Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

Kött

Enkel fläskfilé i ugn
Fläskfilé med grönpepparcrèmefraiche
Helstekt entrecote med potatis och fetaostsallad
Senapsfylld lövbiff med grönsaksfräs
Vildsvinsstek
Indiska lammköttbullar
Fläskfilégryta Normandie
Heta nötfärsbiffar
Ryggbiff à la Nantes
Lammkotletter Roma
Snabblagad het lövbiffgryta
Grillade kryddjärpar
Gratinerad fläskfilé
Dijonfylld ryggbiff
Ryggbiff i vinbärssås
Fetaostfyllda lövbiffar
Älgfärsbiffar
Fläskfilé med annorlunda currysås
Lammstek med skysås
Viltpastej
Moussaka
Chili con carne
Lammfärsbiffar toppad med
provencekryddad tomat
Kryddiga nötfärsbiffar
Fläskfilègryta
Köttgryta med curry och äpple
Lammkotletter i sås
Kreolsk köttgryta
Marinerad Entrecote med smak av Japan
Stekt biff med wokade grönsaker
Enkla köttgrytan
Köttgryta à la frau
Dijonbiffgryta
Köttgryta med smak från Indien
Köttgryta med ris
Fläskfilémedaljonger i gräddsås
Kall kassler med potatissallad
Jannes gömma
Biff Rydberg
Hemmagjorda hamburgare
Burgare i fodral
Kålpudding
Köttgryta
Chilensk färsrätt
Köttfärspiroger
Leverstuvning
Timjanbiffar
Kalops
Kalvsauté Marengo
Fläskfilé provençale med taboulet
Torsdagsgryta
Marinerade köttfärsbiffar
Renskav på enkelt vis
Lamm i gryta
Älgskavsfyllda bifftomater
Pytt i panna
Mexikanska tacos
Grillat turkiskt lammspett
Enkel biffstroganoff
Kokt kalv i dillsås
Köttbullar
Köttfärssås
Köttfärslimpa
Lammgryta
Sötsur köttgryta
Fläskfilé med sötpotatis
Lammstek med ingefära

 


Enkel fläskfilé i ugn

4 port

500 gr fläskfilé
Salt
Peppar
1 gul lök
4 tomater
1 pkt bacon
Herrgårdsost (riven)

Skiva tomaterna och stek dom försiktigt i en stekpanna med lite smör. Putsa filén fri från hinnor. Skiva upp köttet. Bryn köttet i en stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Skala och finhacka löken. Strimla upp baconet.  Fräs lök och bacon. Täck en ugnsfast smord form med tomatskivorna. Fördela köttskivorna över tomaterna. Fördela lök och bacon över köttet. Lägg på rikligt med riven ost jämnt fördelat i formen. Gratinera i ugn på 275 grader i ca 10 minuter.

Upp

Fläskfilé med grönpepparcrèmefraiche

4 port

1 hel fläskfilé
Smör till stekning
Salt
Peppar
2 dl crème fraiche
Grönpeppar i lag (efter smak)
½ msk soja
1 msk köttbuljong

Putsa köttet fritt från hinnor. Bryn köttet runt om i en stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Lyft ut fläskfilén och rör i crème fraiche. Krossa lite grönpeppar i en mortel och lägg i dom i såsen. Häll i buljongen. Koka ihop och smaka av med salt och peppar. Skär upp köttet i lagom stora skivor och servera det tillsammans med såsen och klyftpotatis.

Upp

Helstekt entrecote med potatis och fetaostsallad

8 port

1 kg hel entrecote
1 kruka färsk hackad dragon
4 vitlöksklyftor
2 msk chiliflakes
Rivet skal från 1 citron
Saften från 1 citron
2 msk salt
2 msk olja
1 kg kokt delad potatis
1 tråg vattenkrasse
2 skivade röda lökar
250 gr delade cocktailtomater
1 dl svarta kärnfria oliver
200 gr fetaost
Saften av 1 citron
Salt
Svartpeppar

Riv vitlöksklyftorna. Gnid in köttet med dragon, vitlök, chili, citronskal och salt. Häll över citronsaften. Bryn köttet på alla sidor i lite olja i en stekpanna. Stek köttet i ugn på 125 grader tills innertemperaturen visar 60 grader. Låt köttet vila i aluminiumfolie i ca 15 minuter innan servering. Blanda ihop potatis, hackad vattenkrasse, lök, tomater, oliver, smulad fetaost, citronsaft, salt och peppar. Skiva upp köttet i ½-1 cm tjocka skivor. Servera tillsammans med potatissalladen.

Upp

Senapsfylld lövbiff med grönsaksfräs

4 port

4 lövbiffar à 125 gr
2 tsk Dijonsenap
4 msk färsk gräslök
1 msk smör
2 dl färdigblandad köttbuljong
½ dl rött vin
1 msk soja
1 tsk blandad peppar (svart, vit och rosé)
1 fänkål
1 gul lök
4 tomater
1 msk olja

Bred Dijonsenap på varje lövbiff. Strö över 2 msk finhackad gräslök och vik den dubbel. Bryn biffarna i lite smör i en stekpanna. Salta och peppra. Tillsätt buljongen, vinet, soja och pepparblandningen. Koka ett par minuter. Skär fänkålen i bitar, klyfta tomaterna och löken. Finhacka resterande gräslök. Fräs fänkål, tomat, lök och gräslök. Lägg upp grönsakerna i en skål. Servera köttet och grönsakerna med t ex kokt potatis

Upp

Vildsvinsstek

4 port

1 kg vildsvinsstek
6 vitlöksklyftor
15 enbär
1 msk hackad färsk rosmarin
1 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
Salt
Peppar

Putsa steken fri från hinnor. Salta och peppra runt om. Skala vitlöksklyftorna och dela dom på längden. Gör små hål i steken och tryck in vitlöken. Mortla enbär fint. Blanda enbär, rosmarin och olja i en skål. Fördela detta runt steken. Sätt in en stektermometer på det tjockaste stället. Ställ in steken i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter. Sänk värmen till 175 grader och stek tills termometern visar 75 grader. Innan steken är klar öser du den med jämna mellanrum med en blandning av balsamvinäger och honung. När köttet är klart tar du ut steken och låter den vila i ca 10 minuter innan du skär upp den.

Upp

Indiska lammköttbullar

4 port

400 gr lammfärs
1 msk Garam Masala
1 tsk spiskummin
1 msk finhackad vitlök
½ tsk salt
sås:
2 st bananer
2 msk matolja
1 tsk brunt senapsfrö
3 st lagerblad
1½ tsk chilipeppar
1 msk Tadoori
1½ msk vetemjöl
3 dl färdigblandad köttbuljong
1 brk krossade tomater
1 dl matlagningsyoghurt
½ msk strösocker
½ tsk salt

Lägg färsen i en skål och blanda i Garam Masala, spiskummin, vitlök och lite salt. Blanda allt ordentligt och forma färsen till runda bollar. Ta fram en stekpanna och häll ner oljan. Låt det bli varmt. Fräs bananer, senapsfrö, lagerblad, chilipeppar och Tandoori i några minuter. Tillsätt mjölet och rör ihop noga. Tillsätt buljongen, krossade tomater och matlagningsyoghurt. Koka ihop. Smaka av med salt och socker. Bryn köttbullarna i en stekpanna och lägg dom sedan i såsen. Låt köttbullarna koka klart i ca 5-6 minuter. Serveras med ris.

Upp

Fläskfilégryta Normandie

4 port

5oo gr fläskfilé
1 röd lök
1 purjolök
1 röd paprika
½ fänkål
Smör till stekning
Finrivet skal av 1 apelsin
Saften från 1 apelsin
1 msk tomatpuré
½ krm saffran
1 tsk torkad timjan
2 dl rött vin
1 köttbuljongtärning
Salt
Peppar

Putsa köttet fritt från hinnor. Strimla upp köttet i lagom stora strimlor. Skala och grovhacka löken. Tvätta purjolöken och strimla den. Tvätta paprikan och skär den i lagom stora bitar. Skär fänkålen i små bitar. Bryn köttet i en stekpanna tillsammans med lite smör. Tillsätt lök, purjolök, paprika, fänkål, apelsinskal och saft, tomatpuré, saffran och timjan. Fräs någon minut. Häll på vinet och rör i buljongtärningen. Koka grytan i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Upp

Heta nötfärsbiffar

4 pers

500 gr nötfärs
4 msk ströbröd
4 msk kallt vatten
1 ägg
1 msk Dijonsenap
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
3 vitlöksklyftor
1 msk Sambal Oelek
Smör till stekning
Salt
Svartpeppar

Blanda ihop ströbrödet med vattnet och låt svälla i 5-10 minuter. Blanda färsen med ägg, Dijonsenap, salt, peppar, timjan, basilika och Sambal. Skala och pressa i vitlöken. Häll i ströbrödsblandningen och blanda ihop allt. Forma till runda biffar och stek i en varm stekpanna med lite smör ett par minuter på varje sida.

Upp

Ryggbiff à la Nantes

4 port

4 st ryggbiffar
Smör till stekning
Salt
Peppar
1 msk grönpeppar i lag
3 dl crème fraiche
1 msk Dijonsenap
2 msk whisky
En gnutta socker

Stek biffarna i en stekpanna med lite smör ett par minuter på varje sida. Salta och peppra köttet. Lyft bort köttet. Lägg i grönpepparkornen i pannan och fräs 1 minut. Häll i crème fraiche, senap, whisky och lite socker. Koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Lägg biffarna i såsen och låt allt bli varmt.

Upp

Lammkotletter Roma

4 port

4 lammkotletter
Smör till stekning
Salt
Peppar
2 vitlöksklyftor
1 msk vetemjöl
1 dl kallt vatten
1½ tsk torkad salvia
½-1 dl russin
2 dl vispgrädde
1 köttbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
 

Skala och hacka vitlöksklyftorna. Fräs vitlöken i lite smör i en stekpanna. Tillsätt mjölet utrört i vattnet, salvia, russin, grädden, buljongtärningen och vinäger. Koka upp såsen. Stek köttet i smör i en stekpanna ca 2 minuter på varje sida. Salta och peppra.  Lägg ner lammkotletterna i såsen och låt dom koka i ett par minuter. Servera detta tillsammans med kokt potatis.

Upp

Snabblagad het lövbiffgryta

4 port

450 gr lövbiff
1 brk champinjoner
2 små röda lökar
2 brk crème fraiche
4 tsk Sambal Oelek

Skär lövbiffen i lagom stora bitar. Stek den i en stekpanna med lite smör tillsammans med skivad lök. Häll i svampen och koka upp. Rör ner crème fraiche  och Sambal. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Servera detta med ris.

Upp

Grillade kryddjärpar

4 port

250 gr nötfärs
250 gr lammfärs
1 äggula
1 tsk Sambal Oelek
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Grillolja

Skala löken och vitlöken och riv dom fint på ett rivjärn. Blanda färs, ägg, sambal, lök, vitlök, salt och peppar. Forma till järpar. Pensla järparna med grilloljan. Grilla järparna runt om tills dom är genomstekta. Servera järparna med klyftpotatis eller ris och bearnaisesås.

Upp

Gratinerad fläskfilé

4 port

1 fläskfilé
Smör till stekning
100 gr rökt skinka
200 gr färska champinjoner
1 liten purjolök
1 röd paprika
½ tsk salt
Peppar
1 msk tomatpuré
Italiensk salladskrydda
sås:
4 dl färdigblandad köttbuljong
1 dl vispgrädde
3-4 dl riven smakrik ost
Vetemjöl + lite vatten
Salt
Peppar

Putsa fläskfilén fri från hinnor och skiva den. Bryn köttet på båda sidor i en stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Lägg köttet i en ugnsfast form. Tärna skinkan, skiva svamp och purjolök. Fräs detta i pannan några minuter och tillsätt sedan tärnad paprika och tomatpuré. Fräs några minuter och fördela det sedan på köttet. Häll buljongen i en kastrull och tillsätt grädde försiktigt under vispning. Koka upp. Red av med vetemjöl utrört med lite vatten (toppredning). Häll i redningen i pannan i en fin stråle under omrörning tills du fått en fin konsistens. Koka ytterligare i ca 5 minuter. Blanda i riven ost och värm under omrörning tills osten smält. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över köttet och gratinera i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter eller tills du fått en gyllenbrun yta på såsen. Serveras med ris eller hasselbackspotatis.

Upp

Dijonfylld ryggbiff

4 port

4 st ryggbiffar
Smör till stekning
2 msk Dijonsenap
1 msk mild senap
1 röd lök
1 msk riven pepparrot
2 msk kapris
1 äggula
Salt
Peppar
Smör
Rött vin

Banka ut biffarna till ca 3 mm tjocklek. Skala och finhacka löken. Blanda ihop senap, lök, pepparrot, kapris, ägg, lite salt och peppar i en skål. Fördela blandningen på biffarna och vik ihop dom på mitten. Bryn smör i en stekpanna och stek biffarna ett par minuter på varje sida. Vispa ur pannan med lite smör och tillsätt lite rödvin. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Servera biffarna med rödvinsskyn och potatisgratäng.

Upp

Ryggbiff i vinbärssås

4 port


4 st ryggbiffar
Smör till stekning
Salt
Peppar
3 dl vispgrädde
2-3 msk röd vinbärsgelé
1-2 tsk soja

Stek köttet tillsammans med lite smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lyft upp köttet och häll i grädden i stekpannan. Låt grädden koka ihop lite. Smaksätt med gelé och soja.  Ha ev i lite köttbuljong för att få extra piff på såsen. Lägg i biffarna i såsen och låt allt bli varmt. Servera med kokt potatis, ris eller couscous.

Upp

Fetaostfyllda lövbiffar

4 port

500 gr lövbiff
4 msk ruccolasallad
80 gr fetaost
4 msk matlagningsyoghurt
½ tsk olivolja
Salt
Peppar

Mosa fetaosten i en skål. Hacka ruccolasalladen och lägg i den i skålen. Blanda i yoghurten. Fördela ostmassan över lövbiffarna. Rulla ihop biffarna och sätt in en tandpetare så att den inte rullar upp sig.  Stek köttet i en stekpanna med lite olivolja ett par minuter på varje sida. Servera lövbiffarna med pommes frites eller klyftpotatis och någon god sås.

Upp

Älgfärsbiffar

4 port

350 gr älgfärs
½ dl ströbröd
2½ dl mjölk eller vatten
1 ägg
½ gul lök
75 gr bacon
Salt
Peppar
3-4 st malda enbär
sås:
2 dl vatten
2 tsk koncentrerad vilt-eller kalvfond
1½ msk rårörda lingon
½ krm peppar
1 krm malen kanel
Mjöl + vatten
Ev vispgrädde

Skala löken och finhacka den. Hacka upp bacon och fräs den tillsammans med löken. Blanda ströbröd och vatten, låt svälla i ett par minuter. Blanda ihop färs, ströbrödsblandningen, lök och bacon, salt, peppar och enbär. Om färsen blir för fast kan du späda med lite kallt vatten.  Forma färsen till lagom stora runda puckar och stek dom i lite smör tills dom är genomstekta. När biffarna är klara lyfter du ur dom från pannan och tillsätter vattnet och fonden i pannan. Lägg i lingon och låt koka upp ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och kanel. Om du vill kan du slå i lite vispgrädde i såsen. Red av med vetemjöl utrört med lite vatten (toppredning). Häll i redningen i pannan i en fin stråle under omrörning tills du fått en fin konsistens. Koka ytterligare i ca 5 minuter.

Upp

Fläskfilé med annorlunda currysås

4 port

500 gr fläskfilé
Smör till stekning
Salt
Peppar
sås:
2 msk smör
1 tsk curry
1½ msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl grädde
1-2 köttbuljongtärningar
1 banan
1 vitlöksklyfta
Citronsaft

Fräs smöret tillsammans med curry. Tillsätt mjölet och rör om. Späd med vatten och grädde. Ha i buljongen och rör tills den löst sig. Mosa bananen och lägg i den i såsen. Pressa i vitlöken och droppa i lite citron. Smaka av med salt och peppar. Putsa köttet från hinnor. Skiva köttet och banka det lätt. Stek köttet i en stekpanna tillsammans med lite smör i ett par minuter på varje sida. Salta och peppra. Servera köttet med den varma såsen och kokt potatis eller ris.

Upp

Lammstek med skysås

6 pers

2 kg lammstek
Smör till stekning
3-4 vitlöksklyftor
Färsk timjan
Färsk rosmarin
1 citron
1 gul lök
2 morötter
1 köttbuljongtärning
Vatten
Rödvin
Salt
Peppar

Putsa köttet från hinnor. Bryn lammsteken runt om i en stekpanna med lite fett. Salta och peppra. Skala vitlöken och dela den på hälften. Snitta steken på olika ställen och tryck in vitlöken. Dela citronen och gnid in steken. Lägg steken i en ugnsfast form. Skala lök och morötter och dela dom i mindre bitar.  Bryn lök och morötter i en stekpanna tills dom mjuknat lite. Slå över ca 2 dl vatten och 1 dl rött vin. Tillsätt buljongtärningen och låt den lösas upp. Slå detta över steken. Fördela timjan och rosmarin över steken. Stick in en termometer på det tjockaste stället och stek lammet i ugnen på 175 grader tills termometern visar 60 grader. Ta ut steken och häll skyn med lök och morötter i en kastrull. Stoppa in lammet i ugnen igen. Mixa buljongen med en mixerstav och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen. Lammet kan gärna vara rött eller rosa i mitten.

Upp

Viltpastej

800 gr bogkött av ren
250 gr renfilé
400 gr fläskbog
400 gr späck + späck  tunna skivor till formen
1 msk vetemjöl
1 msk salt
1 tsk timjan
1 krm malen muskotnöt
1 krm fyra kryddor
4 cl Madeira
3 cl Konjak
vitpeppar från kvarn
1 dl rött vin
½ medelstor gul lök
½ morot
1 lite bit purjolök (det vita)
5 enbär
1 lagerblad
1 msk nitritsalt ( ca 25 gr)

Putsa och skär renköttet i ca 3 cm stora tärningar. Skär löken, purjolöken och moroten i bitar. Blanda ihop rött vin, lök, morot, purjo, enbär, lagerblad och nitrit till en marinad. Lägg köttet i marinaden och låt stå i kylskåp i ett dygn. Klä en två liters form med tunna skivor av späcket med ett överhäng som räcker till att passa patén. Spara filéerna och mal övrigt renkött, lök, morot, purjo genom en 3 mm skiva i köttkvarnen. Mal fläskbogen och späck genom en 5 mm skiva och blanda det sedan med renköttet. Blanda ner mjöl, salt, timjan, muskot, fyra kryddor, peppar, Madeira och Konjak. Blanda ihop detta till en färs. Lägg i drygt hälften av färsen i formen. Gör en skåra i färsen och tryck ner filéerna. Fyll på med resterande färs och täck med späcköverhänget så att färsen inte syns. Smörj en bit folie med lite smör eller olja och lägg den över formen. Grädda i vattenbad i ca 2 ½ timme i 200 graders ugn.

Upp

Moussaka

4 port

2-3 auberginer
Olja till stekning
2 gula lökar
400 g nötfärs
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
1 burk krossad tomat
1-2 dl vitt vin
5 dl standardmjölk
50 g smör
3/4 dl vetemjöl
2 dl riven ost
Salt
Peppar

Tvätta auberginerna så att dom blir rena. Skiva auberginerna och bryn dom i lite olja. Skala löken och hacka den fint. Bryn löken så att den får färg. Tillsätt färsen och bryn den tills den har fått en fin färg. Blanda i kryddorna. Skala vitlöksklyftorna och hacka dom fint. Lägg i dom i färsen. Tillsätt krossad tomat och rör om. Smaka av med salt och peppar. Häll i vinet och låt småkoka i ca 45 minuter. Värm mjölken. Smält smöret i en kastrull och ha sedan i mjölet. Späd med den varma mjölken och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Såsen ska vara som en stuvning. Ta fram en ugnsfast smord form och lägg i lite sås i botten. Lägg på aubergineskivor och häll på lite köttfärsröra. Gör detta ett par varv och avsluta med sås. Fördela osten över och gratinera i ugn på 200 graders värme i ca 15-20 minuter.

Upp

Chili con carne

4 port

2 gula lökar
400 g nötfärs
Olja till stekning
Chilipulver eller färsk chili efter smak
1 tsk paprikapulver
2 msk soja
Salt
Peppar
1 burk hela tomater (400g)
2 burkar vita bönor i tomatsås à 400 g

Skala och hacka löken. Stek färsen i en stekpanna med lite olja tills den fått fin färg. Lägg i löken och låt den steka med ett par minuter. Smaka av med chili, paprikapulver, salt, peppar och soja. Häll i tomaterna och koka tills det blivit tjockt. Smaka av och krydda ev upp med mer salt, peppar och chili. Tillsätt vita bönor och låt allt bli varmt.
Tips: Om man vill kan man ha i färsk paprika i tärningar (1 röd + 1 grön). dessa bryner man på tillsammans med löken. Det finns massor av varianter på chili con carne, pröva att krydda upp chilin som du vill ha den.

Upp

Lammfärsbiffar toppad med Provencekryddad tomat

4 port

10 urkärnade svarta oliver
75 g fetaost
2 vitlöksklyftor
400 g lammfärs
2 msk färsk basilika
Olivolja till stekning
2 stora tomater
herbes de provence
Salt
Svartpeppar

Hacka oliverna och tärna fetaosten. Skala vitlöksklyftorna och pressa ner dom i färsen. Blanda i basilika, salt och peppar. Blanda i oliverna och fetaosten. Forma färsen till 8 stycken runda biffar. Stek biffarna i en varm stekpanna med lite olja i ca 3-4 minuter på varje sida. Tvätta tomaterna och skiva dom i 4 skivor/tomat. Stek tomatskivorna i en stekpanna med lite olja. Salta, peppra och strö över lite provencekryddor över. Lägg en tomatskiva på varje biff. Servera biffarna med grillad eller stekt potatis och en god tzatziki.

Upp

Kryddiga nötfärsbiffar

4 pers

500 gr nötfärs
4 msk ströbröd
4 msk kallt vatten
1 ägg
1 msk Dijonsenap
1 tsk timjan
2 vitlöksklyftor
Smör till stekning
Salt
Svartpeppar

Blanda ihop ströbrödet med vattnet och låt svälla i 5-10 minuter. Blanda färsen med ägg, Dijonsenap, salt, peppar och timjan. Skala och pressa i vitlöken. Häll i ströbrödsblandningen och blanda ihop allt. Forma till runda biffar och stek i en varm stekpanna med lite smör ett par minuter på varje sida.

Upp

Fläskfilégryta

4 port

400 gr fläskfilé
3 små morötter
200 gr gröna bönor
3 st charlottenlökar
2 dl köttbuljong
1 dl crème fraiche
Smör till stekning
Salt
Peppar

Putsa köttet rent från hinnor. Skär köttet i skivor. Skala morötterna och skär dom i skivor. Tvätta bönorna och ta bort trådarna. Skala löken. Bryn köttet i en stekpanna, salta och peppra. Lägg över köttet i en gryta. Skär löken i klyftor och bryn i en stekpanna tillsammans med morötterna. Häll över det till grytan och slå över 1 dl buljong. Koka i ca 5 minuter under lock. Ta upp köttet från grytan och lägg i bönorna, resten av buljongen och crème fraiche. Koka tills såsen har tjocknat något. Smaka av med salt och peppar. Lägg i köttet och låt allt bli varmt. Servera med ris.

Upp

Köttgryta med curry och äpple

4 port

500 gr skinkstek
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk curry
1 msk vetemjöl
2-2½ dl vispgrädde
1 köttbuljongstärning
2 stjälkar blekselleri
1 rök paprika
1 stort grönt äpple

Putsa köttet rent från hinnor och skär det i strimlor. Bryn köttet i en stekpanna med lite smör. Lägg över köttet i en gryta, salta och peppra. Tvätta purjolöken noga och skär den i skivor. Skala vitlöken och finhacka den. Fräs purjolöken och vitlöken tillsammans med curry och lägg sedan över det i grytan. Blanda ut mjölet med grädden så att det blir klumpfritt. Häll i grädden i grytan under omrörning och tillsätt sedan buljongtärningen. Koka tills köttet börjar kännas mört. Tvätta selleri och paprika noga. Skär sellerin i skivor och paprikan i strimlor och lägg ner i grytan. Koka i ca 5 minuter. Skala och tärna äpplet, var noga med att ta bort alla kärnor och kärnhus. Lägg i äpplet i grytan och koka tills allt blir varmt. Serveras med ris.

Upp

Lammkotletter i sås

4 port

4 lammkotletter ca 600 gr
2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
1 köttbuljongstärning
1½ tsk salvia
1 msk balsamicovinäger
1 dl russin
Vetemjöl
Vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smör till stekning

Skala vitlöksklyftorna och hacka dom fint. Fräs vitlöksklyftorna i en stekpanna med lite smör. Häll i grädden, buljongtärning, salvian, vinäger och russin. Låt koka upp. Blanda mjölet med lite vatten så det blir klumpfritt och red av såsen till önskad konsistens. Stek lammkotletterna i en stekpanna med lite smör, 2-3 minuter på varje sida. Salta och peppra. Lägg ner lammet i såsen och låt puttra i ett par minuter. Servera med kokt potatis eller ris.

Upp

Kreolsk köttgryta

4 port

½ kg färsk skinkstek
1 gul lök
200 gr chorizo
1 röd paprika
3 st hela saltgurkor
Olja till stekning
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1 dl vispgrädde
1 dl svarta oliver utan kärnor
Salt
Svartpeppar

Putsa köttet rent från hinnor och skär det i 2x2 cm bitar. Skala löken och skär den i klyftor. Skär upp chorizon i bitar. Tvätta paprikan och skär den i strimlor. Skär gurkan i klyftor på längden. Bryn köttet i en stekpanna med lite olja. Salta och peppra efter smak. Lägg över köttet i en gryta. Häll i vattnet, fonden och grädden och låt sjuda i ca 20 minuter. Bryn chorizon och lägg ner den i grytan. Lägg ner paprikan och låt sjuda tills köttet är mört. Lägg i gurkan och oliverna och koka upp så dom blir varma. Servera med ris.

Upp

Marinerad Entrecote med smak av Japan

4 port

4 st skivor entrecote
3/4 dl japansk soja
3 msk sherry
1½ tsk strösocker
1 msk färsk riven ingefära
Salt
Peppar

Blanda ihop soja, sherry, socker och ingefära i en skål. Lägg ner köttskivorna och blanda om ordentligt. Ställ kallt. Låt smakerna suga in i köttet i några timmar. Ta upp köttet, salta och peppra och stek dom i en varm grillpanna eller på en grill ca 2-3 minuter på varje sida. Servaras med gröna bönor och t ex klyftpotatis.

Upp

Stekt biff med wokade grönsaker

4 port

4 st ryggbiffar
2 små röda lökar
4st salladslökar
2 röda paprikor
1 liten röd chilifrukt
250 gr sockerärtor
2 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Olja till stekning
Smör till stekning

Skala rödlöken och tvätta alla grönsaker noga. Skär rödöken i små klyftor. Skär salladslök, paprika och chilifrukt i strimlor, glöm inte att ta bort kärnor och hinnor från chilifrukten. Skär sockerärtorna på diagonalen. Skala vitlöksklyftorna och finhacka dom. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs alltsammans en liten stund. Salta och peppra. Det ska vara lite tuggmotstånd kvar i grönsakerna. Stek biffarna i lite smör och krydda med salt och peppar. Servera genast med  t ex klyftpotatis.
 

Upp

Enkla köttgrytan

4 port

500 gr högrev
1 gul lök
2 morötter
2 msk tomatpuré
2 dl rödvin
4 dl färdig köttbuljong
2 vitlöksklyftor
Salt
Ca 10 st krossade svartpepparkorn
1 tsk timjan
2 lagerblad
200 gr charlottenlök
150 gr färska champinjoner
Smör till stekning

Putsa köttet rent från hinnor och skär det i små tärningar. Bryn köttet i en stekpanna. Skala den gula löken och skär den i bitar. Skala och skiva morötterna. Fräs löken och hälften av morötterna i en stekpanna. Lägg köttet, löken och morötterna i en gryta och tillsätt tomatpuré, rödvin och buljong. Skala och hacka vitlöken och lägg i den i grytan tillsammans med salt, peppar, timjan och lagerblad. Koka upp och sjud på svag värme i ca 45 minuter. Ev får du späda med lite vatten. Skala charlottenlöken och koka dom i vatten ett par minuter. Bryn löken tillsammans med skivade champinjoner och det som är kvar av morötterna. Lägg detta i grytan och koka i ca 15 minuter till. Smaka av med mera kryddor.

Upp

Köttgryta à la frau

6 port

Ca 700 gr högrev
4 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
3 morötter
2 paprikor
Olja till stekning
1½ köttbuljongtärning
1 brk krossade tomater
3 dl vatten
1 tsk kummin
1 krm svartpeppar
2 tsk chilipulver
1 stor brk kidneybönor
Tabasco efter smak

Putsa köttet rent från hinnor och skär det i små tärningar. Skala och hacka lök och vitlök. Skala morötterna och hacka dom i mindre bitar. Tvätta paprikan och skär den i mindre bitar. Bryn köttet i en varm stekpanna med lite olja. Tillsätt sedan lök, vitlök, morötter och paprikan. Låt fräsa en liten stund och ha sedan i buljongtärningarna, tomaten och vattnet. Krydda upp med kummin, peppar och chilin. Koka grytan tills köttet är mört, det tar lite över 1 timme beroende på hur stora köttbitarna är. Häll av bönorna och spola dom rena från lag i kallt vatten. Blanda bönorna med grytan och koka upp så bönorna blir varma. Tillsätt tabasco efter smak och ev mer kryddor.

Upp

Dijonbiffgryta

4 port

8 st lövbiffar ca 500 gr
2 dl vispgrädde
2 msk Dijonsenap
1 tsk soja
1 -1½ tsk salt
1-1½ krm svartpeppar
1 gul lök

Skär biffen i tunna strimlor och lägg dom sedan åt sidan. Skala och skiva löken. Stek löken så den får fin färg. Tillsätt salt, peppar, soja och senap under omrörning. Häll i grädden och koka upp. Lägg i köttet och koka tills det blir varmt. Smaka av och krydda ev upp med mera kryddor och senap. Serveras med ris.
 

Upp

Köttgryta med smak från Indien

500g mört nötkött
2 tsk mald koriander
1 msk gurkmeja
1 tsk mald ingefära
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
olja till stekning
1 ½ tsk salt
2-3 tsk röd currypasta
1 ½ tsk salt
1 burk kokosmjölk (400gr)
1-2 msk vetemjöl

Putsa köttet rent från hinnor och skär det i 2x2 cm stora tärningar. Bryn köttet och lägg över det i en gryta. Låt grytan bli varm. Lägg i koriander, gurkmeja och ingefära. Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprikan i mindre bitar. Fräs löken, vitlöken och paprikan i en stekpanna och lägg över detta i grytan. Krydda med salt och currypastan. Häll i kokosmjölken. Koka på svag värme under omrörning i ca 46-60 minuter eller tills köttet är mört. Blanda ihop mjölet med lite vatten till en toppredning och red av grytan när köttet är klart. Kom ihåg att röra ordentligt när du reder av grytan så du inte får mjölklumpar i den. Serveras med ris.


Upp

Köttgryta med ris

4 port

1 - 1½ kg högrev, bringa eller halsrev
4 st morötter
3 st purjolökar
1½ dl ärtor
2 dl haricots verts
3 dl vatten
2 msk soja
2 - 3 msk smör eller margarin
ca 2 dl vetemjöl
Salt och peppar

Börja med att skära bort det grova fettet på köttet (om det finns något, så klart). Skär köttet fritt från ben och skär det sedan i 4 centimeters bitar. Skölj purjolöken och rensa bort den fula blasten. Skala morötterna. Skär purjolöken och morötterna i ca 2 centimeters bitar. Krydda köttet med salt och peppar och klappa det sedan i mjölet så att det blir ett tunt lager mjöl runt om köttet. Bryn köttet rejält i smöret på hög värme i ca 5 minuter. Sänk värmen rejält och tillsätt vattnet så att köttet nästan täcks. Häll i soja. Koka grytan i ungefär 1½ timme eller tills köttet börjar bli mört (ej segt). Bryn purjolöken och morötterna i lite smör i en stekpanna på medelgod värme. Lägg över de brynta grönsakerna i grytan och sjud ytterligare ca 30 minuter. Tag nu upp en köttbit och provsmaka om den känns mör. Smaka av med salt och peppar. Serveras med kokt ris eller potatis.


Upp

Fläskfilémedaljonger i gräddsås med
pressad potatis

4 port

500 gr fläskfilé
smör att steka i
3 dl grädde
salt och peppar
potatis
persilja till garnering

Ta bort hinnorna från filén och skär i centimetertunna skivor. Tryck lätt ut dom med fingrarna och stek lätt i en stekpanna. Lägg över medaljongerna i en gryta när de är klara. Slutligen häller Du grädden i stekpannan när fortfarande stekfettet är kvar. Vispa runt ordentligt med en visp och vill Du inte ha så simmig sås pudrar Du lite mjöl över och vispar in. Sila av grädden i en sil och häll sedan grädden i grytan med medaljongerna. Hetta bara upp så att det blir lite varmt. Koka potatisen som vanligt och pressa sedan potatisen genom en press omedelbart innan den ska serveras. (Kallnar fort). Garnera med en persiljekvist.


Upp

Kall kassler med potatissallad

4 port

400 gr kassler
10 - 12 kokta kalla potatisar
1 gul lök
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1-2 msk kapris
salt och peppar

Skär kasslern i tunna skivor och lägg upp på serveringsfat. Skala och skär potatisen i lagom stora bitar, finhacka sedan den gula löken. Blanda majonnäs och gräddfil och blanda i kaprisen och löken. Häll sedan blandningen över potatisen. Blanda runt försiktigt och smaksätt med lite salt och peppar. Garnera gärna med lite finhackad persilja.

Tips: Låt potatissalladen stå och dra åt sig smaken i ett par timmar eller över natten. Blir den för tjock när den har "stått till sig" så blanda i lite mer gräddfil.


 Upp

Jannes gömma

4 port

600 gr oxfilé
1 rulle smördeg
1 äggula
100 gr skinka
8 stora champinjoner
1½ dl rödvin
1 stor gul lök
salt och peppar efter behov
smör eller margarin till stekning
Skysås
4 dl köttsky eller mörk köttbuljong
1½ msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
salt och vit peppar efter smak
ev 1 msk tomatpuré, vinbärsgelé eller messmör för fylligare smak

Köttet Börja med att finhacka skinkan, champinjonerna och löken. Fräs ihop allt och tillsätt sedan rödvinet. Koka ihop under omrörning tills det blir en "massa" av det hela, låt kallna. Putsa köttet fritt från hinnor. Skär köttet i 4 st 150 grams bitar och bryn på köttet runt om i lite smör i en stekpanna. Salta och peppra köttet. Låt köttet kallna en aning och skär sedan ett litet snitt på sidan av köttet. Tryck in massan i köttet. Tag sedan smördegen och baka in köttet så att köttet är täckt runt om. Pensla smördegen med äggulan. Sätt in köttet i ugnen på 175 grader tills smördegen fått en fin gyllen brun färg.
Såsen: Smält smöret i en kastrull på svag värme och rör ner mjölet. Öka värmen och låt redningen få en gyllenbrun färg. Späd med buljongen under omrörning. Rör hela tiden tills såsen kokat upp. Sänk värmen och sjud såsen 3-5 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Vill Du ha i tomatpuré, gelé eller messmör kan Du ha i det nu, koka då upp såsen precis innan servering. Serveras med nykokt potatis.


Upp

Biff Rydberg

4 port

500 gr utskuren biff eller innanlår av nöt
1 stor gul lök
6 st potatisar ca 400 gr
1 tsk salt
1 krm peppar
smör eller margarin till stekning
persilja till garnering

Börja med att skära loss hinnor från köttet. Skär sedan köttet i små tärningar. Skala och hacka löken fint. Skölj, skala och tärna potatisen smått. Råstek nu potatisen i smör tills den är mjuk och fått fin färg. "sautera" löken i smör tills den blir mjuk och fått en gyllengul fin färg. ("Sautera" betyder mjukgöra för att inte krångla till det.) Bryn nu köttet hastigt i lite smör i en het stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg nu upp köttet på ena halvan av tallrikarna och potatisen på den andra halvan. Tag nu löken och lägg i mitten på tallriken längs med köttet och potatisen. Garnera med hackad persilja. Biff Rydberg brukar också ätas med en rå äggula som Du lägger mitt på tallriken över löken. Kan även ätas med senapsgrädde. ( Senap blandas efter smak i vispad grädde och lite lite salt. Lägg en liten klick senapsgrädde på varje tallrik.)

Upp

Hemmagjorda hamburgare

4 port

400 gr nötfärs
3/4 dl vatten
ca 1 tsk salt
ca ½ krm peppar
ca 1½ msk smör eller margarin till stekning

Börja med att blanda färsen, vattnet, salt och peppar. Forma sedan 8 st runda biffar av färsen. Bryn burgarna i smöret i ca 3 minuter på vardera sidan. Äts vanligen tillsammans med hamburgerbröd, isbergsallad, lök, ost, senap och ketchup.

Upp

Burgare i fodral

4 port

8 hamburgare
8 pitabröd
sallad
tomater
saltgurka
Rhode Island - dressing
majskorn
keso

Stek hamburgarna i en panna och värm pitabröden i ugnen. Strimla salladen, skiva gurkan och tomaten och lägg upp på serveringsfat. Variera gärna med eget innehåll! Ställ fram alla tillbehör för att komponera själv. Lägg gärna fram vanliga kaffefilter - det är ett ganska bra hjälpmedel för att hålla i maten.

Upp

Kålpudding

4 port

600 gr vitkål
2 msk smör eller margarin
300 gr nötfärs
1 - 2 dl buljong eller vatten
3/4 dl ströbröd
2 - 3 dl mjölk
1½ tsk salt
1 krm peppar

Börja med att skölja och tärna vitkålen. Bryn sedan kålen i smöret i en stekpanna under omrörning. Späd sedan med buljongen eller vattnet och puttra på svag värme i ca 30 minuter eller tills den känns mjuk. Sila av spadet i en bunke så länge. Låt ströbrödet svälla i mjölken. Arbeta sedan färsen med salt och peppar. Tillsätt ströbrödsblandningen lite i taget. Späd ev med mer vätska (kålavkoket), färsen ska vara rätt så lös. Tillsätt sedan kålen och stek ett smakprov. Lägg sedan färsblandningen i en smord ugnsfast form och grädda i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter.

Upp

Köttgryta

4 port

300 gr tärnad mager skinka
4 msk hackad gul lök
300 gr frysta grytgrönsaker
½ msk margarin
1 msk vetemjöl
2 tsk koncentrerad apelsinjuice
4 krm salt
2 krm svartpeppar
ev lite köttbuljong
vatten

Börja med att bryna skinkan och löken i margarinet. Tillsätt sedan salt, peppar och späd med vatten så att det täcker köttet. Låt det nu sjuda under lock i ca 30 minuter. Blanda nu i grönsakerna. Blanda mjölet med lite vatten så att det blir klumpfritt. Red av grytan under omrörning med mjölblandningen och låt koka i 5 minuter. Smaksätt till sist med apelsinjuicen och ev köttbuljong. Serveras med kokt potatis eller ris, råkost, bröd, lättmargarin och fettsnål dryck.

Upp

Chilensk färsrätt

4 port

400 gr nötfärs
2 st gula skivade lökar
2 msk margarin
1 brk majskorn
1 - 2 st hackade tomater
russin
salt och svartpeppar
kummin

Bryn hälften av löken tillsammans med köttfärsen och krydda upp. Tillsätt russin efter tycke och smak. Lägg i en form och bryn den återstående löken och tillsätt tomaterna och majsen. Häll detta över köttfärsröran och ställ in i 200 graders ugn i ca 20 minuter. Servera med ris, sallad och ett gott bröd.

Upp

Köttfärspiroger

6 st

deg:
50 gr jäst
50 gr smör
1½ dl mjölk
1 st ägg
1 nypa salt
4½ dl vetemjöl

sås:
500 gr köttfärs
1 st lök
1½ - 1 dl vatten
ketchup
paprikapulver
salt
peppar
mexikansk grillkrydda

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt och häll över jästen. Tillsätt salt och låt jästen lösa sig innan Du tillsätter vetemjölet och ägget. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa i 30 minuter. Fräs köttfärsen och tillsätt löken, ketchup efter smak och vatten. Krydda. Kavla ut degen och dela i 6 lika stora plattor. Fördela köttfärsen och nyp ihop kanterna med en gaffel. Grädda i 225 grader ca 10 minuter. Servera med en grönsallad.

Upp

Leverstuvning

4 port

500 gr nötlever
1 finhackad gul lök
lite vetemjöl i en plastpåse
ca 5 dl buljong
salt och peppar
smör eller margarin till stekning

Putsa levern fri från hinnor och skär upp den i tärningsbitar. Lägg i leverbitarna i påsen med mjöl. Skaka om ordentligt så att leverbitarna blir ordentligt täckta av mjölet. Bryn bitarna i smör, tillsätt även löken, och lägg sedan över i en större gryta. Fyll på med buljong, späd vid behov med mera vätska. Salta och peppra efter smak och låt sjuda på svag värme ca 15 minuter. Servera med kokt potatis och lingonsylt eller vinbärsgelé.

 Upp

Timjanbiffar

4 port

500 gr köttfärs
2 ägg
2 tsk salt
3 krm svartpeppar
2 tsk timjan
1 dl vispgrädde
smör eller margarin till stekning

Lägg köttfärsen i en bunke och blanda ihop med ägg, salt, peppar och timjan samt grädden. Fördela färsen till 8 biffar och stek dom i lite smör ca 3-4 minuter på var sida. Dock inte för varm platta! Servera med fräst lök, kokt potatis, sås och en tomatsallad till.

Upp

Kalops

4 port

800 gr nötkött utan ben
smör eller margarin till stekning
salt, vitpeppar
12 kryddpepparkorn
2 lagerblad
3 gula lökar
4 msk vetemjöl
5 dl vatten

Skär köttet i stora bitar och bryn det i smöret. Krydda med salt och peppar. Tillsätt även kryddpeppar och lagerblad samt löken som Du först har skurit i skivor. Pudra över mjölet och späd med vattnet. Koka under lock i drygt 1½ timme. Glöm inte bort att röra om och vid behov späda med mer vatten. Servera med kokt potatis.

Upp

Kalvsauté Marengo

6 port

1½ kg kalvbog
3/4 dl olivolja
2 msk smör eller margarin
1 stor lök
3 msk mjöl salt peppar
1½ dl vatten
5 msk tomatpuré
1 msk av vardera: timjan mejram dragon basilika
3 msk grädde

Skär köttet i tärningar på ca 3 - 4 centimeter. Häll olivoljan och smöret i en stekpanna och lägg i köttet så att det bryns hastigt. Skala löken och skär i tunna skivor. Låt den även brynas med till den är guldbrun. Strö över mjölet och krydda med salt och peppar. Tillsätt sedan vattnet och tomatpurén, täcks inte köttet så häll på ytterligare lite vatten och tomatpuré. Lägg på lock och låt småkoka i ca 1 timme. Skölj, skala och strimla svampen som ska koka med i de sista 15 minuterna. Avsluta med att tillsätta grädden och smaka gärna av med lite konjak för att få extra "piff" på rätten. Servera med nykokt potatis eller ris samt en grönsallad.

Upp

Fläskfilé Provençale med Taboulet

4 port

600 gr fläskfilé
7 st vitlöksklyftor
Smör eller margarin till stekning
Couscous för 4 personer enligt paketet
två väl mogna tomater
1 mild lök
färsk mynta
bladpersilja
salt
peppar
olja
saft av citron
2 mindre lökar

Putsa fläskfilén fri från hinnorna. Tryck in vitlöksklyftorna i köttet. Skär först ett lätt snitt, så blir det lättare att peta in dem. Bryn köttet i en stekpanna med salt och peppar och sätt sedan in det i ugnen. Ca 175 grader i 20 minuter eller tills köttet är genomstekt. Tillaga couscousen enligt paketets anvisningar och låt svalna. Finhacka tomaterna och den milda löken. Blanda ner i couscousen. Tag ett par blad från myntan och persiljan och finhacka även dessa ner i couscousen. Gör en dressing på 3 delar olja och 1 del citronsaft. Krydda den med salt och peppar. Dekorera fatet med couscousen med fyrdelade lökar och bladpersilja samt blad av mynta. Skär upp köttet i skivor och lägg upp på serveringsfat och dekorera med mynta eller basilika.

Upp

Torsdagsgryta

4 port

600 gr benfritt nötkött
½ rotselleri
4 morötter
½ stor purjolök
4 stora lökar
2 dl rött vin
3 dl köttbuljong
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk timjan
3 vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl

Skär köttet i tärningar, likaså med sellerin och morötterna. Strimla purjolöken och skala lökarna. Bryn köttet i en stekgryta med lite högre kanter, tillsätt grönsakerna. Löken bör Du ha delat i klyftor först. Strö över mjölet och späd med vätskorna. Krydda sedan och pressa ner vitlöksklyftorna. Låt detta koka lite smått och smaka av när köttet känns mört. Servera med kokt ris.

Upp

Marinerade köttfärsbiffar

4 port

500 gr nötfärs
smör eller margarin till stekning
4 msk matolja
2 msk soja
1 msk basilika
1 krm vitpeppar
2 msk HP-sås

Forma köttfärsen till fyra stora bitar och lägg dessa på ett fat  med kant. Blanda samman ingredienserna för marinaden och häll dessa över biffarna och låt det stå i en timme. Låt biffarna rinna av en smula innan Du steker de på medelgod värme. Servera med kokt potatis och en grönsallad.

Upp

Renskav på enkelt vis

4 port

2 pkt renskav
1 litet paket frysta ärtor
1 gul lök
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 dl grädde

Hacka löken i små bitar. Bryn renskavet i en stekpanna och tillsätt löken och ärtorna. Fräs tills löken känns mjuk. Häll över grädde och krydda med salt och peppar. Låt småputtra ett par minuter. Vill Du ha tjockare sås kan Du blanda lite mjöl och vatten klumpfritt och hälla i försiktigt tills konsistensen känns rätt. Det är viktigt att det kokar i kastrullen eller stekpannan när du häller i mjöl och vattenblandningen (redning) så att det inte klumpar sig. Koka bort mjölsmaken ett par minuter. Servera med potatis eller bandspaghetti.

Upp

Lamm i gryta

4 port

1 kg lamm
3 msk smör eller margarin
2 dl vitt vin
1 påse katrinplommon utan kärnor ca 200 gr
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 st krossade vitlöksklyftor
½ tsk timjan

Dela upp köttet i bitar och bryn i en gryta. Krydda med salt och peppar. Häll över vinet och fyll på med vatten så att köttet nästan täcks. Tillsätt sedan vitlök och timjan och låt koka i drygt 1 timme. Mot slutet lägger Du i plommonen och låter allt koka klart. Smaka av. Servera med kokt potatis eller ris och en sallad.

Upp

Älgskavsfyllda bifftomater

4 port

1 pkt á 240 gr älgskav
4 st bifftomater
1 st gul lök
1 buljongtärning
1 msk sherry
1 dl riven ost
1 tsk oregano
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 - 2 msk smör eller margarin

Börja med att skölja av tomaterna i vatten. Skär sedan av ett lock på tomaterna, gröp ur innanmätet med en sked och hacka det. Ställ sedan tomaterna i en smord ugnssäker form och fördela saltet i tomatskålarna. Skär älgskavet i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs sedan skavet och löken i smöret. Tillsätt sedan de hackade tomaterna, buljongtärningen, oregano och peppar. Koka på svag värme under omrörning i ca 5 minuter. Häll i sherryn och blanda väl. Fördela fyllningen i tomaterna och lägg på riven ost. Gratinera i ugn på 225 grader i ca 10 minuter. Kan serveras med t ex nudlar, potatismos eller ris.

Upp

Pytt i panna

4 port

300 gr kokta eller stekta köttrester tex korv eller en stek (allt går)
8 - 10 st potatisar (ca 750 gr)
2 st stora lökar
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Smör eller margarin till stekning

Börja med att skala potatisarna. Skär sedan köttet och potatisen i mindre jämnstora bitar. Skala och hacka löken. Stek sedan potatisen i smöret i en stekpanna tills den är mjuk och har fått en fin färg. Bryn sedan köttet och löken. Blanda alla ingredienserna och krydda med salt och peppar. Serveras med stekt ägg och rödbetor.

Upp

Mexikanska tacos

4 port

400 gr nötfärs
1 stor gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st röd paprika
1 st grön paprika
3 msk tomatpuré
1 - 2 tsk sambal oelek
2 msk chilisås
½ buljongtärning av kött
2 tsk basilika
1 krm svartpeppar
ca 2 l vatten
Smör eller margarin till stekning

Börja med att skala och finhacka löken. Tvätta, kärna ur och strimla paprikan. Bryn sedan köttfärsen i smör i en stekpanna. Tillsätt löken och låt färsen få lite färg. Tillsätt sedan paprikastrimlorna, tomatpurén, chilisås, buljongtärningen, vatten och kryddorna. Koka på svag värme under lock i ca 7- 10 minuter. Smaksätt sedan med sambal oelek (tänk på att sambal oelek är väldigt starkt). Serveras tex med tacoskal, gräddfil, lök, avokado och isbergssallad.

Upp

Grillat turkiskt lammspett

4 port

500 gr benfritt lammkött av stek eller kotlettrad
3/4 dl olja
½ tsk timjan
10 st lagerblad
200 gr smålök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Börja med att skära köttet i ca 2 cm tärningar. Lägg köttet i en skål och häll över oljan, låt köttet ligga i rumstemperatur i ca 2 timmar (gärna längre). Stöt två lagerblad, timjan och peppar i en mortel om Du har, annars trycker Du sönder kryddorna i handen ett par gånger tills kryddorna blir nästan söndermalda. Ta upp köttet ur oljan. Vänd nu köttet i kryddorna. Skala och koka lökarna lätt. Trä sedan på ett lagerblad på varje spett och därefter köttbitarna varvat med smålök och sist ett lagerblad. Grilla spettet över glöd eller i ugn med strålningsgrill i ca 10-15 minuter eller i stekpanna med ytterst lite fett i ca 7 minuter. Vänd spetten under grillningen eller stekningen. Avsluta med att salta. Serveras med pommes frites eller ris till.

Upp

Enkel Biff Stroganoff

4 port.

500 gr utskuren biff eller innanlår av nötkött
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 stor gul lök
1msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
1 - 2 tsk fransk senap (vanlig senap går också bra)
1 - 2 dl crème fraiche
    margarin till stekning

Skär köttet i inte alltför tunna strimlor. Skala och hacka den gula löken. Bryn köttet och löken hastigt i margarinet så att det får en fin färg. Häll över i en lagom stor kastrull. Krydda med salt och vitpeppar. Strö på vetemjölet och rör om ordentligt. Tillsätt sedan tomatpurén, senapen och crème fraiche. Rör om och smaka av. Tillsätt ev lite mer av salt och vitpeppar. Koka tills såsen är tjock och köttet är mört.

Upp

Kokt kalv i dillsås

  4 port

1 - 1½ kg kalv ( bringa, bog eller rygg )
3 - 4 vitpepparkorn
½ msk salt per liter vatten
1 - 1½ msk ättika (12%)
1 - 1½ tsk socker
2 - 3 msk hackad dill
1 tsk maizenamjöl per dl sås

Skär köttet i lagom stora bitar c:a 2 x 2 cm. Lägg köttet i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker. Salta och peppra och låt koka upp. Ta bort skummet som kommer upp på ytan. Koka köttet på svag värme tills köttet är tuggvänligt c:a 20-30 minuter. Fortsätt att skumma hela tiden. Ta upp köttet och håll det varmt. Smaksätt såsen med ättika och socker och låt koka i 5 minuter. Blanda ut maizenamjölet med vatten och rör om. Häll i maizenaredningen i såsen och koka upp. Lägg i köttet och servera med kokt potatis. 

TIPS:
Vill du ha i grönsaker? Ta då t.ex. morötter som du skalar och skär ner i slantar (skivor). Lägg i morötterna när du tagit upp köttet. Purjolök är också gott att ha i. Tvätta purjolöken och skär i bitar, lägg i på slutet av kokningen.

Upp

Köttbullar

  4 port

400 gr  nötfärs
3/4 dl  ströbröd
2 dl mjölk eller vatten
1½ tsk  salt
2 - 3 krm  peppar
1 normalstor  finhackad gul lök
margarin till stekning

Blanda ströbrödet med nästan all vätska och låt det stå och svälla i c:a 5 minuter. Blanda ner den hackade löken, salt, peppar och ströbrödsblandningen i färsen. Tillsätt det sista av vätskan och blanda färsen väl. Värm upp en stekpanna med margarin och lägg i en bit med köttfärs. När den är klar så ska köttfärsen vara genomstekt. Smaka av och krydda ev med mera salt, och peppar. Forma färsen till runda små bollar och stek i stekpanna på svag värme. Ett bra sätt att steka köttbullar är att ruska stekpannan på spisen istället för att använda stekspade, köttbullarna blir jämnare i formen när man gör på detta vis.

Upp

Köttfärssås

4 port

1 - 2 st normalstora gula lökar
250 gr malet nötkött
1 burk krossade tomater c:a 400 gram
2 msk smör eller margarin
½ tsk salt, vitpeppar
½ tsk basilika
½ tsk oregano
½ tsk paprika pulver
ev lite vitlök
vatten c:a 2 dl

Skala löken och hacka den så fint som möjligt. Lägg i matfett i en varm stekpanna. När fettet har smält så lägger du i löken och färsen. Bryn tills du har fått en fin brun färg.( c:a 4 - 4½ minut ) Häll över färsen och löken i en kastrull. Tillsätt dom krossade tomaterna och kryddorna. Vill Du förhöja smaken tillsätt mer kryddor. Slå på vattnet och låt koka i c:a 15 - 25 minuter under omrörning.

Vill du ha en starkare köttfärssås?

Tillsätt gärna:
lite mera vitlök
lite soja
lite svart peppar
lite Cayenne peppar
lite tabasco

I princip kan man ha vilka kryddor som helst i en köttfärssås.
Prova och ta lite av varje i ditt kryddskåp så får du se hur gott det kan bli.

Upp

Köttfärslimpa

4 port

400 gr nötfärs
½ dl ströbröd
2½ dl mjölk eller vatten
½ normalstor hackad gul lök
2 tsk salt, peppar
lite margarin

Blanda ströbrödet med hälften av vätskan och låt svälla i ca: 5 minuter. Tillsätt löken, ströbrödsblandningen, salt och peppar i köttfärsen. Tillsätt resten av vätskan lite i taget och arbeta färsen smidig. Smörj ett ugnssäkert fat eller form med lite margarin.
Lägg ner färsen i formen eller på ett ugnsfast fat och forma till en limpa med blöta händer. Limpans längd ska vara c:a 25 cm. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 graders värme i ca:1 timme.

TIPS:
Täck köttfärslimpan med baconskivor och grädda i nedre delen av ugnen på 175 graders värme i c:a 1 timme.

 Upp

Lammgryta

4 port

500 gr benfritt lammkött
1-2 morötter
3 dl buljong
1/2 dl soja
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
2 gula lökar
1/2 msk timjan
1/2 msk rosmarin
1 msk vetemjöl
1 dl grädde

Skär köttet i 2 cm stora bitar. Skala och skiva morötterna. Koka upp buljongen tillsammans med soja, peppar och salt. Lägg i köttet och morötterna. Låt koka under lock i ca 10 minuter. Skala och skär löken i klyftor. Lägg i lök samt örterna och låt grytan koka i ytterligare ca 10 minuter eller tills köttet känns mört. Blanda mjölet med mjölken. Tillsätt redningen under omrörning. Låt grytan koka i 3-5 minuter. Serveras med ris och grönsaker.

Upp

Sötsur köttgryta

4 port

500 gr utskuren kotlettrad
1/4 av ett litet vitkålshuvud
1 medelstor purjolök
4-5 ananasringar
3 dl köttbuljong
1/2 dl ananasspad
2 msk soja
1 msk vinäger
1/2 tsk salt
2 tsk arrowrot

Strimla upp köttet i stavar. Tvätta vitkålen och purjolöken och finstrimla dom. Skär ananasen i mindre bitar. Koka upp buljongen och tillsätt köttet och låt koka i 10 minuter. Tillsätt vitkål och purjolök och låt grytan koka ytterligare 5 minuter, tillsätt ananasen mot slutet av kokningen. Blanda soja, vinäger, salt och arrowrot. Rör ner blandningen i den kokande grytan och låt koka upp på nytt. Serveras med ris.

Upp

Fläskfilé med sötpotatis

8 port

1 kg fläskfilé
3-4 st sötpotatisar
4 rödlökar
2 msk smör
5 dl matlagningsgrädde
1-1 1/2 msk liquid smoke (röksmaksersättning)
2 msk soja
1 tsk chilipeppar
2 tsk salt
3 msk finhackad persilja

Skala och skär potatisen i bitar. Fräs potatisen i smöret. Tillsätt grädde, liquid smoke, soja och peppar. Koka i 10 minuter. Skär fläskfilén i skivor och bryn dem på medelvärma i en stekpanna. Salta köttet och lägg ner det i såsen. Låt allt puttra i ca 10-12 minuter tills potatisen är mjuk. Garnera med den hackade persiljan. Serveras med ris gärna Basmati.

Upp

Lammstek med ingefära

4 port

1 kg lamm t ex bog
2 msk ingefära (pulver)
salt
svartpeppar

Putsa köttet noga och krydda med salt, peppar och ingefära. Bryn steken runt om i en stekpanna. Sätt in steken i ugnen på 175 grader och ta ut den när köttermometern visar 67 grader. Koka en sås av stekskyn  som du stekte lammet i. Värm upp stekspadet och rör i lite mjöl, späd med mjölk eller grädde, Tillsätt lite köttbuljong och smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite lingonsylt eller rödvinbärsgelé. Koka upp sila såsen. Såser kan göras på många sätt så laborera gärna.