Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

Kräftskiva

Dom vanligaste tillbehören till en kräftskiva är: Rostat vitt bröd, smör, kryddost, öl och snaps.
Men nedanför kan du ta del av hur du kokar kräftlag och lite andra goda tillbehör som passar utmärkt till en lyckad kräftskiva.

Kräftlag
Västerbottenpaj
Brytbröd
Aïoli

Ostpaj med soltorkade tomater
Äppelkaka med vaniljsås
Snapsvisor


Kräftlag

1 kg kräftor
3 liter vatten
1 dl salt
2 sockerbitar
1 flaska 33 cl öl
Dillkronor

Skölj av kräftorna i kallt vatten. Koka upp vatten, salt, socker, öl och dillkronor i en stor vid kastrull. Låt lagen koka i ca 10 minuter för att få en bra smak. Lägg i kräftorna och koka dom i ca 6 - 10 minuter beroende på storlek. Ta bort dillkronorna och lägg i nya. Låt kräftorna kallna i lagen genom att ställa kastrullen i kallt vatten. Låt kräftorna dra i lagen i ca ett dygn innan dom ska ätas.

Västerbottenpaj

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 gram smör
2-3 msk vatten
200 gr färska kantareller
1 knippe färsk gräslök
Smör till stekning
2 dl mjölk
2 ägg
2 dl finriven västerbottenost
Salt
Peppar

Hacka ihop vetemjölet och grahamsmjölet med smöret till en grynig massa. Häll på vattnet och knåda ihop degen snabbt. Rulla in degen i lite plastfolie och lägg in i kylen så att den blir lite hårdare. Klä in en pajform med degen. Nagga och förgrädda pajskalet i 200 graders värme i ca 10 minuter. Rensa svampen och skär dom i mindre bitar.. Bryn svampen i lite smör tills den får fin färg. Hacka gräslöken fint. Fördela svampen i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, ost, räslök, salt och peppar i en skål. Fördela blandningen i pajskalet och grädda  pajen i mitten av ugnen i 200 graders värme i ca 15 minuter eller tills den har stelnat.

Upp

Brytbröd

50 gr jäst
5 dl 37 gradigt vatten
2 tsk salt
½ dl olja
c:a 13 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en degskål och tillsätt det ljumma vattnet och saltet. Rör tills jästen har löst sig och tillsätt sedan mjölet i omgångar. Arbeta degen väl tills den släpper skålen någorlunda. Låt jäsa i 40 minuter.

Ta upp degen på bänken och dela i 16 delar, forma till runda bullar som läggs på en plåt men bakplåtspapper intill varandra så att dom kan jäsa ihop.
Pensla med uppvispat ägg med några droppar vatten. Med fördel kan bröden beströs med vallmo, sesamfrön innan gräddning eller lite riven stark ost mot slutet av gräddningen. Grädda i 175 grader i c:a 30 - 40 minuter.

Upp

Aïoli

4 port

2 äggulor
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk Dijonsenap
3 dl olivolja
5 vitlöksklyftor
Salt
Cayennepeppar

Rör ihop äggulor, vinäger och senap i en skål. Droppa försiktigt i olivoljan under vispning. När du droppat i all olja smaksätter du med pressade vitlöksklyftor, salt och Cayennepeppar.

Upp

Ostpaj med soltorkade tomater

6 port

3 dl vetemjöl
125 gr smör
2 msk kallt vatten
200 gr riven ost
2 dl riven stark ost
3 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl soltorkade tomater
Salt
Peppar

Hacka ihop vetemjölet med smöret till en grynig massa. Häll på vattnet och knåda ihop degen snabbt. Rulla in degen i lite plastfolie och lägg in i kylen så att den blir lite hårdare. Blanda ost, ägg och grädde i en skål. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga degen och förgrädda i 200 grader i ca 8 - 10 minuter. Hacka soltorkade tomater och blanda dom i ägg- och ost smeten. Fördela blandningen i skalet och grädda i 200 grader värme i ca 30 - 40 minuter eller tills pajen har stelnat.

Upp

Äppelkaka med vaniljsås

2 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl kall mjölk
50 g smält smör
Äppelklyftor (tunna)
Socker och kanel

Vaniljsåsen:
1 ägg
1 msk socker
4 dl mjölk eller grädde
1 msk vaniljsocker
2 tsk potatismjöl

Häll smöret och mjölken i en bunke och blanda ner vetemjöl, socker och bakpulver. Rör till en slät smet. Häll smeten i en ugnsfast form och lägg äppelklyftor i smeten. Sockra på äpplena och strö över kanelen. Grädda i mitten på ugnen i 200°C i cirka 25 minuter

Vaniljsåsen

Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull (får ej vara aluminium). Sjud på svag värme under omrörning tills såsen tjocknat. Såsen får absolut inte koka då den kan skära sig. Lyft av kastrullen och vispa då och då tills den svalnat. Smaksätt med vaniljsockret.

Upp

Snapsvisor

Melodi "min hatt den har tre kanter"

Mitt glas är fyllt till kanten
till kanten fyllt mitt glas
Är det ej fyllt till kanten
då är det ej mitt glas.

Melodi "trettiofyran"

Detta glas som står på bordet
skall vi tömma inom kort
det skall sätta fart på blodet
jaga sura miner bort
Här skall ätas, här skall drickas
här skall sjungas natten lång
om det spritter uti benen
finns här säkert nå´t på gång

Ja nu är det slut med sura miner
ja nu är det skål och botten opp
här skall alla vänner trivas
här skall stämningen på topp
å, vi tar dig lilla pärlan
vilken härlig medicin
ja, nu är det dags att börja leva
nu går lilla nubben i magen in.

Melodi "Gubben Noak"

Våran kräfta
våran kräfta
har både klor o stjärt
klon den ska vi knäcka
stjärten ska vi spräcka
sedan supen
ner i strupen
häller vi så tvärt.

Melodi "Bamse"

Jag ska festa, ta det lugnt med spriten
ha det roligt utan att va full
inte krypa runt med festeliten
ta det sansat för min egen skull

Först en öl i torra strupen
efter det så kommer supen
i med vinet ner med punschen
sist en groggbuffé

Jag blir skitfull, däckar först av alla
missar festen, men vad gör väl de?
Blandar hejdlöst öl och gammal filmjölk
kastar upp på bordsdamen brevé.

Melodi "Bä bä vita lamm"

B-b vitamin, finns i brännevin
många kalori simmar däruti
heldagssup till far o
söndagskrök till mor o tre
små huttar till lille lillebror.

Melodi "Hej tomtegubbar"

Hej dundergubbar, slå i glasen
och låt oss lustiga vara
hej dundergubbar, slå i glasen
och låt oss lustiga vara
kom inte hit, med akvavit
för vi har dunder och morotssprit
Hej dundergubbar, slå i glasen
och låt oss lustiga vara.

Melodi "Små grodorna"

Dom nubbarna, dom nubbarna
är lustiga att ta
dom nubbarna, dom nubbarna
dom vill vi gärna ha
ej röra, ej röra, nej skala kräftan först
och sedan och sedan, vi släcka ska vår törst.

Melodi "Imse vimse spindel"

Imsig vimsig blir man
av ett litet glas
pulsen börjar öka
hjärtat går i kras
båda knäna skälver
och näsan den blir blå
fast det är så läskigt
prövar vi ändå.

Upp