Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

Godis

Vit chokladtryffel med mintsmak
Bananbollar
Kokosrutor (kokosbollar)
Enkel daim
Jordnöt och marshmallowsbräck
Mintpuckar
Klubbor
Konjakstryffel
Brända mandlar
Tryffel med Baileyssmak
Röda geléfigurer
Kolasnittar i mikrovågsugn
Enkel apelsintryffel
Jordnötsgodis
Punschkulor
Svensk nougat
Punschknappar
Kulprov för knäck, kola och fudge
Knäck - 2 tim
Knäck - 30 min
Knäck i mikrovågsugn
Gräddkola
Chokladkola
Moccakola
Vaniljkola
Kola i mikrovågsugn
Fudge
Marsipangodis
Tryffel
Pepparmintspastiller
Rischoklad
Mackans fredagsgott
Vaniljfudge

 


Vit chokladtryffel med mintsmak

200 g vit blockchoklad
1 dl vispgrädde
Pepparmintsolja efter smak
1 msk florsocker
1 msk vaniljsocker

Bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp grädden och koka i ca 1 minut. Lyft bort kastrullen från spisen och rör ner chokladen så att det blir slätt. Tillsätt pepparmintsolja efter smak. Ställ in i kylen ca 1 timme. Blanda ihop florsocker och vaniljsocker i en skål. Forma tryffeln till små bollar och rulla dom i sockerblandningen. Förvaras svalt.

Upp

Bananbollar

1 banan
3½ dl havregryn
100 g smör
2 msk standardmjölk
2 msk chokladpulver (oboy)
Strössel

Mosa bananen noga i en skål och häll i havregryn, smör, mjölk och chokladpulvret. Blanda ihop allt tills det blir en slät och fin massa. Forma till små bollar och rulla dom sedan i strössel. Förvaras svalt.

Upp

Kokosrutor (kokosbollar)

2 dl kokos
1 msk gelatinpulver
3 msk vatten
5 dl strösocker
2 äggvitor
1 msk vaniljsocker

Lös gelatinpulvret i lite vatten och låt stå och svälla en stund. Blanda ihop strösockret med vattnet i en kastrull. Värm tills sockret har löst sig. Häll i gelatinet och blanda tills det har löst sig. Vispa upp äggvitorna hårt. Häll i sockerlagen i dom uppvispade äggvitorna och kör med elvisp till det ser ut som vispad grädde. Blanda i vaniljsockret. Häll i halva mängden kokos i en smord form och häll på smeten. Fördela resterande kokos över och täck sedan med plastfolie och ställ in i kylskåpet ett par timmar. Skär upp i lagom stora bitar.

Upp

Enkel daim

1 msk ljus sirap
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk kakao
100 g blockchoklad

Blanda ihop sirap, smör, mjöl, socker och kakao i en kastrull. Koka upp och koka i ca 5 minuter. Smält chokladen över ett vattenbad. Häll ut daimsmeten på ett bakplåtspapper och bred chokladen över. Förvaras svalt.

Upp

Jordnöt och marshmallowsbräck

200 g mörk choklad
200 g ljus mjölkchoklad
25 g smör
1 brk kondenserad mjölk (ca 400 g)
2 tsk vaniljsocker
Marshmallows
2½ dl rostade osaltade jordnötter

Klä en form ca 20x25 centimeter med aluminiumfolie. Dela chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad tillsammans med smör och den kondenserade mjölken. Rör tills det är en slät smet. Låt svalna något och häll i vaniljsockret och jordnötterna. Rör så att allt blandar sig. Skär marshmallows i mindre bitar och blanda i dom. Häll upp i formen och ställ in i kylskåpet för att kallna. Skär upp i lagom stora bitar. Förvaras svalt.

Upp

Mintpuckar

50 st

1 äggvita
4 droppar pepparmintsolja
300 g florsocker
100 g mörk choklad

Vispa upp äggvitan hårt. Droppa i pepparmintsoljan. Blanda i florsocker så mycket att massan blir fast och smidig. Häll ut massan på ett bakbord pudrat med resterande florsocker och arbeta den mjuk och slät. Forma till kulor som sedan trycks ut så det ser ut som små puckar. Smält chokladen i vattenbad. Doppa puckarna i chokladen så att dom blir täckta. Ställ mintpuckarna på ett galler för att stelna. Förvaras svalt.

Upp

Klubbor

20 st

½ dl koncentrerad saft
1 dl strösocker
1 dl vit baksirap
Karamellfärg
Klubbpinnar t ex blompinnar

Blanda saft, socker och sirap i en mikrosäker skål. Ställ in skålen i mikrovågsugnen och kör på full effekt i ca 4 minuter. Rör om och kör ytterligare i 4 minuter på näst högsta effekt. Rör om och blanda i lite karamellfärg. Stoppa in skålen i mikrovågsugnen igen och kör i 4 minuter till på näst högsta effekt. Rör om och klicka upp smeten på ett oljat bakplåtspapper. Tryck i en pinne i varje och låt svalna.

Konjakstryffel

30 st

1½ dl vispgrädde
225 g mörk choklad
1 msk starkt kallt kaffe
100 g florsocker
3 msk konjak
Kakaopulver

Koka upp grädde och choklad. Rör hela tiden tills chokladen har smält och blandningen är helt slät. Ställ åt sidan för att kallna till rumstemperatur. Rör i kaffe, florsocker och konjak. Blanda så att det blir slätt. Täck över med plastfolie och ställ kallt i ca 2 timmar. Forma till 30 stycken bollar som sedan rullas i kakaopulver. Lägg bollarna i knäckformar. Förvaras i kylskåp.

Upp

Brända mandlar

250 g oskalade mandlar
250 g socker
3/4 dl vatten

Ta fram en kastrull och lägg i mandlar, socker och vatten. Koka upp så att massan börjar bubbla. Rör hela tiden. Sänk värmen och koka tills vattnet kokat bort och sockret har kristalliseras. Sockret ska sedan smälta igen men endast delvis så att det lägger sig som klumpar runt mandlarna. Rör hela tiden. Lägg ut mandlarna på ett bakplåtspapper med en gaffel. Låt stelna.

Upp

Tryffel med Baileyssmak

1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
½ dl florsocker
100 g smör
2 cl Baileys
Kakao

Koka upp grädden. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i den tillsammans med sockret i en skål. Slå över den kokande grädden under omrörning. Rör tills det blir en slät smet. Vispa i smör och Baileys. Häll upp smeten i en spritspåse och lägg in i kylen. När det har stelnat så pass att du kan spritsa den är den klar. Spritsa tryffeln på bakplåtspapper i runda längder. Låt stelna i kylen. Skär lagom stora bitar och rulla dom i kakao. Förvaras i kylskåp.

Upp

Röda geléfigurer

20-30 st

5 gelatinblad
1 dl körsbärssaft eller 1 dl röd vinbärssaft
1 dl vatten

Lägg gelatinbladen i en skål med rikligt med vatten i 5-10 minuter. Koka upp saft och vatten. Krama ur gelatinbladen och lägg i dom i saften. Rör tills bladen har löst sig. Häll blandningen i en plan form och ställ formen kallt tills geléet har kallnat. Ta med mått ut figurer och förvara kallt.

Upp

Kolasnittar i mikrovågsugn

25 st

2 msk vetemjöl
1 tsk kakao
2 msk ljus sirap
2 msk smör
4 msk socker
½ tsk vaniljsocker
50 g blockchoklad

Blanda mjöl, kakao, sirap, smör, socker och vaniljsocker i en mikrosäker skål och ställ in i mikron på full effekt i 30 sekunder. Rör om och kör ytterligare i 1½ minut. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper så att du får en platta som är ca 15x18 centimeter. Bryt sönder chokladen i mindre bitar och kör i mikro på full effekt i ca 1 minut. Häll över chokladen på kolasmeten. När det har svalnat så skär du ut små snittar.

Upp

Enkel apelsintryffel

50 st

200 g mörk blockchoklad med hög kakaohalt
75 g smör
40 g florsocker
Apelsinlikör (Grand Marnier)

Smält chokladen över ett vattenbad. Tillsätt sockret och rör tills sockret har löst sig. Smaka av med likören. Tillsätt smöret lite i taget. Ställ smeten kallt och vänta tills chokladen kan spritsas i knäckformar.

Upp

Jornötsgodis

5 dl socker
2½ dl brun farin
1 1/4 dl ljus sirap
1 1/4 dl vatten
60 g smör
6 1/4 dl rostade osaltade jordnötter

Klä botten och sidorna i en rund form, ca 30x25x2 centimeter med bakplåtspapper. Pensla papperet med lite smält smör. Blanda ihop socker, farinsocker, sirap och vatten i en kastrull och rör om på medelstark värme (utan att koka) tills sockret har löst sig. Lägg i smöret och rör tills det har smält.  Koka upp och sänk värmen och sjud sedan i ca 15-20 minuter eller gör ett kulprov för kola. Tillsätt nötterna försiktigt. Häll upp smeten i formen och låt svalna. Bryt godiset i bitar.

Upp

Punschkulor

100 gr margarin
½ dl vatten
½ dl punsch
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
Garnering:
Strössel eller kokos

Smält margarinet och rör ner övriga ingredienser till en jämn smet som sedan läggs svalt att vila i c:a ½ timme. Forma till lagom stora kulor som sedan rullas i strössel eller kokos. Förvara i kyl eller frys.

Upp

Svensk nougat

5 dl socker
1 krm salt
1½ dl honung eller ljus sirap
1 1/4 dl vatten
2-3 äggvitor
75 gr rostade nötkärnor

Blanda socker, salt, honung eller sirap och vatten i en kastrull och koka allt på hög värme ca 1 tim. Koka tills blandningen börjar bli tjockflytande och svagt ljusgul till färgen. Doppa en sked i sockerlagen och därefter i ett glas med kallt vatten. Massan ska då vara lite seg men gå att bryta sönder. Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt den heta sockerlagen i en fin stråle under fortfarande kraftig vispning i ca 10 minuter. Den ska vispas till dess att den tjocknar och blir seg. Ju längre Du vispar desto fastare och segare blir nougaten. Hacka nötterna grovt och blanda ner i smeten. Häll upp den på bakplåtspapper och forma till 4 smala längder ca 2 cm breda. Låt stå ett tag tills smeten torkat något. Skär sedan i tjocka bitar. Linda in dem i plastfolie.

Upp

Punchknappar

3 dl vispgrädde
5 dl socker
4 droppar arrak
2 tsk kakao

garnering:
400 gr mörk blockchoklad
krossat strössel

Blanda grädde, socker och siktat kakaopulver i en hög, smal, stor kastrull. Koka upp och rör om ett par gånger. Rör sedan om så lite som möjligt och koka den kraftigt. Kokas massan långsamt kan den bli sockrig. Massan ska bli 115 grader eller låt koka ca 20 minuter. När du kan forma smeten mellan tummen och pekfingret till en tråd är den färdig. Akta så att Du inte bränner Dig. Tillsätt arrak och häll smeten i en skål. Ställ den i ett vattenbad och vispa med elvisp tills massan är så fast att den kan formas till kulor. Lägg dem på bakplåtspapper och platta till dom lite lätt. Bryt chokladen och smält i vattenbad. Doppa pralinerna i chokladen med hjälp av en gaffel. Strö över krossat strössel och låt de stelna.

Upp

Kulprovet för knäck, kola och fudge

När det gäller dessa saker så kan det vara knepigt att veta när de är klara. Därför gör man kulprovet! Det går till så att Du har ett glas med riktigt kallt vatten och droppar ner ett par droppar av smeten i glaset. Rulla med fingertopparna en liten kula. När Du sedan tar upp kulan ska det vara enligt följande för att vara klart:

Knäck - kulan skall vara hård och fast. (Ju hårdare den är desto hårdare blir knäcken)
Kola - kulan ska vara seg och ganska fast.
Fudge - kulan ska vara mjuk.

Ha som regel att aldrig dubbla ett recept. Det är bättre att göra det ytterligare en gång.

Upp

Knäck

tid ca 2 tim för ca 60 st

1½ dl socker
1½ dl vispgrädde
1½ dl ljus sirap
2 msk smör
1 dl skållad, hackad mandel

Blanda smör, socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt den sjuda på svag värme i 1 - 1½ tim och rör då och då. Testa med kulprovet enligt ovan. Tillsätt då mandeln och slå upp på formar för att svalna. Kan gärna ställas kallt.

Upp

Knäck

tid ca 30 min

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 dl skållad, hackad mandel

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och koka kraftigt i ca 15 minuter. Gör kulprovet enligt ovan och när massan är färdig, tillsätter Du mandeln och fyller upp formarna.

Upp

Knäck i mikrovågsugn

tid ca 15 min för 40 st

1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl sirap
3 msk skållad, hackad mandel

Blanda grädde, socker och sirap i ett kärl som har höga kanter och tål mikro. Sätt mikron på full effekt i 8 minuter och gör kulprovet. Rör ner mandeln och fyll formarna.

Upp

Gräddkola

3 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
3 dl socker

Blanda allting i en tjockbottnad kastrull och koka tills den håller för kulprovet. Kan röra sig om en timma. Häll ut på bakplåtspapper och låt massan stelna. Skär i lagom stora bitar och förvara svalt.

Upp

Chokladkola

3 msk kakao
2 dl socker
2 dl ljus sirap
3 dl grädde

Blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka upp det för att sedan låta den koka på svag värme tills kulprovet är bra. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form och skär den när den har svalnat i lagom stora bitar.

Upp

Moccakola

3 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
3 dl socker
2 ½ msk snabbkaffe

Blanda allting i en tjockbottnad kastrull och koka tills den håller för kulprovet. Kan röra sig om en timma. Häll ut på bakplåtspapper och låt massan stelna. Skär i lagom stora bitar och förvara svalt.

Upp

Vaniljkola

2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 msk glykos
100 gr smör

Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt alla övriga ingredienser. Koka tills kulprovet är bra. Rör dock inte för mycket i kastrullen. Häll upp på bakplåtar klädda med bakplåtspapper och låt svalna. Klipp sedan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

Upp

Kola i mikrovågsugn

50 gr smör eller margarin
1 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 dryg dl strösocker
3/4 dl ljus sirap

Blanda allting i en form med höga kanter som tål mikro. Sätt mikron på full effekt i 1 min. Tag ut formen och rör om ordentligt. Sätt in på full effekt ytterligare 4 - 5 min. Kontrollera med kulprovet. Häll ut smeten på bakplåtspapper och skär sedan när kolan har svalnat, i fyrkanter.

Upp

Fudge

5 dl mjölk
50 gr smör
1 tsk salt
2 msk vaniljsocker
1½ dl kakao
8 dl socker

Blanda mjölk, socker, salt och kakao i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt det koka kraftigt med omrörning tills den håller för kulprovet. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och vaniljsocker. Rör ordentligt, gärna vispa, tills smeten har svalnat och även tjocknat en smula. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form och låt det stelna. När den sedan är kall så skär Du upp lagom stora bitar som sedan ska förvaras kallt.

Upp

Marsipangodis

250 gr mjuk nougat
250 gr mandelmassa
200 gr mörk blockchoklad

Dela nougaten i 30 lika stora bitar och forma de försiktigt till kulor. Kavla ut mandelmassan och dela i 30 bitar, de ska kavlas ut så pass mycket att de täcker nougatbollarna. Smält blockchokladen i vattenbad. Rulla under tiden mandelmassan runt nougatkulorna. Doppa sedan i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper. Förvara svalt.

Upp

Tryffel

1 ½ dl vispgrädde
100 gr smör
250 gr mörk choklad
2 msk farinsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk strösocker
1 krm kardemumma

Koka upp vispgrädde och smör i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och tillsätt detta och övriga ingredienser och rör om till chokladen har smält. Låt detta kallna i kylskåp i en dryg timma för att sedan spritsa ut i knäckformar. Förvara svalt. Du kan även sikta över lite kakao alternativt vanlig oboy.

Upp

Pepparmintspastiller

2 st äggvitor
500 gr florsocker
2 droppar pepparmintsolja
ev. röd färg
50 gr blockchoklad

Vispa samman vitorna med en gaffel. Tillsätt florsocker och pepparmintsolja. Om pastillerna ska vara rosa tillsätts ett par droppar röd färg. Knåda massan tills den är smidig. Rulla massan till kulor och lägg på smörpapper. Platta till dom lite. Ställ pastillerna torrt och varmt att torka. Detta tar ca 1-2 dygn. Smält blockchokladen i vattenbad och lägg en klick på varje pastill. Förvara dom i en burk med smörpapper mellan varje lager.

Upp

Rischoklad

1 blockchokladskaka (200 g), ljus eller mörk
Puffat ris
ev. pepparmintsolja

Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Här droppar Du ner pepparmintsolja om Du vill ha den smaken på chokladen. Rör ner riset i chokladen så att det fortfarande håller ihop. Stryk ut massan på ett bakplåtspapper och låt stelna. Skär i lagom stora bitar.

Upp

Mackans fredagsgott

Kaka:
6 dl vetemjöl
1 dl socker
200 gr margarin eller smör
Såsen:
200 gr margarin eller smör
2 dl socker
3 dl grädde
2 msk sirap
Garnering:
blockchoklad

Blanda ingredienserna till kakan och tryck ut i en bakplåtpappersklädd panna. Grädda på 175 grader i 15 - 20 minuter. Under tiden gör Du såsen där alla ingredienser blandas och kokas på svag värme i 1 timme. Kakan har nu hunnit svalna och såsen breds ut på kakan där den ska stelna. Slutligen smälts en blockchokladkaka och bres ut på kakan som sedan delas i lagom stora portionsbitar.

Upp

Vaniljfudge

ca 75 st

4 dl socker
3 dl grädde
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kakao

Koka socker, grädde och salt tills det håller kulprovet för fudge.
Ta av från värmen och vispa mycket kraftigt 1- 2 minuter.
Blanda i vaniljsocker och kakao. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna för att sedan skära i lagom stora rutor.