Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

Ostfondue

 

När ostfonduen blir för tjock kan den spädas med varmt vitt vin.
När ostfonduen är för tunn så kan du tillsätta mer ost och värma tills osten löst sig.
 

Ostfondue grundrecept
Kumminfondue
Curryfondue
Stark fondue
Fondue med Dijonsenap
Vitlöksfondue
Gräslöksfondue

Fontinafondue
Gårdsfondue
Waadländerfondue
Slottsfondue

Östschweizisk fondue
Gomserfondue
Fondue från Tessin
Schweiziskt orginalrecept
Holländsk fondue
Bolsfondue
Rosenfondue
Lyxig tryffelfondue
Italiensk fondue
Flamberad fondue


 

Ostfondue grundrecept

4 port

1 vitlöksklyfta
400 gr gruyère eller ementaler
200 gr emmentaler eller grevéost
4 tsk maizenamjöl
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
1 litet glas Kirschwasser (körsbärsbrännvin)
2-3 varv på pepparkvarnen
Ev. lite riven muskotnöt
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)

Dela vitlöksklyftan på hälften. Gnid in fonduegrytan med vitlöken.  Riv ner ostarna med ett rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften och mjölet med osten. Koka upp under kraftig vispning. Använd en träslev och rör i åttor så att osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser och krydda med peppar. Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär brödet i bitar. När massan är slät och jämn flyttar man kastrullen till ett spritkök på bordet. Fonduen ska småkoka medan ni äter. Rör lite då och då. Spetsa en brödtärning på gaffeln eller spettet och börja doppa.

Upp

Kumminfondue

4 port

1 vitlöksklyfta
400 gr gruyère eller emmentaler
200 gr emmentaler eller grevéost
4 tsk maizenamjöl
½-1 tsk kummin
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
1 litet glas Kirschwasser (körsbärsbrännvin)
2-3 varv på pepparkvarnen
Ev. lite riven muskotnöt
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)

Dela vitlöksklyftan på hälften. Gnid in fonduegrytan med vitlöken.  Riv ner ostarna med ett rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften, kummin och mjölet med osten. Koka upp under kraftig vispning. Använd en träslev och rör i åttor så att osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser och krydda med peppar. Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär brödet i bitar. När massan är slät och jämn flyttar man kastrullen till ett spritkök på bordet. Fonduen ska småkoka medan ni äter. Rör lite då och då. Spetsa en brödtärning på gaffeln eller spettet och börja doppa.

Upp

Curryfondue

4 port

1 vitlöksklyfta
400 gr gruyère eller emmentaler
200 gr emmentaler eller grevéost
4 tsk maizenamjöl
Starkt currypulver
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
1 litet glas Kirschwasser (körsbärsbrännvin)
2-3 varv på pepparkvarnen
Ev. lite riven muskotnöt
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)
Syltad ingefära

Dela vitlöksklyftan på hälften. Gnid in fonduegrytan med vitlöken.  Riv ner ostarna med ett rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften, currypulver efter smak och mjölet med osten. Koka upp under kraftig vispning. Använd en träslev och rör i åttor så att osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser och krydda med peppar. Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär brödet i bitar. När massan är slät och jämn flyttar man kastrullen till ett spritkök på bordet. Fonduen ska småkoka medan ni äter. Rör lite då och då. Spetsa en brödtärning på gaffeln eller spettet tillsammans med en bit syltad ingefära. Doppa ner brödbiten och ingefäran i ostmassan.

Upp

Stark fondue

4 port

1 vitlöksklyfta
400 gr gruyère eller emmentaler
200 gr emmentaler eller grevéost
4 tsk maizenamjöl
1 tsk tabasco
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
1 litet glas Kirschwasser (körsbärsbrännvin)
2-3 varv på pepparkvarnen
Ev. lite riven muskotnöt
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)

Dela vitlöksklyftan på hälften. Gnid in fonduegrytan med vitlöken.  Riv ner ostarna med ett rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften, tabasco och mjölet med osten. Koka upp under kraftig vispning. Använd en träslev och rör i åttor så att osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser och krydda med peppar. Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär brödet i bitar. När massan är slät och jämn flyttar man kastrullen till ett spritkök på bordet. Fonduen ska småkoka medan ni äter. Rör lite då och då. Spetsa en brödtärning på gaffeln eller spettet och börja doppa.

Upp

Fondue med Dijonsenap

4 port

1 vitlöksklyfta
400 gr gruyère eller emmentaler
200 gr emmentaler eller grevéost
4 tsk maizenamjöl
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
1 litet glas Kirschwasser (körsbärsbrännvin)
2-3 varv på pepparkvarnen
Ev. lite riven muskotnöt
1 msk Dijonsenap
1 droppe tabasco
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)

Dela vitlöksklyftan på hälften. Gnid in fonduegrytan med vitlöken.  Riv ner ostarna med ett rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften och mjölet med osten. Koka upp under kraftig vispning. Använd en träslev och rör i åttor så att osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser och krydda med peppar. Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär brödet i bitar. När massan är slät och jämn flyttar man kastrullen till ett spritkök på bordet. Blanda i senap och tabasco. Fonduen ska småkoka medan ni äter. Rör lite då och då. Spetsa en brödtärning på gaffeln eller spettet och börja doppa.

Upp

Vitlöksfondue

4 port


400 gr gruyère eller emmentaler
200 gr emmentaler eller grevéost
4 tsk maizenamjöl
3 finhackade vitlöksklyftor
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
1 litet glas Kirschwasser (körsbärsbrännvin)
2-3 varv på pepparkvarnen
Ev. lite riven muskotnöt
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)

Dela vitlöksklyftorna på hälften. Gnid in fonduegrytan med vitlöken.  Riv ner ostarna med ett rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften, vitlök och mjölet med osten. Koka upp under kraftig vispning. Använd en träslev och rör i åttor så att osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser och krydda med peppar. Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär brödet i bitar. När massan är slät och jämn flyttar man kastrullen till ett spritkök på bordet. Fonduen ska småkoka medan ni äter. Rör lite då och då. Spetsa en brödtärning på gaffeln eller spettet. Doppa ner brödbiten i ostmassan.

Upp

Gräslöksfondue

4 port

1 vitlöksklyfta
400 gr gruyère eller emmentaler
200 gr emmentaler eller grevéost
4 tsk maizenamjöl
2 msk klippt gräslök
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
1 litet glas Kirschwasser (körsbärsbrännvin)
2-3 varv på pepparkvarnen
Ev. lite riven muskotnöt
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)

Dela vitlöksklyftan på hälften. Gnid in fonduegrytan med vitlöken.  Riv ner ostarna med ett rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften och mjölet med osten. Koka upp under kraftig vispning. Använd en träslev och rör i åttor så att osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser och krydda med peppar. Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär brödet i bitar. När massan är slät och jämn flyttar man kastrullen till ett spritkök på bordet. Fonduen ska småkoka medan ni äter. Rör lite då och då. Strö över gräslöken. Spetsa en brödtärning på gaffeln eller spettet och börja doppa.

Upp

Fontinafondue

4 port

800 gr mogen Fontina-ost
1 vitlöksklyfta
Smör
4 msk varmt vatten
Salt
Peppar
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)

Skär osten i små bitar eller i tunna skivor. Dela vitlöksklyftan och gnid in grytan med den. Smörj grytan med lite smör. Tillsätt osten och det varma vattnet. På svag värme trycker man sönder osten och rör tills det blir en slät kräm. Osten får inte koka. Om fonduen blir för tjock kan du tillsätta varmt vatten. Krydda med salt och peppar. Sätt fonduegrytan på ett spritkök på bordet. Skär brödet i bitar och börja doppa.

Upp

Gårdsfondue

4 port

1 vitlöksklyfta
2½ dl äppeljuice
250 gr grevé eller herrgårdsost
250 gruyère eller emmentaler
1 msk potatismjöl
3 msk pressad citronsaft
Paprika
Riven muskot
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)

Dela vitlöksklyftan och gnid in grytan. Häll i äppeljuicen och koka upp. Riv osten på ett rivjärn. Ha i osten i kastrullen lite i taget. Rör hela tiden. När osten smält så rör du ut potatismjölet med citronsaften och häller den sedan i kastrullen under omrörning. Krydda med paprika och muskot efter smak. Sätt fonduegrytan på ett spritkök på bordet. Skär brödet i bitar och börja doppa.

Upp

Waadländerfondue

4 port

1 vitlöksklyfta
Lite smör
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
600 gr gruyère-, emmentaler-, grevé - eller herrgårdsost
4 tsk potatismjöl
1 litet glas kirschwasser
Riven muskot
Peppar
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)

Skär vitlöksklyftan fint och rosta den i lite smör. Tillsätt vin, citronsaft. Riv ner osten. Låt koka upp. Rör så att osten smälter och blir en slät fin massa. Rör ut potatismjölet i kirschwasser och ha i det i grytan. Krydda med muskot och peppar. Koka upp. Sätt fonduegrytan på ett spritkök på bordet. Skär brödet i bitar och börja doppa.

Upp

Slottsfondue

4 port

1 vitlöksklyfta
300 gr riven gruyère-, emmentaler-, grevé - eller herrgårdsost
2 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
2-3 tsk potatismjöl
300 gr riven Fontinaost
1 litet glas kirschwasser
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)

Dela vitlöksklyftan och gnid in grytan. Koka upp osten (ej Fontinaosten) tillsammans med vinet och citronsaften. Rör ut potatismjölet i lite kirschwasser. Häll i det i grytan. När fonduen har blivit slät så tillsätter du Fontinaosten och resten av kirschwasser. Smält osten försiktigt och låt allt bli varmt. Får ej koka. Sätt fonduegrytan på ett spritkök på bordet. Skär brödet i bitar och börja doppa.

Upp

Östschweizisk fondue

4 port

1 vitlöksklyfta
200 gr Appenzeller eller lagrad Hälsingeost
200 gr emmentaler
2-3 dl alkoholfritt äppelvin
1 tsk pressad citron
2 tsk potatismjöl
200 gr Fontinaost
1 litet glas kirschwasser
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)

Dela vitlöksklyftan och gnid in grytan. Riv osten. Lägg osten i en kastrull och slå på äppelvinet och citronsaften. Koka upp. Rör ut potatismjölet i lite kirschwasser. Häll i det i grytan. När fonduen har blivit slät så tillsätter du den rivna Fontinaosten och resten av kirschwasser. Smält osten försiktigt och låt allt bli varmt. Får ej koka. Sätt fonduegrytan på ett spritkök på bordet. Skär brödet i bitar och börja doppa.

Upp

Gomserfondue

4 port

1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
1 msk smör
½ l mjölk
600 gr grädd- eller Hälsingeost
Peppar
Riven muskot
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)

Dela vitlöksklyftan och gnid in grytan. Bryn mjölet ljusgult i grytan med lite smör. Häll i mjölken under vispning. Koka i 5 minuter under omrörning. Skär osten i strimlor. Tillsätt osten och rör tills den smält. Krydda med peppar och muskot. Sätt fonduegrytan på ett spritkök på bordet. Skär brödet i bitar och börja doppa.

Upp

Fondue från Tessin

4 port

8-10 tomater
2 vitlöksklyftor
Vatten eller tomatsaft
300 gr gruyère-, grevé- eller herrgårdsost
300 gr emmentaler
4 tsk potatismjöl
Peppar
1 nypa torkad oregano
1 msk grädde
4 msk färdig peperonata på burk (Italiensk grönsaksröra)
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)

Tvätta tomaterna och skär dom i bitar. Koka dom mjuka i en kastrull tillsammans med den krossade vitlöken. Passera genom en sil. Mät vätskan och späd den med vatten eller tomatsaft så att mängden blir 3½ dl. Riv osten och hetta upp den tillsammans med vätskan. Tillsätt potatismjölet utrört i lite vatten. Rör om och låt koka upp. Krydda med peppar, oregano och tillsätt grädden. Rör i peperonata. Sätt fonduegrytan på ett spritkök på bordet. Skär brödet i bitar och börja doppa.

Upp

Schweiziskt orginalrecept

4 pers

3 dl torrt vitt vin
1 litet glas med kirschwasser
200 gr emmentaler
200 gr edamer
50 gr parmesan
1 vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Ca 800 gr vitt bröd (med skorpa)

Dela vitlöksklyftan och gnid in grytan. Häll i vinet och riv ner all ost. Koka långsamt under omrörning tills osten har smält. Häll i kirschwasser  och smaka av med salt och peppar. Sätt fonduegrytan på ett spritkök på bordet. Skär brödet i bitar och börja doppa.

Upp

Holländsk fondue

4 port

1 vitlöksklyfta
400 gr goudaost
200 gr lagrad goudaost (stark)
3 dl torrt vitt vin
2-3 tsk potatismjöl
1 tsk pressad citron
1 litet glas genever
Salt
Peppar
Ca 800 gr vitt bröd (med skorpa)

Dela vitlöksklyftan och gnid in grytan. Riv osten och lägg den i grytan. Häll i vinet och koka upp under omrörning. Koka tills osten smält. Rör ut potatismjölet med citronsaften och rör i den i grytan. Tillsätt vinet och genevern. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Sätt fonduegrytan på ett spritkök på bordet. Skär brödet i bitar och börja doppa.

Upp

Bolsfondue

4 pers

1 vitlöksklyfta
4 dl rött vin
4 tsk pressad citron
400 gr färsk riven goudaost
Peppar
Riven muskot
½ litet glas (helst bols) kirschwasser
4 tsk potatismjöl
Ca 800 gr vitt bröd (med skorpa)

Dela vitlöksklyftan och gnid in grytan. Rör ut vinet med citronsaften. Häll detta i den uppvärmda grytan och låt det sjuda. Tillsätt osten och låt den smälta under omrörning. Smaka av med peppar och muskot. Blanda potatismjölet med kirschwasser och häll i det i grytan. Koka upp. Sätt fonduegrytan på ett spritkök på bordet. Skär brödet i bitar och börja doppa.

Upp

Rosenfondue

4 port

1 vitlöksklyfta
600 gr blandad ost t ex grevé- och emmentaler
3 dl torrt rosévin
1 tsk pressad citron
3 tsk potatismjöl
1 litet glas kirschwasser
Peppar
Ev. riven muskot
Ca 800 gr vitt bröd (med skorpa)
 

Dela vitlöksklyftan på hälften. Gnid in fonduegrytan med vitlöken.  Riv ner ostarna med ett rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften och potatismjölet med osten. Koka upp under kraftig vispning. Använd en träslev och rör i åttor så att osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser och krydda med peppar. Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär brödet i bitar. När massan är slät och jämn flyttar man kastrullen till ett spritkök på bordet. Fonduen ska småkoka medan ni äter. Rör lite då och då.

Upp

Lyxig tryffelfondue

4 port

400 gr Fontinaost
2½ dl mjölk
4 ägg
1 msk smör
Salt
Vitpeppar
40 gr vit tryffel (kan bytas mot svart i burk)
Ca 800 gr vitt bröd (med skorpa)

Skär osten fint och låt den ligga i mjölken i 4 timmar. Vispa upp äggen. Ta bort osten från mjölken. Hetta upp osten tillsammans med smöret under omrörning. Ha i äggen. Salta och peppra. Värm upp fonduen försiktigt för det får inte koka för då koagulerar äggen. När fonduen har blivit en tjock kräm så är den klar. Sätt fonduegrytan på ett spritkök på bordet. Hyvla över ett tunt lager tryffel. Skär brödet i bitar och börja doppa.

Upp

Italiensk fondue

4 port

500 gr Fontinaost
4 msk smör
3 äggulor
Lite gott vin eller ljust öl
Salt
Vitpeppar
Vit eller svart tryffel (burk)
Ca 800 gr vitt bröd (med skorpa)

Riv osten och låt den smälta i vattenbad tillsammans med smöret. Rör i äggulorna så att man får en tjock kräm. Tillsätt vinet eller ölen. Vispa och krydda med salt och peppar. När fonduen har blivit en tjock kräm så är den klar. Sätt fonduegrytan på ett spritkök på bordet. Hyvla över ett tunt lager tryffel. Skär brödet i bitar och börja doppa.

 

Upp

Flamberad fondue

4 port

1 vitlöksklyfta
400 gr grevéost
100 gr fontinaost
100 gr gräddost
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
3 tsk potatismjöl
Peppar
2 små glas konjak
2 svarta tryfflar
Ca 800 gr vitt bröd (med skorpa)

Dela vitlöksklyftan på hälften. Gnid in fonduegrytan med vitlöken.  Riv ner ostarna med ett rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften och potatismjölet med osten. Koka upp under kraftig vispning. Använd en träslev och rör i åttor så att osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser och krydda med peppar. Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär brödet i bitar. När massan är slät och jämn flyttar man kastrullen till ett spritkök på bordet. Häll uppvärmd konjak över den småkokande fonduen och tänd på med en tändsticka. När det brunnit ut så hyvlar du över tryffel. Fonduen ska småkoka medan ni äter. Rör lite då och då.