Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

Julbak

Lussebullar
Pepparkakor
Småkakor
Röda juläpplen
Tryffel
Marsipangodis
Knäck
Knäck 2
Knäck i micro
Gräddkola
Chokladkola
Moccakola
Vaniljkola
Kola i micro
Fudge
Tyskt julbröd
Peppardadel

Kulprov

Lussebullar

för ca 40 st behöver du:

150 gr smör eller margarin
50 gr jäst
5 dl mjölk
1 brk Kesella
2 dl socker
1 gr saffran (2 påsar)
1 msk konjak
½ tsk salt
1 ägg
ca 18 dl vetemjöl
russin
Pensling: ägg


Börja med att smula ner jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm alltihop till ca 37 grader. (något högre om Du väljer jäst för söta degar). Häll degspadet över jästen och låt den lösa sig. Tillsätt Kesella, socker och salt. Stöt saffranet lite extra i en mortel och häll på konjaken och låt det stå en stund. Detta förhöjer saffranssmaken. Häll saffranet i degskålen och blanda allt noggrant. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen tills den blir blank och lätthanterlig. Dessutom ska den släppa från degskålens kanter. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Låt jäsa 45 minuter i jämn värme. Knåda degen smidig och dela den sedan i 40 lika stora bitar och forma till kusar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och garnera med russin. Det är viktigt att Du trycker ner russinen ordentligt i brödet så att de inte ploppar upp under jäsningen! Låt jäsa ytterligare 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg. (En skvätt vatten i ägget gör att det både blir lättare att vispa och sedan pensla med) Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 6 - 8 minuter. Låt svalna under bakduk. Vill Du frysa in en del så gör det medan de fortfarande är lite varma. Det gör att fuktigheten bevaras i brödet. Lussebullar har annars en tendens att bli ganska torra.

Upp


Pepparkakor

ca 150 st

200 gr smör
1 ½ dl vispgrädde
1½ dl sirap (mörk eller ljus)
3 dl socker
1 msk mald ingefära
1 msk mald kanel
½ msk malda nejlikor
½ msk malen kardemumma
1 msk bikarbonat
ca 11 dl vetemjöl


Värm smör, sirap och socker i en kastrull tills allt är smält. Tillsätt grädde och kryddor. Blanda bikarbonat med lite av mjöl och rör i smeten. Rör om noga. Tillsätt resten av mjölet och låt degen vila i ett par timmar (gärna över natten). Kavla ut degen tunt på bakbordet och ta ut kakor med mått. Det går lika bra med snapsglas om man saknar formar! Sätt ugnen på 200 grader och grädda i 5-6 minuter mitt i ugnen. Låt kakorna svalna på plåten.

Upp


Småkakor


5 ½ dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
200 gr smör eller margarin
2 dl strösocker

Blanda mjölet med hjorthornssaltet och smula ner smöret i mjölet. Tillsätt sockret och arbeta ihop det till en deg. Kan vara lite knepigt att få ihop den men det ska gå! Rulla ut till längder och forma till små bollar som läggs på en plåt. Lägg dom lite glest eftersom dom flyter ut en smula. Grädda i 150 grader ca 25 minuter.

Upp


Röda juläpplen


5 små äpplen
3 dl strösocker
1 1/4 dl vatten
½ msk glykos
röd karamellfärg
Tunna grillpinnar/blomsterpinnar


Börja med att polera äpplena och ta bort skaften och även lite av blomman i botten. Lös socker i glykos och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka sockerlagen på kraftig värme och testa när den är klar genom att sätta ner en sticka i lagen. Blir den glasartad och fast är den färdig. Tillsätt hushållsfärg och rör om. Stick ner pinnarna i äpplena och doppa dom i lagen. Snurra lite på dom så att överflödig lag droppar ner i kastrullen. Låt dom svalna stående på en tallrik.

Upp


Tryffel


1 ½ dl vispgrädde
100 gr smör
250 gr mörk choklad
2 msk farinsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk strösocker
1 krm kardemumma


Koka upp vispgrädde och smör i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och tillsätt detta och övriga ingredienser och rör om tills chokladen har smält. Låt detta kallna i kylskåp i en dryg timma för att sedan spritsa ut i knäckformar. Förvara svalt. Du kan även sikta över lite kakao alternativt vanlig oboy.

Upp


Marsipangodis


250 gr mjuk nougat
250 gr mandelmassa
200 gr mörk blockchoklad


Dela nougaten i 30 lika stora bitar och forma dom försiktigt till kulor. Kavla ut mandelmassan och dela i 30 bitar, de ska kavlas ut så pass mycket att de täcker nougatbollarna. Smält blockchokladen i vattenbad. Rulla under tiden mandelmassan runt nougatkulorna. Doppa sedan i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper. Förvara svalt.

Upp


Knäck

ca 60 stycken

1½ dl socker
1½ dl vispgrädde
1½ dl ljus sirap
2 msk smör
1 dl skållad, hackad mandel


Blanda smör, socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda på svag värme i 1 - 1½ tim och rör då och då. Testa med kulprovet. Tillsätt då mandeln och slå upp på formar för att svalna. Kan gärna ställas kallt.

Upp


Knäck 2

tid ca 30 min

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 dl skållad, hackad mandel


Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och koka kraftigt i ca 15 minuter. Gör kulprovet, När massan är färdig, tillsätter Du mandeln och fyller upp formarna.

Upp


Knäck i micro

tid ca 15 min för 40 st

1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl sirap
3 msk skållad, hackad mandel


Blanda grädde, socker och sirap i ett kärl som har höga kanter och tål micro. Sätt micron på full effekt i 8 minuter och gör kulprovet. Rör ner mandeln och fyll formarna.

Upp

 
Gräddkola

3 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
3 dl socker

Blanda allting i en tjockbottnad kastrull och koka tills den håller för kulprovet. Kan röra sig om en timma. Häll ut på bakplåtspapper och låt massan stelna. Skär i lagom stora bitar och förvara svalt.
 

Upp


Chokladkola

3 msk kakao
2 dl socker
2 dl ljus sirap
3 dl grädde

Blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka upp det för att sedan låta den koka på svag värme tills kulprovet är bra. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form och skär den när den har svalnat i lagom stora bitar.

Upp


Moccakola

3 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
3 dl socker
2 ½ msk snabbkaffe
 

Blanda allting i en tjockbottnad kastrull och koka tills den håller för kulprovet. Kan röra sig om en timma. Häll ut på bakplåtspapper och låt massan stelna. Skär i lagom stora bitar och förvara svalt.

Upp


Vaniljkola

2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 msk glykos
100 gr smör


Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt alla övriga ingredienser. Koka till kulprovet är bra. Rör dock inte för mycket i kastrullen. Häll upp på bakplåtar klädda med bakplåtspapper och låt svalna. Klipp sedan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.
 

Upp

Kola i micro

50 gr smör eller margarin
1 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 dryg dl strösocker
3/4 dl ljus sirap


Blanda allting i en form med höga kanter som tål micro. Sätt micron på full effekt i 1 min. Tag ut formen och rör om ordentligt. Sätt in på full effekt ytterligare 4 - 5 min. Kontrollera med kulprovet. Häll ut smeten på bakplåtspapper och skär sedan när kolan har svalnat, i fyrkanter.

Upp


Fudge

5 dl mjölk
50 gr smör
1 tsk salt
2 msk vaniljsocker
1½ dl kakao
8 dl socker

Blanda mjölk, socker, salt och kakao i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt det koka kraftigt med omrörning tills den håller för kulprovet. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och vaniljsocker. Rör ordentligt, gärna vispa, tills smeten har svalnat och även tjocknat en smula. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form och låt det stelna. När den sedan är kall så skär Du upp lagom stora bitar som sedan ska förvaras kallt.

Upp
 

Tyskt julbröd

1 dl russin (drygt)
1/2 dl korinter
1 dl blandade julfrukter hackade (dadlar och fikon)
3 msk rom
1 pkt jäst
8 - 9 dl vetemjöl
1 dl vatten
50 gr smör eller margarin
1 1/4 dl mjölk
1/2 dl strösocker
1 tsk rivet apelsinskal
1/2 tsk salt
1 uppvispat ägg
1/2 dl hackade valnötter
 

Pensling och garnering:

Smält smör
Siktat florsocker


Börja med att blanda russin, korinter och de hackade frukterna  med rommen och låt detta stå och dra åt sig ordentligt. Smält smöret i kastrull och tillsätt vatten och mjölk. Fördela jästen i en bunke och häll över vätskan. Tillsätt socker och apelsinskal och rör tills allt är blandat och jästen och sockret löst sig. Blanda ner salt och ägget och så mycket av mjölet så att det släpper från kanterna. Häll ut degen på bakbordet och knåda in resterande mjöl ordentligt tills degen är elastisk. Täck med duk och låt jäsa i ca 45 minuter. Knåda om degen och platta ut den till en stor fyrkant och strö över romblandningen samt nötterna. Vik ihop degen och arbeta runt frukterna så att det fördelas i degen. Rulla till en stor limpa och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till hela limpan med en kavel så att det blir en fördjupning i mitten, vik degen sedan över gropen och lämna en kant på 3 cm på ena sidan. Pensla med smör och jäs ytterligare 45 minuter. Grädda i ugn 175 grader tills brödet fått fin färg, ca 35 minuter. Pudra över ordentligt med florsocker och servera i skurna bitar.

Upp
 

Peppardadel

125 gr smör
2 dl ljus sirap
2 1/2 dl socker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk mald ingefära
1 tsk pepparkakskryddor
1 krm stötta nejlikor
2 ägg
2 1/2 dl mjölk
4 dl hackade dadlar

Klä en form, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper. Häll sirapen i en kastrull och tillsätt smöret. Smält på svag värme, det ska inte koka. Blanda mjölet med bakpulver. Tillsätt alla ingredienser i kastrullen utom dadlarna och rör tills det blir slätt. Lägg dadlarna jämnt fördelade på bakplåten och häll över kaksmeten. Grädda i ca 55 minuter i 150 grader. Prova med en sticka så att den är torr. Dela i lagom stora bitar.
 

Upp

Kulprovet för knäck, kola och fudge

När det gäller dessa saker så kan det vara knepigt att veta när de är klara. Därför gör man kulprovet! Det går till så att Du har ett glas med riktigt kallt vatten och droppar ner ett par droppar av smeten i glaset. Rulla med fingertopparna en liten kula. När Du sedan tar upp kulan ska det vara enligt följande för att vara klart:

Knäck - kulan skall vara hård och fast. (Ju hårdare den är desto hårdare blir knäcken)
Kola - kulan ska vara seg och ganska fast.
Fudge - kulan ska vara mjuk.

Ha som regel att aldrig dubbla ett recept. Det är bättre att göra det ytterligare en gång.