Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

Fikabröd

Kokosmums
Apelsinsnittar
Cornflakeskakor
Sirapskakor
Korintkakor
Chokladtungor
Ingefärskaka
Californiakakor
Körsbärssnittar
Dadelrutor
Havrekaka med potatis
Vaniljrutor
Orsabullar
Vaniljbullar
Mufflor
Enkel sockerkaka
Kladdkaka
Jannes chokladkaka
Mjuk saffranskaka
Kanelbullar
Prästgårdsbullar
Penslade saffransbullar
Rulltårta
Jordnötskakor

 


Kokosmums

20 st

4½ dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1½ dl kallt vatten
1½ msk gelatinpulver
1½ dl kokhett vatten
Garnering:
1 msk kakao
Strössel

Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en skål. Rör ut gelatinet i det varma vattnet och häll det sedan i sockerblandningen. Vispa med elvisp i ca 10 minuter tills det blir pösigt.  Blanda ihop kokosflingorna och kakao och sikta det om det finns klumpar. Häll lite av blandningen i en långpanna och häll på smeten. Strö över ett lager strössel och låt smeten stå kallt tills den har stelnat. Skär den i bitar. Doppa snittytorna i mer strössel tills bitarna är täckta runt om.

Upp

Apelsinsnittar

40 st

200 g smör
1½ dl strösocker
1 ägg (spara lite till pensling)
6 dl vetemjöl
Fyllning:
Apelsinmarmelad
Garnering:
Hackad mandel eller mandelspån

Rör ihop smör och socker pösigt. Vispa upp ägget och tillsätt det mesta. Arbeta in mjölet och platta ut degen. Linda in degen i plastfolie och lägg in i kylen i minst 1 timme. Kavla ut degen till en fyrkant ca 2-3 millimeter tjock. Sporra ut fyrkanter ca 5x5 centimeter. Lägg apelsinmarmelad mitt på kakorna och vik ihop dom från hörn till hörn. Tryck till så att marmeladen inte rinner ut. Lägg kakorna på ett bakplåtspapper och pensla dom med resterande ägg. Lägg mandel över kakorna och grädda mitt i ugnen i 225 graders värme i ca 8 minuter.

Upp

Cornflakeskakor

45 st

100 g smör
1 dl strösocker
1 dl brun farin
½ tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
2 dl krossade cornflakes
2 dl havregryn
1 dl riven kokos
Garnering:
25-50 g mörk blockchoklad

Rör ihop smör, socker, farinsocker och vaniljsocker pösigt. Blanda i mjöl, bikarbonat och salt. Blanda i cornflakes, havregryn och kokos. Forma degen till små kulor och lägg dom på ett bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 200 graders värme i ca 10 minuter. Låt kallna på ett galler. Smält chokladen i ett vattenbad. Ringla över chokladen över kakorna.

Upp

Sirapskakor

70 st

1½ dl olja
2½ dl strösocker
1 ägg
½ dl mörk sirap
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk bikarbonat
5 dl vetemjöl
Garnering:
Strösocker

Blanda olja och socker i en bunke. Tillsätt ägget under vispning och rör i sirapen, kanelen och ingefäran. Lös upp bikarbonaten i lite vatten och rör ner i smeten. Häll i mjölet och blanda ihop noga. Forma små kulor och lägg dom på bakplåtspapper. Strö över socker. Grädda i mitten av ugnen på 175 graders värme i ca 10 minuter. Låt kallna på galler.

Upp

Korintkakor

25 st

1 dl korinter
100 g smör
½ dl florsocker
2 1/4 dl vetemjöl

Skölj korinterna och torka av dom med hushållspapper. Rör ihop smör och florsocker till en smidig konsistens. Tillsätt mjölet och korinterna och arbeta ihop till en deg. Forma degen till 25 lika stora bollar. Lägg bollarna på bakplåtspapper och tryck till dom med en gaffel så att det blir ett fint streckat mönster på varje kaka. Grädda i ugnen på 175 graders värme i ca 10-12 minuter. Låt svalna.

Upp

Chokladtungor

50 st

1 dl mandel
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
½ tsk bakpulver
200 g smör
1 äggula
Garnering:
Brun farin
125 g blockchoklad

Skålla, skala och hacka mandeln. Blanda ihop mjöl, mandel, florsocker och bakpulver i en skål. Lägg i smöret i bitar och blanda ihop till en jämn deg. Låt degen vila i ca 1 timme. Rulla ut degen till fingertjocka längder och skär dom i ca 4 centimeters bitar. Lägg dom på ett bakplåtspapper och grädda i ugnen på 175 graders värme i ca 20 minuter. Vänd kakorna i farinsocker direkt när dom kommer ut från ugnen och låt kallna med sockersidan uppåt. Smält chokladen i vattenbad och doppa kakornas ena ände i chokladen. Lägg dom på bakplåtspapper för att svalna.

Upp

Ingefärskaka

100 g smör
1 dl strösocker
1½ dl honung
1 ägg
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
2-3 tsk riven färsk ingefära
½ tsk malda kryddnejlikor
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/4 dl vatten
Garnering:
½ dl florsocker
½-3/4 msk vatten
Syltad ingefära

Rör smöret och sockret smidigt och tillsätt honungen och ägget. Blanda i kanel, malen och färsk ingefära och nejlikor. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i blandningen. Tillsätt vattnet och blanda noga. Häll smeten i en bröad form och grädda i nedre delen av ugnen i 175 graders värme i ca 40-50 minuter. Låt kakan svalna innan du stjälper upp den. Blanda florsocker och vatten. Bred på glasyren över kakan precis innan den ska serveras. Garnera med syltad ingefära.

Upp

Californiakakor

25 st

2½ dl farinsocker
1 msk maizenamjöl
1 krm salt
2 äggvitor
2 dl hackade nötter

Blanda ihop farinsocker, maizenamjöl och salt. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda försiktigt äggvitorna med sockerblandningen och rör ner nötterna. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen på 150 graders värme i ca 15 minuter. Låt svalna.

Upp

Körsbärssnittar

30 st

2 1/4 dl vetemjöl
3 msk marsanpulver
3/4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
150 g smör
1 äggvita
Fyllning:
1 dl körsbärssylt

Blanda ihop mjöl, marsanpulver, florsocker, vaniljsocker i en bunke. Knåda in smöret tills det blir en smidig deg. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut en del direkt på en plåt med bakplåtspapper. Bred på körsbärssylten. Blanda resten av degen med äggvita så att det går att spritsa i rutor över sylten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 graders värme i ca 25-30 minuter. Låt svalna något och skär den sedan i små snittar.

Upp

Dadelrutor

ca 28 st

3 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör
1 msk honung
1 ägg
3/4 dl standardmjölk
Fyllning:
100 g hackade dadlar
1½ dl vatten
Saft och rivet skal från 1 citron
Pensling:
Mjölk
Garnering:
Strösocker

Blanda ihop båda mjölsorterna och arbeta in smöret. Tillsätt honung, söndervispat ägg och mjölk. Arbeta degen tills den är smidig. Platta ut degen och linda in den i plastfolie. Lägg in degen i kylskåpet i ca 30 minuter. Hacka dadlarna fint och tillsätt vatten, citronsaft och skal. Koka upp blandningen och sjud tills den är tjock. Ställ kastrullen i kallt vatten så blandningen svalnar. Dela degen i två delar och kavla ut en del så den täcker en mjölad långpanna. Bred på fyllningen. Kavla ut den andra degbiten till samma storlek och lägg den över fyllningen. Pensla toppen med mjölk och strö på socker. Grädda i ugn på 175 grader värme i ca 25 minuter, beroende på ugn. Låt svalna något och skär kakan i rutor.

Upp

Havrekaka med potatis

125 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
3 kokta kalla potatisar
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

Rör smöret och sockret poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Pressa potatisen och blanda med havregryn, mjöl och bakpulver. Rör ner blandningen i smeten och häll i en smord bröad bakform på 2 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 graders värme i ca 40-50 minuter. Låt kakan svalna innan den tas ur formen. Ät kakan dagen efter så är den som godast.

Upp

Vaniljrutor

12 st

25 g jäst
75 g smör
2½ dl standardmjölk
½ dl socker
7 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g smör
½ dl socker
1 msk vaniljsocker
Pensling:
Ägg
Garnering:
Pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Häll detta över jästen. Tillsätt socker och arbeta in det mesta av mjölet. Jäs i ca 30 minuter. Blanda ihop smör, socker och vaniljsocker. Kavla ut degen till en platta och bred på fyllningen. Vik ihop degen i 3 delar på längden. Skär den tvärs över i ca 4 centimeters breda bitar och pensla med uppvispat ägg. Doppa degbitarna i pärlsocker. Lägg dom med skarven nedåt på ett bakplåtspapper. Jäs i 20-30 minuter. Grädda i ugn på 225 graders värme i ca 8-10 minuter. Låt svalna.

Upp

Orsabullar

25 st

6 dl vetemjöl
3 msk socker
100 g smör
25 g jäst
3 dl standardmjölk
Fyllning:
2 msk smör
2 msk messmör
1-2 små syrliga äpplen
2 tsk socker
1 tsk malen kanel
Pensling:
Ägg

Blanda ihop mjölet med sockret. Finfördela smöret i mjölblandningen. Smula ner jästen och värm mjölken till 37 grader. Rör snabbt ihop degen och klicka ut i bullformar. Låt jäsa i ca 30 minuter. Rör ihop smör och messmör till en smidig konsistens. Skala äpplena och kärna ur dom. Skär frukten i  små klyftor. Blanda ihop socker och kanel och vänd äpplena i det så att det fastnar socker och kanel runt hela klyftan. Gör en fördjupning i varje bulle och lägg i en klick med messmörsblandningen. Stick ner en äppelklyfta i fördjupningen. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen på 250 graders värme i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Upp

Vaniljbullar

15 st

50 g jäst
75 g smör eller margarin
4 dl mjölk
½ dl socker
½ tsk kardemumma
11 dl vetemjöl
2 dl vaniljkräm
1½ dl florsocker
1 msk vatten
½-3/4 dl riven kokos

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm tills temperaturen blir 37 grader. Lös jästen i degspadet och tillsätt socker och kardemumma. Häll i mjölet men spara lite till utbakningen. Låt jäsa i 30-45 minuter. Dela degen i 15 lika delar och forma dom till släta runda bullar med hjälp av det sista av mjölet. Tryck till bullarna med handflatan så att dom blir platta. Låt bullarna jäsa ytterligare 15 minuter.  Gör en grop i mitten på varje bulle och klicka i lite vaniljkräm. Grädda bullarna mitt i ugnen i 200 graders värme i ca 15 minuter. Låt svalna på galler. Rör ihop florsocker och vatten till en smidig glasyr och pensla på varje bulle. Strö över kokos.

Upp

Mufflor

ca 15 st små eller 1 stor

100 gr margarin
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao alt. oboy
1½ dl vetemjöl
2 ägg

Smält margarinet och rör sedan ner alla torra ingredienser och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt ägg och vispa upp med en sked så att Du får in lite luft i smeten. Klicka upp i bullformar eller i en form med löstagbar kant. Grädda i 175°. Bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter och formen i botten av ugnen i 20 minuter. Den kan gärna vara lite lös i mitten, krämighet gör den godare och får den ligga ett dygn blir den som godast. Prova Dig fram. Servera gärna med en klick grädde eller glass.

Upp

Enkel sockerkaka

2 ägg
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten

Vispa ägg och socker poröst. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner detta - försiktigt för att behålla luftigheten - i ägg och sockersmeten. Tillsätt vattnet och häll ner smeten i en smord och bröad avlång form. Grädda ca 30 minuter nederst i 200 gradig ugn.

Upp

Kladdkaka

1 stor

200 gr smör
200 gr blockchoklad
4 ägg
2½ dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Finfördela blockchokladen och smöret i en kastrull och smält försiktigt på spisen. Vispa upp ägg och socker och blanda mjölet och bakpulvret. Häll chokladsmeten i äggblandningen och tillsätt sedan mjölet med bakpulvret. Rör om försiktigt så att det blandas ordentligt men inte så mycket så att "fluffigheten" försvinner. Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant och häll kaksmeten däri. Sätt ugnen på 175 grader och grädda kakan på nedersta falsen i ca 30 minuter. Kontrollera med en sticka hur mycket "kladd" Du vill ha. Ska kakan ätas dagen därpå ska det vara lite mera kladdigt vilket innebär kortare tid än 30 minuter. Kakan hinner stå till sig ordenligt på ett dygn. Servera med vispad grädde eller glass.

Upp

Jannes chokladkaka

1 stor

200 gr margarin
4 dl socker
1 msk vaniljsocker
5 msk kakao alt. oboy
3 dl vetemjöl
4 ägg
100 gr ljus blockchoklad

Smält margarinet och rör sedan ner alla torra ingredienser och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt ägg och vispa upp med en sked så att Du får in lite luft i smeten. Riv 1/3 av blockchokladen fint och blanda ner i smeten. Häll upp i en form med löstagbar kant. Hacka resterande choklad grovt med en kniv och strö över. Grädda i 175° i nedersta delen av ugnen i ca 30 minuter. Den kan gärna vara lite lös i mitten, krämighet gör den godare och får den ligga ett dygn blir den som godast. Prova Dig fram! Servera gärna med en klick grädde eller glass.

Upp

Mjuk saffranskaka

1 stor

150 gr margarin
2 ägg
2½ dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 gr (1 pkt) saffran
1½ dl mjölk

Smält margarinet och låt det svalna något. Vispa upp ägg och socker poröst och tillsätt saffran som Du först stött med en sockerbit i en mortel samt mjölk och margarinet. Rör om så att allt blandas och häll i vetemjöl och bakpulver och blanda utan att vispa sönder fluffigheten i ägget. Smöra och bröa en form med löstagbar kant och häll smeten i denna. Grädda i 175 grader på nedersta falsen ca 40 - 50 minuter. Låt svalna något innan servering.

Upp

Kanelbullar

ca 45 st

150 gr smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gr jäst
½ tsk salt
2 dl socker
2 tsk kardemumma
1 ägg
ca 1,4 liter vetemjöl
fyllning:
rumsvarmt smör el margarin
socker
kanel
allt efter smak
pensling och garnering:
ägg och vatten
pärlsocker

Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm (37 grader). Smula ner jästen i en bunke och häll över smör och mjölkblandningen och låt jästen lösa sig. Tillsätt salt, socker och kardemumma och blanda ordentligt. Tillsätt ägget och det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig och lätthanterlig deg. Strö över lite mjöl och lägg under bakduk och låt jäsa 40 minuter. Dela degen i två delar och kavla ut till en tunn platta. Bred på smör och strö över socker och kanel. Rulla ihop på längden och dela i upp i lika stora bullar. Placera i bullformar och låt jäsa i 40 minuter till. Pensla med ägg uppvispat med vatten och garnera med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader ca 8 - 10 minuter beroende på storlek.

Upp

Prästgårdsbullar

ca 30 st

25 gr (½ pkt) jäst
2 dl kall mjölk
200 gr rumsvarmt smör eller margarin
2 msk socker
ca 7 dl vetemjöl
fyllning:
150 gr rumsvarmt smör eller margarin
3 msk socker
3 tsk vaniljsocker
Pensling:
ägg och vatten

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och rör till dess jästen har löst sig. Tillsätt socker och finfördela smöret i smeten. Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i två delar och kavla ut vardera delen till en fyrkant. Skär mindre fyrkanter (7x7 cm) och fördela fyllningen i mitten av dessa. Nyp ihop som en kappsäck och lägg i formar att jäsa i ca 2 tim i rumstemperatur. Sätt ugnen på 250 grader och pensla bullarna med ägg uppvispat med vatten. Grädda i mitten i ca 8 minuter så att de bara tar lätt färg.

Upp

Penslade saffransbullar

150 gr smör eller margarin
50 gr jäst
5 dl mjölk
1 brk Kesella
2 dl socker
1 gr saffran (2 påsar)
1 sockerbit
½ tsk salt
1 ägg
ca 18 dl vetemjöl
pensling:
smält smör
garnering:
strösocker

Börja med att smula ner jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm alltihop till ca 37 grader. (något högre om Du väljer jäst för söta degar). Häll degspadet över jästen och låt den lösa sig. Tillsätt Kesella, socker och salt. Stöt saffranet lite extra i en mortel med en sockerbit. Häll saffranet i degskålen och blanda allt noggrant. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen tilsl den blir smidig. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Låt jäsa 45 minuter i jämn värme. Dela degen sedan i 2 delar och kavla ut till en cm tjock platta. Tag ut små bullar med mått av ett dricksglas. Lägg upp på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 5 minuter tills de har fått lagom med färg. Låt svalna något och pensla med smält smör och doppa sedan i strösocker. Låt dessa svalna och njut sedan av det. Ska Du frysa in dom så pensla inte förrän Du har tinat upp bullarna. Sockret och smörsmaken försvinner i frysen.

Upp

Rulltårta

2 ägg
1 dl socker
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk mjölk
Fyllning:
1½ dl fast sylt

Klä en långpanna ca 25 x 35 cm med bakplåtspapper. Vispa upp ägg och socker luftigt och blanda mjöl och bakpulver för att sedan blanda i äggsmeten. Tillsätt mjölken och rör om. Bred ut smeten i långpannan och grädda i 250 grader ca 5 min i mitten av ugnen. Vänd upp kakan på sockrat bakplåtspapper och bred på fyllningen och rulla ihop den. Låt rulltårtan svalna innan servering. Har Du problem med att få kakan att lossna från papperet så pensla försiktigt med kallt vatten på pappret samtidigt som Du försöker dra loss det. För att undvika att rulltårtan spricker vid rullningen ska den därför rullas varm. Har Du ingen möjlighet att rulla den på en gång så låt den svalna under en uppochner vänd långpanna så avdunstar inte vätskan lika fort.

Upp

Jordnötskakor

c:a 30 stycken

200 gr jordnötter
2 st ägg
2 dl socker
100 gr smält smör

Kör jordnötterna i mixer så att de blir fint hackade. Tillsätt övriga ingredienser och häll upp smeten i pappersformar på en plåt.
Grädda i 225 gradig ugn i c:a 10 - 12 minuter.