Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

Förrätter

Gratinerade blåmusslor
Färsk rödbetssallad
Avokadosoppa
Getost med chili och honung
Räktoast med chili och mango

Lök- och roquefortsoppa
Getost med chili och honung
Smördegsinbakad fetaost
Kycklinglevermousse
Pilgrimsmusslor med grönsaker
Laxcarpaccio
Boveteplättar
Gravlaxtoast
Musselsallad
Fylld avocado
Gratinerad sparris
Rökt renstek med chiligrädde
Ljummen sallad med kikärtor
Toast Skagen
Fetaostknyten med basilika
Ägg à la Florentine

 


 

Gratinerade blåmusslor

4 port:

1½ kg blåmusslor
1½ dl torrt vitt vin
4 msk smör
2 rödlök
2 hackade vitlöksklyftor
6 msk ströbröd
2 msk hackad färsk basilika
2 msk hackad färsk bladpersilja
2 msk parmesanost

Skrubba och gör rent musslorna i rinnande kallt vatten. Ta bort "skägget" på musslorna och kasta alla musslor som har öppnat sig. Koka upp vinet i en kastrull och lägg i musslorna. Skaka kastrullen lite då och då för att musslorna ska byta plats med varandra. Låt koka tills musslorna har öppnat sig. Ta upp musslorna och ställ kokspadet åt sidan. Kasta bort alla musslor som inte har öppnat sig. Bryt bort det översta musselskalet. Smält smöret i en stekpanna och lägg i löken och vitlök. Låt löken fräsa ordentligt i ett par minuter. Häll i ströbrödet, rör om och låt det fräsa en stund tills det fått en fin färg. Lägg i dom hackade örterna och häll i lite av kokspadet, det får inte bli för löst. Salta och peppra. Lägg musslorna på en plåt och skeda upp ströbrödsblandningen på varje mussla. Toppa med parmesanosten och gratinera i 200 grader i ugnen i ca  2-3 minuter eller tills dom fått fin färg.

 

Färsk rödbetssallad

4 port:

½ kg färska rödbetor
4 msk hackad färsk mynta
3 msk hackad färsk koriander
3 msk hackad färsk bladpersilja
3 msk olivolja
2 msk citronsaft
2 vitlöksklyfta
rostade solrosfrön efter smak
Fetaost efter smak
Salt
Peppar

Gör rent rödbetorna och koka tills dom är mjuka. Spola rödbetorna i kallt vatten och ta bort skalet och stjälken. Dela varje rödbeta i 6 klyftor. Blanda en dressing på olja, citronsaft, vitlök, lite salt och peppar. Skär fetaosten i små bitar. Lägg rödbetsklyftorna på ett fat och häll på dressingen och blanda i dom hackade örterna. Lägg på fetaostbitarna och solrosfröna  utan att blanda. Ev mer salt och peppar kan tillsättas.

 

Avokadosoppa

4 port:

4 mogna avokado
2 dl färsk spenat
2 vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
6 dl vatten
1 buljongtärning (grönsak)
Salt och peppar

Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ut köttet och lägg det i en mixer. Hacka spenaten. Lägg i spenat, vitlök och grädde i mixen och kör tills det blir ganska slätt. Späd med mjölken tills det blir slätt. Koka upp vattnet och buljong. Häll över avokadokrämen i en kastrull och späd med lite av buljongen. Koka upp och späd ytterligare tills soppan har fått en lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar och ev med mer buljong.

 

Getost med chili och honung

4 port:

4 skivor getost (chevrè)
Blandad sallad (t ex frissé, rosésallad, ekbladssallad)
1 tsk stark chilipeppar (pulver)
2 msk flytande honung

Börja med att gratinera osten ca 4 minuter i ugnen på 225 grader. Blanda chilipeppar och honung i en kastrull och värm den. Tvätta salladen och finstrimla den. Fördela salladen på 4 assietter. Lägg på osten försiktigt och ringla över den varma honungen. Garnera med färska örter.

Räktoast med chili och mango

6 port

500 gr skalade räkor
1 msk Dijonsenap

1 dl majonnäs
½ dl färsk hackad gräslök
1 dl färsk hackad dill
½ röd chilifrukt
1 mogen mango
1 citron
Salt
Peppar
6 skivor vitt formbröd
Smör till att steka brödet med
6 st små salladsblad
 

Blanda ihop senapen med majonnäsen i en skål. Lägg i gräslök och dill och blanda väl. Ta bort kärnorna och hinnorna på chilifrukten och finstrimla den (tänk på att chili är starkt, så tvätta händerna noga och undvik att peta dig i ögonen). Blanda i chili, gräslök och dill i senapen och majonnäsen. Skala och skär mangon i små tärningar och blanda i den i röran. Skär bort kanterna på bröden och stek dom i en stekpanna med lite smör. Lägg upp bröden på assietter och lägg på ett salladsblad. Fördela röran över. Skär citronen i klyftor och lägg 1 klyfta på varje toast. Garnera med en kvist färsk dill.

Upp

Lök- och roquefortsoppa

4 port

1 vitlöksklyfta
25 gr smör
ca ½ kg gul lök
2 dl vitt vin (torrt)
1 buljongtärning (vegetariskt)
3 dl vatten
75 gr bacon
125 gr Roquefortost
2 äggulor
2 dl vispgrädde
Salt
Peppar

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i lite smör på svag värme i ca 10 minuter eller tills löken blivit mjuk och lite genomskinlig. Häll i vinet, buljongtärningen och vattnet. Låt koka i ca 30 minuter under lock. Rör lite då och då. Skär baconet i fina strimlor och stek det i en varm stekpanna till det blir knaperstekt. Mixa soppan så den blir slät. Lägg i osten i små bitar och rör så att osten smälter. Vispa äggulor och grädden i en skål och tillsätt ca 2 dl av den varma soppan. Rör så att det blandar sig ordentligt. Häll blandningen i soppan under omrörning. Krydda med salt och peppar. Häll upp soppan i djupa tallrikar och fördela baconet över. Garnera med en färsk örtkvist.

Upp

Getost med chili och honung

4 pers

4 skivor getost (chèvre)
Blandad sallad (t ex frissé, rosésallad, ekbladssallad)
1 tsk stark chilipeppar (pulver)
2 msk flytande honung

Börja med att gratinera osten ca 4 minuter i ugnen på 225 grader. Blanda chilipeppar och honung i en kastrull och värm den. Tvätta salladen och finstrimla den. Fördela salladen på 4 assietter. Lägg på osten försiktigt och ringla över den varma honungen. Garnera med färska örter.

Upp

Smördegsinbakad fetaost

4 port

4 st filodegsark
400 gr fetaost
4 msk smält smör
2 msk sesamfrön

Dela varje filodeg på mitten och lägg på varandra (2 halvor/pers). Smält smöret i en kastrull. Pensla mellan varje lager på filodegen med smöret. Dela fetaosten i lagom bitar och lägg dom på degen och vik ihop så att filodegen täcker osten. Pensla lite smör på toppen av filodegen och strö över lite sesamfrön. Grädda i ugn på 200 grader i ca 20 minuter eller tills degen fått fin färg.

Upp

Kycklinglevermousse

4 port

300 gr kycklinglever
Smör till stekning
1 msk portvin
75 gr kylskåpskallt smör
Salt
Peppar

Börja med att rensa kycklinglevern från hinnor. Krydda levern med salt och peppar. Bryn levern i en  het stekpanna i smör och låt de sedan kallna. Kör levern i en matberedare tills det blir slätt. Tillsätt vinet och det kalla smöret i bitar. Krydda upp med salt och peppar. Låt den stå i kylskåpet för att stelna i 2 timmar. Doppa en matsked i varmt vatten så är det lätt att forma moussen till små ägg. Serveras med sallad på toast.

Upp

Pilgrimsmusslor med grönsaker

4 port

400 gr pilgrimsmusslor
olivolja
Salt
Peppar
Liten bit av det vita på en purjolök
1 liten morot
Ca 50 gr rotselleri
1 röd lök
½ dl basilikablad
1 vitlöksklyfta

Tvätta grönsakerna och strimla upp purjo, morot, selleri och löken. Hacka basilikan och vitlöken och fräs i oljan. Tillsätt dom strimlade grönsakerna och fräs någon minut till. Pensla olja på musslorna och krydda med salt och peppar. Stek dom i stekpanna eller i en grillpanna i ca 1-2 minuter på varje sida. Lägg upp musslorna på ett fat och fördela grönsakerna över och på sidan om musslorna. Garnera med  en kvist basilika.

Upp

Laxcarpaccio

4 pers

ca 300 gr färsk lax
Strimlat citronskal
Färska örter
Olivolja
Citronsaft
Salt
Svartpeppar

Skär laxen i mycket tunna skivor. Fördela laxen plant på 4 st tallrikar. Fördela citronskalet och örterna över laxen. Häll på citronsaften, salta och peppra. Ringla över olivoljan och njut.
Carpaccio kan göras på många olika sätt, ha på fiskrom, kapris finskuren svamp. Listan kan göras lång, experimentera dig fram.

Upp

Boveteplättar med tillbehör

4 pers

½ dl bovetemjöl
½ dl vetemjöl
1 dl standardmjölk
10 gr jäst
3 ägg
Salt
Smör till stekning
½ dl gräddfil
8o gr sikrom
4-5 msk hackad färsk gräslök
4 msk hackad rödlök

Värm upp mjölken så den blir fingervarm. Lös upp jästen i mjölken och rör ner de båda sorterna av mjölet lite i taget. Ställ den åt sidan så att den får jäsa i 1-1½ timme. Blanda ner en äggula tillsammans med salt och peppar. Vispa upp äggvitorna till hårt skum och vänd ner dom i smeten. Grädda med smör i ett plättjärn på båda sidor. Serveras med gräddfil, sikrom, gräslök och rödlök.

Upp

Gravlaxtoast

4 pers

4 st skivor vitt formbröd
Smör till stekning
8 skivor gravad eller rökt lax
4 salladsblad
8 citronskivor
Hovmästarsås
Dillkvistar till garnering

Detta är en god och mycket enkel förrätt. Skär bort kanterna på bröden och stek dom i en stekpanna med smör. Lägg på salladsbladen på toasten. Lägg på laxskivorna snyggt på bladet. Häll på hovmästarsås och garnera med 2 citronskivor på varje toast. Lägg slutligen på en dillkvist.

Upp

Musselsallad

4 port

1/2 brk musslor
1 äpple
200 gr frusna ärtor
isbergssallad
vinägrette

Häll av spadet från musslorna och strimla ett äpple. Tina ärtorna i kallt rinnande vatten. Tvätta isbergssalladen och finstrimla den. Blanda alla ingredienser och slå över lite vinägrett.

Upp

Fylld avocado

4 port

2 st avocado
200-250 gr räkor
1 dl finhackad dill
lite citronsaft
majonnäs
salt peppar

Skala räkorna och lägg dom i en skål. Häll i majonnäs så mycket att det blir lagom "kladdigt". Salta och peppra. Blanda i dillen och pressa över lite citronsaft. Blanda om försiktigt. Dela avocadon på längden och ta ur kärnan. Fördela räkröran i kärnhålet och garnera med en citronklyfta och nyskuren isbergssallad strödd runt om.

Upp

Gratinerad sparris

4 port

16 st färsk sparris
salt
ost gärna lite lagrad

Skala sparrisen mycket försiktigt med en potatisskalare. Lägg sparrisen i vatten så fort du skalat den. När allt är skalat så kokar du upp lättsaltat vatten och lägger i sparrisen. Sjud försiktigt i ca 20-30 minuter eller tills sparrisen blivit mjuk. Lyft upp sparrisen försiktigt och lägg dom på en lätt smord plåt. Strö över osten så att det täcker. gratinera i ugnen i 225 grader tills osten smält och fått fin gyllengul färg.

Upp

Rökt renstek med chiligrädde

4 port

8 tunna skivor rökt renstek
2 dl vispgrädde
1-1.5 msk chilisås
peppar

Vispa grädden hårt och tillsätt chilisåsen. Peppra efter smak. Du kan ev hälla i lite ketchup för att få upp smaken ytterligare. Lägg upp den rökta rensteken i skivor om två och två. Klicka ut chiligrädden och garnera ev med nyskuren isbergssallad och färska örter.

Upp

Ljummen sallad med kikärtor

4 stora port

200 gr rödlök
200 gr palsternacka
200 gr morötter
200 gr röd paprika
1 vitlöksklyfta
4 dl hemkokta kikärtor eller burk 400 gr
2-3 msk smör
2 dl crème fraiche gärna med franska örter
1 krm peppar
1 ask blandad sallad ca 150 gr

Sätt ugnen på 225 grader. Skala rödlöken och skär i bitar. Skala palsternackan, morötterna och skär i bitar. Tvätta paprikan och skär i bitar. Lägg grönsakerna i en smord långpanna. Grädda i ugn ca 30 minuter. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och kikärtor i en stekpanna i ca 2 minuter. Blanda dom med grönsakerna. Hacka salladen och lägg upp på ett fat. Lägg på grönsakerna och kikärtorna och klicka på crème fraiche. Serveras med bröd.

Upp

Toast Skagen

4 port

4 skivor vitt formbröd
100 gr skalade räkor
1-2 msk smör eller margarin
1-2 msk finhackad dill
1/2 dl majonnäs
Lite gräddfil
ev 50-100 gr löjrom
ev lite pepparrot på burk
salt och peppar
dillkvistar till garnering
4 citronklyftor

Skär bort kanterna på formbrödet. Stek brödet i en stekpanna med fettet. Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Blanda i majonnäsen och dillen. Häll i lite gräddfil så att konsistensen inte blir för hård. Blanda i pepparroten om du vill ha detta i (Personligen tycker jag att det är jättegott med pepparrot i, men ha inte i för mycket, smaken ska bara finnas i bakhuvudet, en "doft" som vi kallar det i branschen). Salta och peppra men tänk på att inte salta för mycket för räkorna är saltade vid kokning. Täck brödet med skagenröran och garnera med en klick löjrom om du valt att använda det. Lägg på dillkvistar och en citronklyfta.
"Du kan byta ut löjrommen till vanlig röd stenbitsrom som är betydligt billigare"

Tips: Gör gärna skagenröran dagen före du ska äta den för då smakar den betydligt bättre.

Upp

Fetaostknyten med basilika

1 rulle kavlad smördeg (allt går inte åt så du kan frysa resten)
1 liten purjolök
100 gr feta ost
1 kruka basilika
1 msk kapris
2 msk svartpeppar grovmalen
1 ägg
2 msk vallmofrön

Skölj och rengör purjolöken. Skär den i små bitar. Skär fetaosten i små tärningar. Finhacka basilikabladen. Blanda purjolök, fetaost, basilika och kapris i en skål. Smaksätt med peppar. Skär ut rutor i smördegen ca 15x15 cm. Fördela oströran i smördegens mitt och ta tag i alla kanter och lyft uppåt, tryck till degen på oströrans topp. Ställ knytena på en smord plåt och pensla med det uppvispade ägget. Strö över vallmofrö och grädda i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter eller tills knytena har fått en gyllengul fin färg. Serveras med en nyskuren sallad till.

Upp

Ägg à la Florentine

4 port

Sås:
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl gräddmjölk
salt
peppar
1 tsk smör
3 msk riven ost (gärna med mycket smak)

8 ägg
4 hg spenat
2-3 msk olja
1/2 msk lök
salt
peppar
ströbröd
smör

Fräs smör och mjöl under omrörning. Späd med gräddmjölken. Koka i 4 minuter. Smaka av med salt och peppar, Blanda i den rivna osten. Fräs spenaten och löken i oljan i ca 5 minuter. Lägg spenaten och lökfräset i en smord ugnsfast form. Koka äggen lösa. Skala äggen och lägg dom på spenaten. Häll på gratängsåsen och strö över ströbröd och ett par klickar smör. Gratinera i 175 grader ca 8-10 minuter eller tills anrättningen fått en fin färg.