

Shake 7

1 dl mjölk
1/2 dl chokladglass
1/3 banan
1 msk koncentrerad apelsinjuice
1 tsk chokladpulver

Mosa bananen och blanda ihop alla ingredienser eller kör i mixer, servera drinken kall.

Shake 8

1 dl mjölk
1/2 dl vaniljglass
1/3 banan
punsch efter smak

Mosa bananen, kör mjölk, glass och banan i mixer, smaka av med punschen.

Upp

Enkel moccamousse

4 port

1/2 dl starkt kokt eller bryggt kaffe
150 gr blockchoklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor 

Börja med att smälta chokladen i en kastrull tillsammans med kaffet. Låt svalna. Rör ner äggulorna i chokladsmeten. Vispa sedan grädden och blanda försiktigt ner den i smeten. Häll upp i portionsskålar och ställ in den i kylskåpet ett par timmar. Servera gärna med vispad grädde till.

Upp

Rabarberkräm

500 gr rabarber
3 dl vatten
1 1/2-2 dl socker
2 msk potatismjöl

Skölj, skala och skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarbern och koka den mjuk. Rör ut potatismjölet i lite vatten och tillsätt mjölet i en fin stråle under omrörning. Låt krämen koka upp. Häll upp i portionsskål och strö över lite socker.

Upp

Rödvinsglaserade päron

8 st fasta päron med stjälk
2 dl rödvin
2 dl socker
1 kanelstång
2 st hela nejlikor
tunt skal från 1 apelsin
tunt skal från 1 citron

Skala päronen men låt stjälkarna vara kvar. Blanda ihop rödvin, kanel, nejlikor, och skalet från apelsinen och citronen till en lag. Ta fram en gryta och ställ ner päronen ståendes med stjälken uppåt. Häll nu i lagen och lägg på ett lock. Koka päronen på mycket svag värme tills dom är mjuka i köttet. Tag upp päronen när de är klara och ställ på ett uppläggningsfat. Tillsätt sockret i lagen och låt koka på svag värme tills den börjar bli lite trögflytande. Sila den färdiga såsen och ös över de varma päronen. Serveras ljumma eller kalla med vaniljglass eller vispad grädde till.

Upp

Chokladsås

4 port

1 1/4 dl kakao
1 1/4 dl socker
1 dl vatten

Koka alla ingredienser under omrörning i ca 5 minuter.
Kan serveras både varm och kall. Blir såsen för tjock när Du serverar den kall, kan den spädas med mjölk eller lite vatten.

Upp

Vaniljsås

1 ägg

1 msk socker
4 dl mjölk eller grädde
1 msk vaniljsocker
2 tsk potatismjöl

Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull (får ej vara aluminium). Sjud på svag värme under omrörning tills såsen tjocknat. Såsen får absolut inte koka då den kan skära sig. Lyft av kastrullen och vispa då och då tills den svalnat. Smaksätt med vaniljsockret.

Upp

Jordgubbar med balsamvinäger

1 liter jordgubbar
2 msk balsamvinäger
4 msk florsocker

Blanda vinäger och florsocker. Skiva jordgubbarna och blanda i dom. Ställ in i kyl ca 4-5 timmar. Serveras med vaniljglass.

Upp

Ananaspaj

Pajdeg:
150 gr smör eller margarin (rumsvarmt)
3 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver

Fyllning
1 liten burk crème fraiche
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 medelstor burk krossad ananas

Blanda mjölet med bakpulvret och tillsätt det rumsvarma smöret. Blanda tills du fått en degliknande konsistens, det gör ingenting om det är lite smuligt. Blanda i sockret. Tryck ut degen i en smord form. Häll av ananasen i ett durkslag eller i en silduk (kan med fördel hällas av dagen före, ställ in i kylskåpet. Ananasen måste vara så torr som möjligt). Blanda crème fraiche, ananas, vaniljsocker och socker i en skål. Häll upp blandningen över pajskalet och grädda i ugn på 200 grader i ca 30 minuter. Gott med vaniljglass till.

Upp

Äppelkaka med vaniljsås

2 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl kall mjölk
50 g smält smör
Äppelklyftor (tunna)
Socker och kanel

Vaniljsåsen:
1 ägg
1 msk socker
4 dl mjölk eller grädde
1 msk vaniljsocker
2 tsk potatismjöl

Häll smöret och mjölken i en bunke och blanda ner vetemjöl, socker och bakpulver. Rör till en slät smet. Häll smeten i en ugnsfast form och lägg äppelklyftor i smeten. Sockra på äpplena och strö över kanelen. Grädda i mitten på ugnen i 200°C i cirka 25 minuter

Vaniljsåsen

Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull (får ej vara aluminium). Sjud på svag värme under omrörning tills såsen tjocknat. Såsen får absolut inte koka då den kan skära sig. Lyft av kastrullen och vispa då och då tills den svalnat. Smaksätt med vaniljsockret.

Upp

Pumpa och morotspaj

100 gr smör eller margarin
2 1/2 dl socker
3 st ägg
200 gr pumpa
200 gr morötter
3 dl mjöl
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver

Kräm:
250 gr kesella
25 gr smör eller margarin
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Rör smör och socker pösigt och rör i ett ägg i taget. Skala och riv pumpa och morötter fint. Rör ner detta i äggsmeten. Blanda mjöl, kanel, och socker och blanda ner i smeten. Häll smeten i en smord, ströbröad form ca 24 cm i och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Smält smöret till krämen och låt det svalna. Rör ner kesella, florsocker och vaniljsocker och ställ in krämen i kylen en stund. Stjälp upp den färdiggräddade kakan och låt den kallna. Bred krämen över kakan och ställ in den i kylen till du ska servera den.

Upp

Saffranspäron

ca 1 1/2 kg fasta päron
1 liter vatten
8 dl socker
2 paket saffran

Koka vatten, socker och saffran i ca 2 minuter. Skala päronen noga med en potatisskalare. Dela päronen i halvor och ta ur kärnhuset. Lägg i päronhalvorna i saffranslagen och koka upp. Sjud päronen tills de blir mjuka. Kan ätas både ljumna och kalla, kanske med en kula vaniljglass till. Päronen kan hällas på tättslutande burkar tillsammans med saffranslagen och förvaras i kylskåp.

Upp

Rabarberpaj

1 1/2 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
50 gr smält smör
rabarber
potatismjöl

Dela rabarbern i små medaljonger (skivor) och lägg i en smord pajform. Strö över ett tunt lager med potatismjöl och 1/2 dl socker. Smält smöret i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Rör ihop och klicka ut på rabarbern. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Serveras med vaniljsås eller glass.

Upp

Jordgubbstårta

Bottnar:
2 ägg
2 dl socker
1½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl hett vatten

Vaniljkräm:
2 äggulor
2 dl kaffegrädde
1 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
1 vaniljstång

Garnering:
Jordgubbar
3 dl grädde

Smörj och bröa en form. Vispa upp ägg och socker. Blanda ihop mjölsorterna, bakpulver, vaniljsocker och tillsätt det i äggsmeten tillsammans med vattnet. Häll smeten i formen grädda nederst i ugnen i ca 30-35 min i 200 grader eller i varmluft 175 grader.

Ta ur bottnarna när dom kallnat och skär den i tre jämntjocka skivor.

Gör sedan vaniljkrämen.
Blanda äggulor, kaffegrädde, strösocker och potatismjöl i en kastrull.
Dela en vaniljstång på längden och skrapar ur alla kärnor. Lägg i stången och kärnorna i kastrullen och sjud detta under omrörning tills det har tjocknat. Den får inte koka. Ställ krämen i ett vattenbad med kallt vatten för att svalna. Rör om då och då. När krämen har kallnat plockar du bort vaniljstången.

Bred ut kall vaniljsås på bottnarna och lägg på skivade jordgubbar på första och andra lagret på tårtan. Vispa grädden och täck tårtan, garnera med delade, skivade och hela jordgubbar. Kom ihåg en sak, garnera inte tårtan för tidigt för då kan jordgubbarna vattnas ur och tårtan blir inte så snygg med röda fläckar.