Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

Korv

Fylld frukostkorv
Korvgryta med svamp och Dijonsenap
Korv i ugn med grönsaker och tandoori
Falukorvspanna
Korv på indiskt vis

Korv med bacon och tomathalvor
Ugnstekt falukorv fylld med bostongurka
Korv och rotfruktsgryta
Falulåda
Korvgryta
Enkel korvstroganoff
Ost och tomatfylld falukorv
Prinskorv

 


Fylld frukostkorv

4 port

4 frukostkorvar
3 msk bostongurka
1 tomat
1½ dl vispgrädde
4-5 msk riven ost (gärna stark)
2 msk senap
Salt
Peppar

Skär ett snitt i varje korv på längden. Fördela bostongurkan i skårorna. Dela en tomat på hälften och skiva den sedan i halvmånar. Fördela tomatskivorna i skårorna. Blanda ihop grädde, ost, senap, salt och peppar i en skål. Häll detta över korven och gratinera på 175 grader i ca 15-20 minuter.

Upp

Korvgryta med svamp och Dijonsenap

400 g falukorv
Smör till stekning
150 g färska champinjoner
1 purjolök
3 msk Dijonsenap
1½ dl torrt vitt vin
2 dl crème fraiche
1 msk koncentrerad flytande köttbuljong
1 msk soja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 röd paprika
1 gul paprika

Skär korven i bitar och fräs den tillsammans med lite smör i en varm stekpanna. Tvätta purjolöken och skär den i bitar. Lägg ner purjon i stekpannan. Skär svampen i bitar och lägg ner den i pannan. Lägg i senapen och häll på vinet och buljongen.. Koka en liten stund. Häll i crème fraiche och koka en stund till. Häll i soja. Tvätta paprikorna och skär upp dom i små bitar. Lägg i paprikan och koka 2 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris.

Upp

Korv i ugn med grönsaker och tandoori

4 port

400 g falukorv
400 g tandooripasta
2 msk mild yoghurt
1 röd paprika
1 purjolök
1 squash
Olja till stekning
Salt
Peppar
Ev matlagningsyoghurt


Skär upp korven i skivor och lägg dom i ett ugnsfast fat. Blanda ihop yoghurt och tandooripastan och fördela den över korven. Tvätta paprikan noga och ta bort kärnor och dom vita hinnorna. Skär upp paprikan i bitar. Tvätta purjolöken och squash noga och skär dom i bitar. Sätt in falukorven i övre delen av ugnen på 225 grader i ca 7-8 minuter. Stek grönsakerna mjuka i en stekpanna med lite olja. Salta och peppra.  Serveras med ris och ev lita matlagningsyoghurt till.

Upp

Falukorvkorvspanna

4 port

400 g falukorv
1 röd lök
1 aubergine
1 gul squash
Olja till stekning
1 burk hela tomater
2 tsk pesto
Salt
Peppar

Skär upp korven i bitar. Skala och hacka löken i grova bitar. Tvätta aubergine och squash noga och skär dom i bitar. Fräs alla grönsaker i en varm stekpanna med lite olja. Lägg i korven och låt fräsa med en stund. Häll i tomaterna och peston. Smaka av med salt och peppar. Koka i ca 5 minuter. Serveras med ris.

Upp

Korv på indiskt vis

4 port

400 g falukorv
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Ca 400 g färsk vitkål
1 tsk hel spiskummin
Olja till stekning
1 tsk gurkmeja
1 brk krossade tomater
1 tsk sambal oelek
2 dl färdig köttbuljong
5 dl kokta kikärtor
Salt
Peppar

Skala och finhacka lök och vitlök. Skär upp korven i bitar. Skär upp kålen i bitar. Fräs spiskummin i en varm stekpanna med lite olja. Lägg i löken, vitlöken och kålen och fräs en stund. Lägg i korven, salt, peppar, gurkmeja, krossade tomater och sambal. Häll i buljongen och kikärtorna. Koka upp och smaka av.

Upp

Korv med bacon och tomathalvor

4 port

500 g falukorv
1 pkt bacon
4 tomater
2 msk ströbröd
3 pressade vitlöksklyftor
½ dl färsk finhackad persilja
Smör

Skär korven i 8 jämnstora bitar. Linda bacon runt varje korvbit, fäst med en tandpetare. Bryn korven i en stekpanna eller grillpanna så att korven och baconet får fin färg. Mixa ihop ströbrödet tillsammans med vitlöken och persiljan. Skär tomaterna på hälften. Lägg ner korven i en ugnssäker forn och ställ ner tomaterna runt om. Lägg på ströbrödsblandningen över tomaterna. Lägg på en liten klick smör på varje tomathalva. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10-15 minuter. Servera tillsammans med potatismos.

Upp

Ugnstekt falukorv fylld med bostongurka

4 port

Korven
500 gr falukorv
Bostongurka efter smak (ca 2 dl)
3 msk senap
1½ dl riven ost

Potatismoset
8 - 10 potatisar
2 tsk salt
2 - 2½ dl varm mjölk
ca 1 - 2 tsk salt
ca 2 tsk socker
1½ msk smör eller margarin
ev lite riven muskot

Korven Börja med att skära ett snitt längst med korven fast inte ända ner. Blanda senapen tillsammans med bostongurkan.
Fyll nu i bostongurkan i korven och strö över den rivna osten. (vill Du ha mera bostongurka än 2 dl så får du öka mängden senap.) Stoppa in korven i ugnen på 200 grader i ca 25 - 30 minuter.

Potatismoset Skala potatisen och skär dom i mindre bitar. Koka potatisen i vatten tills den är mjuk. Slå av vattnet och vispa med elvisp. Tillsätt den varma mjölken lite i taget och vispa moset tills det blir pösigt. Blanda ner smör, salt och socker.
Ha i ev riven muskot.

Upp

Korv och rotfruktsgryta

4 port

300 gr falukorv
4 st potatisar
4 st palsternackor
4 st morötter
2 st hackad gul lök
50 gr tärnad kålrot
2 st tomater
4 dl köttbuljong
2 dl riven ost
3 msk senap

Börja med att sätta på ugnen på 200 grader. Skiva sedan potatis, morötter, palsternackor, tomater och korv. Varva allt tillsammans med löken och den tärnade kålroten i en ugnsfast form. Blanda sedan köttbuljongen och senapen i en skål och häll sedan över rotfrukterna och korven. Strö över den rivna osten och grädda i ca 30 minuter i ugnen. Serveras med råkost, bröd, lättmargarin och fettsnål dryck.

Upp

Falulåda

4 port

400 gr falukorv
2 tomater
1 dl grädde
2 msk senap
2 msk hackad gräslök
1 msk hackad persilja
1 tsk timjan
salt
vitpeppar
smör eller margarin till formen

Skiva tomaterna och falukorven i tunna skivor. Smörj en ugnsfast form med smöret och varva tomatskivor och falukorvsskivorna i formen. Blanda senap, gräslök, persilja, timjan, salt och peppar i grädden och häll detta över falukorven. Täck hela formen med folie och sätt in i ugn på 200 grader. Låt det hela småkoka i ca 15 minuter och ta sedan bort folien och höj temperaturen till 275 grader och låt det hela få lite extra färg. Servera med pressad potatis eller ris och en grönsallad.

Upp

Korvgryta

4 port

300 - 400 gr falukorv
2 st morötter
1 st liten kålrot
2 st syrliga äpplen
2 dl buljong
1 krm rosmarin
2 krm timjan
peppar
ev lite salt

Skala och ansa rotfrukterna. Skär dom i mycket små tärningar eller riv dom på ett rivjärn på järnets grövsta sida. Skär äpplet i klyftor och ta bort kärnhuset. Skär korven i bitar. Blanda korven, rotfrukterna och äpple i en gryta och häll över buljongen. Låt grytan puttra på svag värme i ca 15 minuter eller tills rotfrukterna känns mjuka. Krydda med timjan och rosmarin, peppar och eventuellt salt. Serveras med nykokt skalpotatis och gurka.

Upp

Enkel korv Stroganoff

   4 port

400 gr falukorv
1½ gul lök
1brk (2dl) crème fraiche
4 msk ketchup
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar

Skär korven i centimetertjocka skivor. Ställ dom på varann och skär tre - fyra gånger tvärs igenom så att det blir lagom tjocka stavar. Skala och skär löken i skivor som fräses i smör på medelstark värme c:a 3 minuter. Lägg i korven och höj värmen något. Fräs så att allt får en lätt stekyta med omrörning då och då. Häll i crème fraichen tillsammans med ketchupen och rör om väl. Salta och peppra. Servera med kokt potatis eller ris tillsammans med en grönsallad.

Upp

Ost och tomatfylld falukorv

4 port

500 gr falukorv
150 gr ost
2 - 3 st tomater c:a 200 gr

Ta bort skinnet på korven. Skär den i c:a 1 cm tjocka skivor fast inte helt igenom. Skär osten i skivor men spara en liten bit som Du river grovt. Skölj och skiva tomater, stick in tomatskivor och ostskivor mellan korvskivorna. Lägg den fyllda korven på ett smort ugnsfast fat. Stek korven i 225 graders ugn tills den fått en fin färg. Lägg den rivna osten över korven och stek tills osten är gyllenbrun.

Upp

Prinskorv

ca 3.5 kg

1 1/2 kg magert benfritt fläskkött
1/2 kg benfritt kalvkött
1/2 kg späck
75 gr potatismjöl
1 1/2-2 l vatten eller ej för salt fläskspad
1 1/2 msk salt
1 msk strösocker
1 tsk malen vitpeppar
1 tsk malen kryddpeppar
1/2 tsk malda nejlikor
ca 3 meter kroktarmar av nöt eller svin
ingnidning:
2 msk salt
2 msk strösocker
Knappt 2 krm salpeter

Tvätta av köttet och torka det torrt. Skrapa späcket på ytan och skär båda delarna i små bitar. Mal sedan köttet 3-4 gånger i köttkvarnen och dom sista två gångerna maler du med späcket. Har du färdigmalt kött så kan man med fördel mala det ytterligare en gång för att få det riktigt finfördelat.

Krydda köttblandningen och tillsätt potatismjölet och arbeta ordentligt - och länge - ihop det med händerna. Späd hela tiden med vätska, lite i taget. Krydda och smaka av och koka ett prov. Smörj en form och fyll lite av korvsmeten och ställ den i en kastrull med kokande vatten och låt färsen koka en liten tid.

Klipp de VÄL rengjorde korvskinnen i lagom stora delar och knyt varje bit vid ena änden. Stoppa korvskinnen med färsen ganska löst eftersom det utvidgar sig. Knyt om korvarna och skölj samt låt de rinna av. Gnid in dom med kryddblandningen och koka alternativt lämna in för rökning. Kontrollera när du handlar korvskinnet att det är den mest lämpliga för kokning alt. rökning, det kan vara lite skillnad på skinnen.