Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

Fågel

Ugnsstekt ripa
Ugnsstekt anka med skysås
Marinerat ankbröst med apelsinsås
Kyckling med piri piri
Fetaostfylld kycklingfilé med madeirasås
Kycklinglåda
Persikokyckling
Kyckling med aprikoser
Kyckling i yoghurtsås
Citronkyckling
Kycklinggryta med sambal oelek
Ugnstekt hel kalkon med god sås
Indonesisk kyckling
Kyckling med curry
Kycklinggryta
Sesamkyckling
Kycklingvingar med ris
Kokt höns med currysås
Kycklingleversauté
Tandoorikyckling
Poule á la provençale
Grillad kyckling med kall sås
Stekt gås

 


Ugnsstekt ripa

4 port

2 st ripor
1½ tsk salt
Vitpeppar
2 msk smör
1 msk krossade enbär
3-4 dl färdigblandad buljong
Sås
3 dl steksky
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
3-4 msk vinbärsgelé
Salt
Peppar

Skölj och torka fåglarna. Gnid in dom med salt och peppar både utanpå och inuti. Bind upp fåglarna. Bryn smöret i en gryta och lägg ner fåglarna. Bryn dom runt omkring.  Lägg fåglarna med bröstet uppåt i en ugnsfast gryta. Lägg i enbär och späd med buljongen. Minska värmen och lägg på ett lock. Låt fåglarna eftersteka tills dom är klara (ca 50-60 minuter). Skumma och sila av skyn. Häll den i en kastrull och koka upp. Blanda mjölet med grädden så att den blir klumpfri. Tillsätt grädden och låt koka under omrörning i ca 4 minuter. Smaka av med gelé, salt och peppar.

Upp

Ugnsstekt anka med skysås

4-6 port

1 anka
1 citron i klyftor
Salt
Peppar
5 st klyftade äpplen
3 msk smält smör
Pensling
1 msk pressad citron
1 msk vatten
2 tsk socker
Skysås
2 dl färdigblandad hönsbuljong
2 msk pressad citron
Potatismjöl
Vatten
Salt
Peppar

Gnid in ankan med citronklyftorna, salt och peppar både utanpå och inuti. Fyll ankan med äppelklyftorna. Sy ihop ankan vid gump och hals och bind ihop benen. Pensla fågeln med smöret och lägg den i en långpanna med bröstet uppåt. Stek ankan i 175 graders värme i ca 1 ½ timme. Höj värmen till 275 grader. Blanda ihop citron, vatten och socker. Pensla ankan med detta och fortsätt steka i ugnen i ca10-15 minuter. Häll av skyn från ankan i en kastrull. Koka upp och skumma av. Tillsätt buljongen och citronsaften. Koka upp. Blanda ihop en redning av potatismjölet och lite vatten. Red av såsen till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Serveras med klyftpotatis, Hasselbackspotatis eller kokt potatis och gärna lite varma grönsaker.


Upp

Marinerat ankbröst med apelsinsås

4 port

4 ankbröst (ca 100-150 gr styck)
4 vitlöksklyftor
Saften av 2 apelsiner
150 gr flytande honung
4 msk terriyakimarinad
2 msk koncentrerad apelsinjuice
Smör till stekning
Sås
4 msk kycklingfond
2 dl kallt vatten
2 dl konjak
Saften av 1 apelsin
3 msk koncentrerad apelsinjuice
½ dl honung
Salt
Peppar

Skala vitlöken och pressa dom i en skål. Blanda i saften från apelsinerna, honung, terriyakimarinaden och apelsinjuicen. Häll blandningen över ankbrösten och ställ kallt över natten. Bryn ankbrösten i en stekpanna med lite smör. Ställ in ankan i ugnen på 175 graders värme i ca 15 minuter. Blanda ihop kycklingfond, vatten, konjak, apelsinsaft, honung och låt koka ihop tills det återstår en tredjedel. Smaka av med salt och peppar. Låt ankbrösten vara rosa i mitten, då är dom perfekt stekta. Servera med såsen och med kokt potatis eller klyftpotatis.

Upp

Kyckling med piri piri

4 port

4 kycklinglår
Svartpeppar
1 tsk salt
250 g scharlottenlök
2 tomater
1 brk stora vita bönor
1 dl vatten
½ citron
1/4 dl olivolja
4 st piri piri (pepparfrukt)

Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Skala löken och skär dom på mitten. Dela tomaterna på mitten. Lägg lök och tomater brevid kycklingen i formen. Krydda med salt och peppar. Ställ in formen i ugnen på 225 grader i ca 40 minuter. Rör ihop citron, olivolja. Krossa piri piri i en mortel så det blir ett fint pulver. Blanda i piri piri i citronoljan. Pensla eller ös kycklingen många gånger under stektiden med pepparoljan. När tjugo minuter har gått lägger du bönor och vatten tillsammans med kycklingen. Stek klart kycklingen. Serveras med lök, tomat, ris och steksky.

Upp

Fetaostfylld kycklingfilé med Madeirasås

4 port

4 kycklingfiléer
Fetaost
Smör till stekning
1 msk margarin
2 msk mjöl
2 1/2 dl buljong
1/2 dl grädde
Salt och peppar
colloritsoya (sockerkulör)
ev köttbuljong
1 dl madeira
Salt
Peppar

Skär ett snitt längs med kycklingen på sidan men inte helt igenom. Stoppa in fetaost i kycklingen och tryck till något. Stek filéerna i en varm stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Stoppa in kycklingen i ugnen på 175 graders värme i ca 15-20 minuter, beroende på storlek. Fräs margarin och mjöl i en kastrull. Späd med buljongen under vispning. Koka såsen i 4-5 minuter. Späd med grädden och smaka av med salt, peppar och ev köttbuljongstärningen. Häll i madeiran. Slå i ett par droppar colloritsoya för färgens skull.

Upp

Kycklinglåda

4 port

4 kycklingfiléer
Smör till stekning
1 brk crème fraiche
2 msk Dijonsenap
2 dl riven ost
Blandade örter efter smak
Salt
Peppar

Banka ut kycklingen något och stek den i en varm stekpanna med lite smör ca 3 minuter på varje sida. Salta och peppra. Blanda ihop crème fraiche, senap, ost, örter, lite salt och peppar. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och bred över crème fraicheblandningen. Stoppa in i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter. Servera med ris.

Upp

Persikokyckling

6 port

2 hela kycklingar à 1 kg
3 dl hönsbuljong
3 msk soja
2 krm svartpeppar
2 krm vitpeppar
2 purjolökar
1 brk konserverade persikor ca 450 g
1 dl vispgrädde
½ msk vetemjöl

Skär ner varje kyckling i 8 delar och ta bort skinnet. Koka upp buljongen med soja och peppar. Lägg i kycklingarna i buljongen och koka i ca 10 minuter. Tvätta purjolöken noga och skär den i bitar. Lägg ner purjolöken i grytan och koka ytterligare 10 minuter. Häll av persikorna och skär dom i klyftor. Blanda mjöl och grädde klumpfritt och häll ner detta i grytan under omrörning. Lägg i persikorna och koka i 3-4 minuter. Servera med ris.

Upp

Kyckling med aprikoser

4port

600 g kycklingdelar
Smör till stekning
2 dl vispgrädde
2 dl kallt vatten
100 g torkade aprikoser
1 hönsbuljongtärning
1 purjolök
½ msk soja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk vetemjöl

Bryn kycklingdelarna i en varm stekpanna med lite smör. Lägg över delarna i en gryta. Häll på grädde, 1½ dl vatten, aprikoser och buljong. Sjud i ca 10 minuter. Tvätta purjolöken noga och strimla den. Blanda i purjolök, soja, salt och peppar i grytan. Sjud i ca 10 minuter. Blanda mjölet med resterande vatten och red av grytan och koka bort mjölsmaken i ca 3 minuter. Smaka av och krydda ev upp med mer salt och peppar. Servera med ris.

Upp

Kyckling i yoghurtsås

4 port

4 kycklingfiléer
Smör till stekning
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
2 dl färdigblandad hönsbuljong
50 g fetaost
2 tsk soja
1 msk vetemjöl
2 dl matlagningsyoghurt
10 svarta oliver med kärnor
Färsk oregano


Bryn kycklingen i en varm stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Skala lök och vitlök. Hacka löken och pressa vitlöken. Fräs lök och vitlök i lite smör i en stekpanna. Häll i buljong, smulad fetaost, oliver och örter efter smak och soja. Rör ut mjölet i yoghurten och blanda i detta i såsen under vispning. Lägg i kycklingen i såsen och koka i ca 10 minuter. Garnera med några kvistar färsk oregano.

Upp

Citronkyckling

3-4 port

1 stor färsk hel kyckling
2 msk smält smör
½ tsk soja
1 citron
1 kruka färsk timjan
40 g rumstempererat smör
2 skalade vitlöksklyftor
1 lime, skuren i tunna halvmåneskivor
Salt
Svartpeppar

Salta och peppra kycklingen både utanpå och inuti. Blanda det smälta smöret med sojan och pensla hela kycklingen. Peppra lite över kycklingen. Gör ren citronen och dela den på hälften. Stoppa in den i kycklingen. Blanda smör, salt, peppar, pressad vitlök och en halv kruka hackad timjan. Tryck in smöret i kycklingen. Skär skåror i kycklingen och stoppa in limeskivorna. Lägg kycklingen på en plåt med bröstet uppåt. Fördela resten av den hackade timjan på kycklingen. Stek kycklingen i ugnen på 175 grader ca 50 minuter per kg. När kycklingen har ca 40 minuter kvar så öser du fågeln med safterna som ligger på plåten, upprepa detta några gånger så kommer du att få en frasig yta och en god smak.

Upp

Kycklinggryta med sambal oelek

4 pers

4 kycklingfiléer
Olja till stekning
2 skalade vitlöksklyftor
1½ tsk sambal oelek
1 gul lök
½ msk soja
1 stor brk crème fraiche
1 msk tomatpuré
2 brk champinjoner
2 tsk flytande kycklingfond
1 dl rött vin

Dela kycklingen i 2x2 centimeters tärningar. Skala och finhacka löken. Stek kycklingen i en varm stekpanna med lite olja. Tillsätt löken och fräs ett par minuter. Lägg i tomatpuré och pressa i vitlöken. Häll i sambal, soja, kycklingfond och vatten. Koka ett par minuter. Lägg i avrunna champinjoner och crème fraiche. Är svampen stor så dela den på hälften.  Salta och peppra. Smaka av och servera med ris.

Upp

Ugnstekt hel kalkon med god sås

4 pers

1 kalkon
Salt
Socker
2 gröna äpplen
8 katrinplommon
Olja till stekning
4 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
½ dl kallt vatten
Rödvinbärs gelé
Salt
Socker

Plocka ur inkråmet ur kalkonen (spara det till såsen). Gnid in kalkonen med salt och socker, både utanpå och inuti. Skär äpplen i bitar och stoppa in dom i kalkonen tillsammans med 5 katrinplommon. Stoppa in kalkonen i ugnen på 175 grader ca 30 minuter per kg. Vrid upp ugnsvärmen till 225 grader dom sista 15-20 minuterna så får du en gyllenbrun yta. Bryn inkråmet i en stekpanna med lite olja tillsammans med resten av katrinplommonen. Lägg över i en kastrull och späd med skyn från kalkonen. Koka några minuter. Sila av skyn och tillsätt grädden och koka upp. Blanda mjöl med lite vatten och red av såsen till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar, lite socker och gelé.

Upp

Indonesisk kyckling

4 port

400-450 g kycklingfilé
1 gul paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
Olja till stekning
2 skalade vitlöksklyftor
2 dl kokosmjölk
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
1 tsk malen ingefära
 

Skär kycklingen i 2x2 centimeters tärningar. Tvätta paprikan och purjolöken. Skär paprika och purjolök i fina tunna strimlor. Bryn kycklingen i en varm stekpanna med lite olja. Lägg i grönsakerna och pressa i vitlöken. Fräs ett par minuter. Häll på kokosmjölken. Krydda med salt, sambal och ingefära. Koka ett par minuter och servera sedan med ris.

Upp

Kyckling med curry

4 port

400 g kycklingfilé
Olja till stekning
4 dl färdigblandad grönsaksbuljong
2 tsk curry
2 krm gurkmeja
2 dl standardmjölk
2 röda paprikor
Maizenamjöl + lite vatten
Salt
Peppar

Strimla kycklingen tunt. Tvätta paprikan och skär den i tunna strimlor. Fräs kycklingen i en varm stekpanna med lite olja. Tillsätt curry och gurkmejan och fräs någon minut. Häll på buljongen och koka i 5-6 minuter. Häll i mjölken och koka upp. Blanda lite maizenamjöl och vatten och red av till lagom konsistens. Lägg i paprikan. Smaka av med salt och peppar.

Upp

Kycklinggryta

4 port

4 kycklingfiléer
2oo g färska champinjoner
1 gul lök
Smör till stekning
½ dl vitt vin
2 dl färdigblandad hönsbuljong
2 dl vispgrädde
2 msk Dijonsenap
1 msk maizenamjöl
2 msk kallt vatten
Salt
Peppar

Skär kycklingen i fina strimlor. Gör ren svampen och dela varje svamp i fyra delar. Skala och finhacka löken. Fräs kycklingen, svampen och löken i en varm stekpanna med lite smör. Häll i vinet, buljongen, grädden och senapen. Koka upp. Blanda maizenamjölet med vattnet och red av grytan. Låt sjuda ett par minuter och smaka av med salt och peppar.

Upp

Sesamkyckling

4 port

1 st kyckling ca 1,3 kg
1 dl mjölk
1 ägg
1 dl vetemjöl
3/4 dl sesamfrö
100 gr smält smör eller margarin
1½ tsk salt
½ tsk vitpeppar

Börja med att stycka kycklingen i bitar. Blanda det uppvispade ägget med mjölk i en skål. Blanda sedan sesamfrö, mjöl, salt och peppar. Smält sedan smöret i en kastrull. Doppa kycklingbitarna först i ägg och mjölkblandningen och sedan i mjöl och sesamfröblandningen och till sist i det smälta smöret. Lägg kycklingen på folie på en plåt och stoppa in den i ugnen på 175 grader i ca 50 minuter. Serveras till nykokt ris och en god gräddsås.

Upp

Kycklingvingar med ris och kall sås

4 port

800 gr kycklingvingar
ris för 4 pers (gärna Jasminris)
3 dl gräddfil
½ dl majonnäs
2 msk tandoorikrydda
½ msk ketchup
salt och peppar
1 msk soya
2 dl matolja
1 tsk vitlökspulver (gärna mer eftersom det är så gott)

Börja med att blanda ihop olja, soya, ½ msk tandoorikrydda, vitlök, lite salt och peppar. Pensla marinaden över kycklingarna och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 15 - 20 minuter. Pensla med marinaden lite då och då under stektiden. Blanda ihop gräddfil, majonnäs, tandoorikrydda, ketchup, salt och peppar och ställ kallt så länge. Koka riset. Kom ihåg att kycklingen inte får vara röd eller rosa när den är klar så det är bra om Du tittar till kycklingen innan Du serverar den (den ska vara genomstekt). Serveras med en fräsch sallad.

Upp

Kokt höns med currysås

4 port.

ca 1 kg frusen höna
ca 1½ liter vatten
2 st gula lökar
8 - 10 st hela vitpepparkorn
2 - 4 persiljekvistar
3 - 4 dl buljong
2 - 3 tsk curry
½ moget grönt äpple
2 msk margarin
1 dl mellanmjölk
2 msk vetemjöl

Börja med att tina hönan. Lägg sedan hönan i en gryta och slå över vatten så att det täcker. Tillsätt salt, peppar, lök och persiljekvistar. Koka sedan hönan på svag värme under lock i ca 1 - 1½ timme. Dela hönan i mindre bitar och håll dem varma (spara buljongen). Ta bort fettet från buljongen med en sked eller skopa. Sila buljongen. Fräs nu, curry och hackat äpple i margarinet i en kastrull. Tillsätt 4 dl buljong. Rör ut mjölet i mjölk till det blir klumpfritt (en så kallad redning) . Häll i redningen lite i taget i kastrullen och se hur din sås börjar tjockna, rör noga. Koka i ca 5 minuter. Serveras med råris, lite råkost, bröd, lättmargarin och fettsnål dryck. Tips: Buljongen som blir kvar kan Du frysa in och sedan tina upp när Du behöver den.

Upp

Kycklingleversauté

4 port

400 gr fryst kycklinglever
1 hackad gul lök
5 tsk smör eller margarin
2 dl lättmjölk
salt och peppar
5 stänk soya (ca ½ tsk)
2 tsk vetemjöl

Tina levern och bryn den tillsammans med löken i matfettet i en gryta eller kastrull. Krydda upp med salt och peppar samt soya och späd med mjölken. Låt koka i ett par minuter på svag värme och tillsätt sedan mjölet som Du först har blandat ut i lite vatten så att det blir klumpfritt (redning). Koka ytterligare ett litet tag. Servera med ris, sallad på vitkål och morötter och ett gott mjukt bröd.

Upp

Tandoorikyckling

4 port

ca 1 kg kycklingdelar
2 dl matlagningsyoghurt
3 pressade vitlöksklyftor
3 tsk Tandoori Masala (Indisk kryddblandning)
1½ tsk Garam Masala (Indisk kryddblandning)
1 tsk salt

Blanda kryddorna i matlagningsyoghurten och häll över kycklingdelarna som Du först har lagt i en skål. Låt det stå i 3 - 4 timmar med folie över. Sätt ugnen på 200 grader och lägg kycklingdelarna i en långpanna och stek dom i mitten av ugnen i ca 30 - 40 minuter. Servera med en klick matlagningsyoghurt, kokt ris och en grönsallad.

Upp

Poule à la provençale

4 port

1 st höna ca 1,8 kg
2 stora lökar
2 st vitlöksklyftor
2 dl olivolja
4 msk vetemjöl
2 st citroner
1 msk vinäger
150 gr gröna oliver
2 msk hackad persilja
2 kvistar estragon
salt och peppar efter smak

Börja med att göra en marinad på saften av 1 citron, 6 msk olivolja, vinäger, skivad lök, 1 msk hackad persilja , salt och peppar. Stycka sedan hönan i bitar som Du sedan lägger i marinaden minst 1 timme (gärna längre). Vänd hönset då och då så att allt blir indränkt. Tag sedan upp hönsbitarna och torka av dom på hushållspapper. Vänd bitarna i mjölet och bryn sedan hönsbitarna i en stekpanna med olivolja på ganska hög värme. Sänk sedan värmen och låt puttra i ca 30 minuter. Rör om då och då. Tillsätt sedan oliverna. Nu när hönan står och puttrar så gör vi såsen. Skala en citron och skär fruktköttet i skivor. Blanda 2 msk olivolja med 1 msk persilja, estragon, salt och peppar. Finhacka vitlöken och blanda ner. Sjud nu ihop såsen och häll sedan över den färdiga hönan. Serveras med ris eller couscous samt vitt bröd.

Upp

Grillad kyckling med potatis och kall sås

4 port

2 st kycklingar
2 tsk salt
3 tsk grillkrydda
3 dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 msk tomatpuré
1 finhackad gul lök
salt och peppar
potatis

Gnid in kycklingen i salt och grillkrydda och ställ in i ugnen 175 - 200 grader i ca 45 minuter (tiden kan variera kraftigt beroende på kycklingarnas storlekar). Blanda gräddfil och majonnäs och tillsätt den finhackade löken samt tomatpuré, salt och peppar. Du kan även med fördel smaksätta den kalla såsen med lite grillkrydda. Servera med kokt potatis och en fräsch sallad till.

Upp

Stekt gås

10 port

1 urtagen gås (4-5 kg)
½ citron
1-1/4 msk salt
2 krm vitpeppar

Fyllning:
7 medelstora äpplen i klyftor
200 g urkärnade katrinplommon

Skysås:
1 msk potatismjöl
ev soya

Ugn 175 grader
ca 3 tim
 

Tina och ta ur kråset ur fågeln. Torka och gnid gåsen in- och utvändigt med citron. Krydda den både ut och invändigt med salt och peppar och fyll den med äppelklyftor och katrinplommon. Bind upp fågeln och lägg den med bröstet upp på galler i en långpanna och stek den i nedre delen av ugnen utan spädning i 2 1/2 - 3 timmar tills lårköttet känns mört. Stick med en provnål i den tjockaste delen av låret. När köttsaften som sipprar ut är klar och ofärgad är fågeln färdig (stick på det tjockaste stället på fågeln och in till benet). Får gåsen för mycket färg, täck med aluminiumfolie.Tag ut fågeln och häll av skyn som bildats för att göra såsen. Pensla fågeln med vatten och ställ tillbaka i ugnen och låt luckan stå på glänt ca 10 minuter för att få skinnet lite knaprigt. Skumma och sila av skyn och använd potatismjölet som redning utrört i lite vatten och gör ett snabbt uppkok. Smaksätt såsen med salt och vitpeppar samt ev soya. Skär upp gåsen och garnera fatet med katrinplommon och persiljekvistar.