Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

Grillsåser & marinader

Nu är det sommar och fina grilltider, så därför passar vi på att presentera lite goda recept på såser och marinader som passar till grillad mat.

Grillsåser

Tzatziki
Romsås
Tandooriyoghurt
Dijonsås
Vitlökssås
Curry & mango chutneysås
Orientalisk kycklingsky
Kall sås till lax
Tomat & koriandersalsa
Rödlökstzatziki
Het tomatsalsa
Myntayoghurt
Mango chutney


Marinader

Ingefärs-marinad
Kryddig marinad med sirap
Kinesisk femkryddsmarinad
BBQ marinad
Rödvinsmarinad
Apelsin & rosmarinmarinad
Ingefärsmarinad med curry och lime
Vitlök & limemarinad
Kryddig vitlöksmarinad
Hickorymarinad
Japaninspirerad marinad

 



Tzatziki

4 port

1 slanggurka
½ liter turkisk eller grekisk matlagningsyoghurt
2-3 vitlöksklyftor (eller mer efter smak)
Salt
Peppar

Tvätta gurkan och riv den på den grövsta sidan på ett rivjärn. Lägg gurkstrimlorna i en sil och häll över lite salt. Låt gurkan vattnas ur i ca en timme. Blanda gurkan med yoghurten. Skala vitlöken och pressa i den i yoghurten. Salta och peppra. Smaka av och tillsätt ev lite mer salt, peppar och vitlök.

Upp

Romsås

4 port

4 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 tsk salt
4 msk röd stenbitsrom
Färsk hackad dill

Blanda crème fraiche och majonnäs i en skål. Tillsätt salt och dill efter smak och tycke. Rör försiktigt i den röda rommen. Smaka av och servera.

Upp

Tandooriyoghurt

4 port

2 dl Grekisk eller Turkisk matlagningsyoghurt
Tandooripasta
Salt
Peppar

Börja  med att röra ut tadooripastan i lite yoghurt så att den blandas ordentligt. Rör i resterande yoghurt och smaka av med salt, peppar och ev mer tandooripasta.

Upp

Dijonsås

4 port

2 msk crème fraiche
4-5 msk Dijonsenap
2 vitlöksklyftor
½ röd lök
Färsk gräslök efter smak
Salt
Peppar

Blanda ihop crème fraiche och senap i en skål. Skala vitlöken och pressa i dom. Finhacka rödlöken och blanda ner den i skålen. Finhacka gräslök efter smak och blanda ner den. Smaka av med salt och peppar.

Upp

Vitlökssås

3-4 port

1 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
4 vitlöksklyftor
Salt
Peppar

Blanda crème fraiche och gräddfil i en skål. Skala vitlöken och pressa ner dom i såsen. Salta och peppra. Låt stå och dra någon timme innan servering.

Upp

Curry & mango chutneysås

4 port

2 dl crème fraiche
½ gul lök
½ syrligt äpple
2 - 3 msk mango chutney
1 tsk curry
1 tsk stark curry
Salt
Peppar

Finhacka löken och äpplet. Blanda lök och äpple med crème fraiche. Blanda i mango chutney och curry. Smaka av med salt och peppar.

Upp

Orientalisk kycklingsky

4 port

½ dl thailändsk chilisås
½ dl japansk soja
2 vitlöksklyftor
1 msk flytande honung
1 tsk finhackad inlagd ingefära
1 tsk finhackad färsk koriander

Blanda chilisås och soja. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, honung, ingefära och koriander i såsen. Smaka av och låt stå i kylskåpet ett par timmar innan servering.

Upp

Kall sås till lax

4-5 port

3 dl gräddfil
3-4 msk svensk senap
1 dl finhackad färsk dill
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk röd stenbitsrom
Salt
Peppar

Blanda ihop gräddfil, senap, dill och vinäger. Rör försiktigt i stenbitsromen. Smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt någon timme innan servering.

Upp

Tomat & koriandersalsa

4 port

4 tomater
1 knippe färsk salladslök
2 msk pressad limesaft
2 gröna chilifrukter
2 msk hackad färsk koriander
Salt
Svartpeppar

Tvätta tomaterna och skär dom i mycket fina bitar. Tvätta salladslöken och skär den i små bitar. Tvätta chilifrukterna och kärna ur dom och skär upp dom i små bitar. Blanda tomater, salladslök, chili, koriander, salt och peppar i en bunke. Låt stå och dra i någon timme innan servering.

Upp

Rödlökstzatziki

4 port

2 dl matlagningsyoghurt
2 stora vitlöksklyftor
2 röda lökar
Salt
Peppar

Skala vitlök och lök. Finhacka rödlöken. Blanda ihop yoghurt, rödlök, salt och peppar. Pressa i vitlöken och blanda väl. Smaka av. Låt stå svalt i minst en timme så smakerna kommer fram.

Upp

Het tomatsalsa

4 port

1 stor gul lök
1 grön paprika
1 msk olja
1 burk krossade tomater (400 g)
2 tsk pressad citron
½ tsk strösocker
1 tsk tabasco
2-3 msk finhackad bladpersilja
Salt
Peppar

Skala löken och hacka den fint. Tvätta paprikan och skär den i små bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök och paprika ett par minuter utan att det får färg. Häll i krossad tomat och koka på svag värme i ca 10 minuter. Häll ner citronsaften, sockret och tabasco. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Låt salsan svalna. Blanda i persiljan och låt salsan stå kallt i minst en timme.

Upp

Myntayoghurt

4 port

2 dl turkisk eller grekisk matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad färsk mynta
1 krm spiskummin
Salt
Peppar

Skala vitlöken. Stöt spiskummin i en mortel. Blanda ihop yoghurt, mynta och kummin i en skål. Pressa i vitlöksklyftan och blanda noga. Smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt i minst en timme.

Upp

Mango chutney

3 mogna mango
lite ingefära
2 röda chilifrukter
1 tsk stött koriander
1 dl råsocker
3 msk äppelcidervinäger
1 krm cayennepeppar
Salt

Skala mangon och plocka bort kärnan. Skär frukten i 2 x 2 centimeters tärningar. Skala en liten bit av ingefäran och finstrimla den. Rensa chilifrukten fri från kärnor och hinnor och finhacka chiliköttet. Blanda ihop mango, ingefära, chili, koriander, socker, vinäger cayennepeppar och salt i en kastrull och låt koka på svag värme i ca 20-25 minuter. Häll upp chutneyn på rengjorda varma burkar och tättslutande lock om du vill att den ska hålla lite längre.

Upp

Marinader

Ingefärs-marinad

Till fläskkött och fågel

0,5 dl olivolja
½ dl saft av en apelsin
3 msk riven färsk ingefära
2 msk soja
1 tsk chilipulver
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk mald spiskummin
1 msk senapspulver
1 msk socker

Blanda olja, apelsinsaft, ingefära, soja, chilipulver, vitlök, spiskummin, senapspulver och socker i en skål. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden. Knyt ihop påsen och vänd runt ett par gånger så marinaden fördelas över köttet. Låt påsen ligga i kylen i minst två timmar innan grillning. Vänd påsen lite då och då.

Upp

Kryddig marinad med sirap

Till 4 portioner fläskkött

1 msk senapspulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
3 msk riven färsk ingefära
1 tsk mald spiskummin
saften från en lime
0,5 dl olivolja
2 msk sirap

Blanda senapspulver, paprikapulver, svartpeppar, vitlökspulver, ingefära och spiskummin i en skål. Häll i limesaft, sirap och olivolja och blanda allt noga. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden. Knyt ihop påsen och vänd runt ett par gånger så marinaden fördelas över köttet. Låt påsen ligga i kylen i minst två timmar innan grillning. Vänd påsen lite då och då.

Upp

Kinesisk femkryddsmarinad

Till 4 skivor fläskkött

0,5 dl japansk soja
2 tsk tigersås
1 msk mörk sesamolja
0,5 dl torr sherry
1 dl fint riven gul lök
2 msk riven färsk ingefära
2 tsk five-spice powder (kinesisk femkryddspulver)

Skala löken och riv den fint på ett rivjärn. Blanda lök, soja, tigersås, sesamolja, sherry, ingefära och five spice powder. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden. Knyt ihop påsen och vänd runt ett par gånger så marinaden fördelas över köttet. Låt påsen ligga i kylen i minst två timmar innan grillning. Vänd påsen lite då och då.

Upp

BBQ marinad

Till 4 skivor nötkött

½ dl chilisås
½ dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk soja
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan
Svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser noga. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden. Knyt ihop påsen och vänd runt ett par gånger så marinaden fördelas över köttet. Låt påsen ligga i kylen i minst två timmar innan grillning. Vänd påsen lite då och då.

Upp

Rödvinsmarinad

Till 4 skivor nötkött

1 dl rött vin
1 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
½ dl tomatpuré
1 msk flytande honung
1 msk Dijonsenap
Salt
Svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser noga. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden. Knyt ihop påsen och vänd runt ett par gånger så marinaden fördelas över köttet. Låt påsen ligga i kylen i minst två timmar innan grillning. Vänd påsen lite då och då.

Upp

Apelsin & rosmarinmarinad

Till 4 skivor fläskkött

Saft och skal av 1 apelsin
1 msk pressad citronsaft
1 msk flytande honung
1 tsk worcestershiresås
½ dl olivolja
1 msk färsk rosmarin
Salt
Svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser noga. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden. Knyt ihop påsen och vänd runt ett par gånger så marinaden fördelas över köttet. Låt påsen ligga i kylen i minst två timmar innan grillning. Vänd påsen lite då och då.

Upp

Ingefärsmarinad med curry och lime

Till 4 skivor fläskkött

½ dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk malen ingefära
4 msk pressad limesaft
1 tsk curry
2 krm tabasco
2 msk farinsocker
Salt

Blanda ihop alla ingredienser noga. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden. Knyt ihop påsen och vänd runt ett par gånger så marinaden fördelas över köttet. Låt påsen ligga i kylen i minst två timmar innan grillning. Vänd påsen lite då och då.

Upp

Vitlök & limemarinad

Till 4 skivor kött

1½ dl olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
Saften av 1 limefrukt
½ dl vitt vin
3 msk honung
½ tsk stött rosépeppar

Blanda ihop alla ingredienser noga. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden. Knyt ihop påsen och vänd runt ett par gånger så marinaden fördelas över köttet. Låt påsen ligga i kylen i minst två timmar innan grillning. Vänd påsen lite då och då.

Upp

Kryddig vitlöksmarinad

Till 4 skivor kött

6 st pressade vitlöksklyftor
1 dl tomatketchup
½ dl soja
1 dl vitvinsvinäger
2 msk Dijonsenap
2 msk honung med timjansmak
4 tsk malen ingefära
2 tsk worcestershiresås

Blanda ihop alla ingredienser noga. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden. Knyt ihop påsen och vänd runt ett par gånger så marinaden fördelas över köttet. Låt påsen ligga i kylen i minst två timmar innan grillning. Vänd påsen lite då och då.

Upp

Hickorymarinad

Till 4-5 skivor kött

1 msk Hickory Liquid smoke
2 dl rött vin
1 kanelstång
2 msk farinsocker
1 msk rödvinsvinäger
Salt
Peppar

Häll i Hickory, rött vin, kanel, farin och vinäger i en kastrull. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Låt svalna. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden. Knyt ihop påsen och vänd runt ett par gånger så marinaden fördelas över köttet. Låt påsen ligga i kylen i minst två timmar innan grillning. Vänd påsen lite då och då.

Upp

Japaninspirerad marinad

Till 4 skivor nötkött

1 gul lök
1 msk sesamolja
1 dl rött vin
1 dl japansk soja

Skala löken och skiva den tunt. Blanda lök, sesamolja, vin och soja i en skål. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden. Knyt ihop påsen och vänd runt ett par gånger så marinaden fördelas över köttet. Låt påsen ligga i kylen i minst två timmar innan grillning. Vänd påsen lite då och då.