Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

Mat för oss två

På denna sida finns det recept som är för 2 personer. Vi har tidigare fått frågan om vi inte kunde göra en sida för dom som är ensamma. Dom flesta recept är för 4 personer och det är inte alltid som det går att bara dela receptet till 1 person, det är mycket svårt att t ex dela ett ägg om du ska göra pannbiff lagom för 1 person. För att få bästa resultatet är det därför enklare att laga lite större portioner för att t ex frysa in.

 


Förrätter

Kantarellsoppa
Getost med chili och honung
Avokadosoppa
Färsk rödbetssallad
Gratinerade blåmusslor
Toast Skagen
Räkfylld avokado
Gratinerad sparris
Roxytoast
Kräft- och äppeltoast



Varmrätter

Rårakor
Älgfärsbullar
Svampgratinerade fläskkotletter
Torsk i Dijonsenapsås
Fetaostfyllda köttbullar
Bruna bönor
Stuvade makaroner
Slottsstek
Enkel sjömansbiff

Peppargryta
Kycklinggryta
Biff Stroganoff
Korvgryta
Fläskgryta
Gulasch

Pannbiff med löksky
Renskavspanna
Kycklinggryta
Fiskgratäng med räkor och dill

Basilika och getostfylld fläskfilé
Yoghurtmarinerat laxspett
Pasta Carbonara
Köttbullar
Potatisgratäng
Pasta med tomatsås
Pasta med lax och örter
Tonfiskpaj à la pumpum
Ugnsbakad falukorv med timjan och Dijonsenap
Stekt fisk med paprikasås
Makaronipudding



Desserter

Stekta bananer
Mandeläpplen i ugn

Konjaksdoftande chokladmousse
Cheescake Tursu
Vaniljpannacotta
Inlagda päron
Apelsiner i kanelsockerlag
Mandelgratinerade persikor
Marinerade jordgubbar
Rabarberkräm
Rödvinsglaserade päron
Jordgubbar med balsamvinäger
Ananaspaj
Saffranspäron
Farinstekta bananer med ingefärsgrädde
Lättmarinerade jordgubbar och apelsiner

 


Kantarellsoppa

2 hg färska kantareller
Smör till stekning
2 skivor bacon
2 dl kaffegrädde
4 msk crème fraiche
4 dl vatten
2 tsk soja
Några droppar pressad citron
Ev krasse till dekoration

Hacka svampen fint men spara 4 stycken. Lägg en klick smör i en kastrull. Lägg i svampen och bryn den. Häll över vattnet. Koka tills hälften av vattnet kokat bort. Slå på grädde och creme fraiche och låt det puttra ett par minuter. Smaka av med soja och citron. Strimla baconet och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Stek dom hela svamparna i en stekpanna med lite smör tills dom fått en fin färg. Häll upp soppan, strö över bacon. Lägg i den hela svampen och toppa ev. med krasse.

Upp

Getost med chili och honung

2 skivor getost (chèvre)
Blandad sallad (t ex frissé, rosésallad, ekbladssallad)
½ tsk stark chilipeppar (pulver)
1 msk flytande honung

Börja med att gratinera osten ca 4 minuter i ugnen på 225 grader. Blanda chilipeppar och honung i en kastrull och värm den. Tvätta salladen och finstrimla den. Fördela salladen på 4 assietter. Lägg på osten försiktigt och ringla över den varma honungen. Garnera med färska örter.

Upp

Avokadosoppa

2 mogna avokado
1 dl färsk spenat
1 vitlöksklyfta
1 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
3 dl vatten
1 buljongtärning (grönsak)
Salt och peppar

Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ut köttet och lägg det i en mixer. Hacka spenaten. Lägg i spenat, vitlök och grädde i mixen och kör tills det blir ganska slätt. Späd med mjölken tills det blir helt slätt. Koka upp vattnet och buljong. Häll över avokadokrämen i en kastrull och späd med lite av buljongen. Koka upp och späd ytterligare tills soppan har fått en lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Upp

Färsk rödbetssallad

250 gr färska rödbetor
2 msk hackad färsk mynta
1½ msk hackad färsk koriander
1½ msk hackad färsk bladpersilja
1½ msk olivolja
1 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
rostade solrosfrön efter smak
Fetaost efter smak
Salt
Peppar

Gör ren rödbetorna och koka tills dom är mjuka. Spola rödbetorna i kallt vatten och ta bort skalet och stjälken. Dela varje rödbeta i 6 klyftor. Blanda en dressing på olja, citronsaft, vitlök, lite salt och peppar. Skär fetaosten i små bitar. Lägg rödbetsklyftorna på ett fat och häll på dressingen och blanda i dom hackade örterna. Lägg på fetaostbitarna och solrosfröna utan att blanda. Ev mer salt och peppar kan tillsättas.

Upp

Gratinerade blåmusslor

0,75 kg blåmusslor
0,6 dl torrt vitt vin
2 msk smör
1 rödlök
1 hackad vitlöksklyfta
3 msk ströbröd
1 msk hackad färsk basilika
1 msk hackad färsk bladpersilja
1 msk parmesanost

Skrubba och gör rent musslorna i rinnande kallt vatten. Ta bort "skägget" på musslorna och kasta alla musslor som har öppnat sig. Koka upp vinet i en kastrull och lägg i musslorna. Skaka kastrullen lite då och då för att musslorna ska byta plats med varandra. Låt koka tills musslorna har öppnat sig. Ta upp musslorna och ställ kokspadet åt sidan. Kasta bort alla musslor som inte har öppnat sig. Bryt bort det översta musselskalet. Smält smöret i en stekpanna och lägg i löken och vitlök. Låt löken fräsa ordentligt i ett par minuter. Häll i ströbrödet, rör om och låt det fräsa en stund tills det fått en fin färg. Lägg i dom hackade örterna och häll i lite av kokspadet, det får inte bli för löst. Salta och peppra. Lägg musslorna på en plåt och skeda upp ströbrödsblandningen på varje mussla. Toppa med parmesanosten och gratinera i 200 grader i ugnen i ca  2-3 minuter eller tills dom fått fin färg.

Upp

Toast Skagen

2 skivor vitt formbröd
50 gr skalade räkor
1 msk smör eller margarin
1-2 msk finhackad dill
Ca 3 msk majonnäs
Lite gräddfil
ev 25-50 gr löjrom
ev lite pepparrot på burk
salt och peppar
dillkvistar till garnering
2 citronklyftor

Skär bort kanterna på formbrödet. Stek brödet i en stekpanna med fettet. Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Blanda i majonnäsen och dillen. Häll i lite gräddfil så att konsistensen inte blir för hård. Blanda i pepparroten om du vill ha detta i (Personligen tycker jag att det är jättegott med pepparrot i, men ha inte i för mycket, smaken ska bara finnas i bakhuvudet, en "doft" som vi kallar det i branschen). Salta och peppra men tänk på att inte salta för mycket för räkorna är saltade vid kokning. Täck brödet med skagenröran och garnera med en klick löjrom om du valt att använda det. Lägg på dillkvistar och en citronklyfta.
"Du kan byta ut löjrommen till vanlig röd stenbitsrom som är betydligt billigare"

Tips: Gör gärna skagenröran dagen före du ska äta den för då smakar den betydligt bättre.

Upp

Räkfylld avokado

1 st avokado
100-125 gr räkor
½ dl finhackad dill
lite citronsaft
majonnäs
salt peppar

Skala räkorna och lägg dom i en skål. Häll i majonnäs så mycket att det blir lagom "kladdigt". Salta och peppra. Blanda i dillen och pressa över lite citronsaft. Blanda om försiktigt. Dela en avokado på längden och ta ur kärnan. Fördela räkröran i kärnhålet och garnera med en citronklyfta och nyskuren isbergssallad strött runt om.

Upp

Gratinerad sparris

8 st färsk sparris
salt
ost gärna lite lagrad

Skala sparrisen mycket försiktigt med en potatisskalare. Lägg sparrisen i vatten så fort du skalat den. När allt är skalat så kokar du upp lättsaltat vatten och lägger i sparrisen. Sjud försiktigt i ca 20-30 minuter eller tills sparrisen blivit mjuk. Lyft upp sparrisen försiktigt och lägg dom på en lätt smord plåt. Strö över osten så att det täcker. Gratinera i ugnen i 225 grader tills osten smält och fått fin gyllengul färg.

Upp

Roxytoast

2 skivor vitt formbröd
Smör till stekning av bröden
75 gr rökt skinka
½ dl crème fraiche
Ca 2 msk majonnäs
Pepparrot på burk efter smak
1 msk färsk gräslök
Salt
Peppar

Finstrimla den rökta skinkan. Blanda ihop crème fraiche, majonnäs, pepparrot och gräslöken i en skål. Lägg i skinkan och blanda väl. Salta och peppra. Ta bort kanterna på brödet och stek dom i smör i en varm stekpanna. Lägg bröden på en assiett och lägg på röran, garnera med en kvist valfri färsk ört.

Upp

Kräft- och äppeltoast

2 skivor vitt formbröd eller grekisk limpa
Smör till stekning av bröden
Ca 150 gr kräftstjärtar på burk
½ grönt äpple
½ dl crème fraiche
½ dl västerbottenost
½ tsk stark senap, gärna Dijon
Salt
Peppar

Häll av lagen från kräftstjärtarna och torka av dom noga. Tvätta äpplet noga. Ta bort skaftet och dela äpplet i 2 delar. Ta bort kärnhuset. Skär äpplet i små tärningar. Vispa upp crème fraiche och tillsätt senap, ost och äppelbitar. Dela kräftstjärtarna i lagom stora bitar och blanda i dom sedan i såsen. Smaka av med salt och peppar. Stek brödskivorna tillsammans med smöret i en het stekpanna. Lägg upp brödet på assietter och lägg på röran. Garnera med en färsk örtkvist.

Upp

Rårakor

2 ägg
6-8 potatisar
1 gul lök
Smör till stekning
Persilja
Salt
Peppar

Skala potatisen och löken. Hacka löken och persiljan. Riv potatisen grovt på ett rivjärn. Blanda potatisen med äggen, löken och persiljan. Salta och peppra. Smält smör i en stekpanna och lägg i lite smet. Stek på låg värme i ca 5 minuter på varje sida tills potatisen är färdig.

Upp

Älgfärsbullar

300 gr älgfärs
1 gul lök
1 msk ströbröd
4 msk standardmjölk
2 nypor timjan
Färsk persilja
6-8 enbär

Skala och hacka löken fint. Hacka persiljan. Krossa enbären. Blanda färs, lök, ströbröd, mjölk, timjan, persilja och enbär i en bunke. Forma till runda bollar. Stek sakta i en stekpanna med lite smör tills bullarna precis är genomstekta.

Upp

Svampgratinerade fläskkotletter

2 fläskkotletter
Smör till stekning
2 msk riven grevéost
2 hg färska champinjoner
ca 20 cm av en purjolök
2 dl crème fraiche
2 tsk Dijonsenap
2 tsk tomatpuré
Salt
Peppar

Stek kotletterna i lite smör i en stekpanna. Salta och peppra. Låt dom inte steka helt klart. Skölj champinjonerna och skiva dom. Tvätta purjolöken och skiva den fint. Lägg köttet i en ugnsfast form. Stek svampen och purjolöken i stekpannan med lite smör. Fördela svampen och purjon över köttet. Häll i crème fraiche och lite vatten i stekpannan. Häll i senap och tomatpuré. Lägg i osten. Smaka av med salt och peppar. När osten smält, slå såsen över köttet och gratinera i ugnen på 225 grader tills köttet är klart och såsen fått fin färg. Serveras med kokt potatis.

Upp

Torsk i Dijonsenapsås

400 g torskfilé
4 små eller 2 stora morot
2 kvistar färsk dragon eller 1 msk
2 msk Dijonsenap
1 ½ dl crème fraiche
2 lagerblad
1 dl torrt vitt vin
Salt
Peppar

Koka upp en kastrull med saltat vatten. Skala och slanta morötterna. Vik ihop fisken och tryck in en tandpetare så fisken behåller sin form. Lägg fisken, morötterna och lagerbladen i det kokande vattnet och sjud tills fisken är klar. Lägg fisken och morötterna på ett fat. Ta bort tandpetaren. Spara 1 dl av fiskvattnet i kastrullen. Häll i vinet och låt koka ett par minuter. Rör ner crème fraiche och senap. Lägg i dragon. Lägg i fisken och morötterna i kastrullen och värm försiktigt. Smaka av såsen med salt och peppar.

Upp

Fetaostfyllda köttbullar

200 gr nötfärs
2 msk ströbröd
½ dl standardmjölk
Smör till stekning
2 msk finhackad gul lök
½ uppvispat ägg
½ tsk salt
Svartpeppar

Börja med att lägga ströbrödet i mjölken, blanda väl och klumpfritt. Låt blandningen stå och svälla i ca 10 minuter. Värm upp en stekpanna med en klick smör och lägg i löken. Rör om i löken tills den blir mjuk. Låt löken svalna och blanda den sedan med köttfärsen tillsammans med ströbrödsblandningen, ägget, salt och peppar. Forma små bollar av färsen. Skär fetaosten i bitar. Ta en bit till varje köttbulle och tryck in den och forma färsen återigen till runda bollar. Stek köttbullarna i smör tills dom är genomstekta. Serveras med kokt potatis, klyftpotatis och någon god sås.

Upp

Bruna bönor

220 gr bruna bönor
Ev vetemjöl
Sirap
Ättika
Salt

Rensa och skölj bönorna. Blötlägg bönorna i vatten i ca 12 timmar. Tillsätt 1 msk salt/liter vatten. Blötläggningsvattnet bör vara ca 3 gånger mängden bönor. Koka bönorna i blötläggningsvattnet i ca 2 timmar. Rör om då och då under kokningstiden. Späd med mer vatten om det behövs. Smaksätt bönorna med sirap, ättika och salt. Om bönorna blivit tunna, red av med vetemjöl utrört med lite vatten (toppredning). Häll i redningen i kastrullen i en fin stråle under omrörning. Koka ytterligare i ca 5 minuter. Serveras med stekt fläsk, stekt falukorv eller köttbullar.

Upp

Stuvade makaroner

3 dl makaroner
3 msk vetemjöl
5 dl standardmjölk
1 msk smör
Salt
Peppar
Muskotnöt

Koka makaronerna i lättsaltat vatten tills dom är klara (se paketet). Blanda mjölet med lite mjölk så att det blir en slät redning (toppredning). Koka upp resten av mjölken tillsammans med smöret. Häll i redningen i kastrullen i en fin stråle under omrörning. Koka såsen i ca 5 minuter under omrörning. Blanda i makaronerna och smaka av med salt, peppar och riven muskot. Serveras till stekt falukorv eller köttbullar.

Upp

Slottsstek

450 gr benfritt nötkött
Margarin till stekning
1 morot
1 gul lök
Sirap
2 lagerblad
10 gr ansjovisfilé
6 kryddpepparkorn
4 dl färdigblandad köttbuljong
1 dl vispgrädde
Ca 20 gr vetemjöl
Salt
Peppar

Putsa köttet och bryn köttet i en stekpanna med lite fett. Salta och peppra. Ansa moroten och skiva den. Skala löken och dela den i fyra bitar. Lägg steken i en ugnsfast form. Lägg i moroten, löken och ansjovisen (spara spadet till såsen). Slå över lite sirap. Häll över buljongen, salt, peppar, lagerblad och kryddpepparkorn. Stick in en stektermometer i köttet. Sjud köttet sakta under lock tills termometern visar 70-75 grader, beroende på hur genomstekt man vill ha köttet. Ta upp steken och låt den vila. Sila av skyn i en kastrull, tillsätt grädden och koka upp såsen. Smaka av med lite ansjovisspad. Blanda mjölet med lite vatten så att det blir en slät redning (toppredning). Häll i redningen i kastrullen i en fin stråle under omrörning. Koka såsen i ca 5 minuter.

Upp

Enkel sjömansbiff

350 gr benfritt nötkött
800 gr potatis
2 normalstora lökar
Margarin till stekning
4 dl färdigblandad buljong
Salt
Peppar
Persilja

Putsa köttet och skär det i skivor. Banka ut köttskivorna. Skala potatis och lök. Skär potatisen och löken i skivor ca 5 mm. Bryn löken i en stekpanna i lite fett. Bryn köttet i en stekpanna med lite fett.  Salta och peppra köttet. Lägg köttet i en kastrull och häll på buljongen så att den täcker köttet. Koka i ca 20-30 minuter. Varva potatis, kött och lök avsluta med potatis. Häll på mer buljong om det ser ut att behövas (det ska täcka potatisen). Lägg på ett lock över kastrullen och låt koka sakta i ca 15-20 minuter eller tills köttet är mört och potatisen mjuk. Dekorera rätten med finhackad persilja.

Upp

Peppargryta

350 gr benfritt nötkött
1 gul lök
Margarin
2 dl färdigblandad köttbuljong
Ca 20 gr vetemjöl
1 msk senap
½ dl grädde
2-3 tsk konserverad grönpeppar
Salt
Peppar
Soja

Putsa köttet och skär det i 2 cm stora bitar. Skala och hacka löken. Bryn köttet och löken i en stekpanna med lite fett. Lägg köttet och löken i en gryta och häll över buljongen. Salta och peppra. Koka  tills köttet känns mört. Blanda mjölet med lite vatten så att det blir en slät redning (toppredning). Häll i redningen i grytan i en fin stråle under omrörning. Tillsätt grädde, senap och grönpeppar. Koka under omrörning i ca 5-10 minuter. Smaka av och tillsätt soja och ev mer kryddor.

Upp

Kycklinggryta

Ca 500 gr hel kyckling
Margarin
1 gul lök
60 gr champinjoner på burk
100 gr tomat
4 dl färdigblandad hönsbuljong
20 gr vetemjöl
Vitlökspulver
Salt
Peppar

Skölj ur kycklingen och låt den rinna av. Stycka kycklingen i fyra eller fler bitar. Skala och hacka löken. Bryn fettet i en stekpanna och lägg i kycklingen. Låt kycklingdelarna brynas på alla sidor. Tillsätt löken och champinjonerna när kycklingen nästan är färdigbrynt. Krydda med salt, peppar och lite vitlökspulver. Lägg kycklingdelarna, löken och svampen i en gryta. Skär tomaterna i klyftor och lägg ner dom i grytan. Tillsätt buljongen. Låt kycklingen brässera på svag värme under lock tills den är färdig, ca 30 minuter. Blanda mjölet med lite vatten så att det blir en slät redning (toppredning). Häll i redningen i grytan i en fin stråle under omrörning. Koka under omrörning i ca 5-10 minuter. Smaka av såsen och krydda ev upp med mera kryddor.

Upp

Biff Stroganoff

350 gr benfritt nötkött
½ gul lök
Margarin till stekning
1.25 dl färdigblandad köttbuljong
20 gr vetemjöl
20 gr tomatpuré
Salt
Peppar
Paprikapulver

Putsa och skär köttet i smala jämna strimlor. Skala och hacka löken. Bryn fettet i en stekpanna och lägg i köttet. Bryn köttet och tillsätt löken, stek ett par minuter. Lägg köttet och löken i en gryta. Salta, peppra och strö över lite paprikapulver. Späd med buljong så att det täcker köttet. Tillsätt tomatpurén. Koka tills köttet är mört, ca 25 minuter. Rör ut mjölet med lite vatten och vispa ihop till en slät redning (toppredning). Häll i redningen i grytan i en fin stråle under omrörning. Koka under omrörning i ca 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar och även paprikapulver efter smak.

Upp

Korvgryta

300 gr falukorv
500 gr potatis
1 normalstor gul lök
1 bit purjolök ca 50 g
150 gr morötter
3 dl färdigblandad köttbuljong
Salt
Peppar
Persilja

Skala och skär potatis och morötterna i 1 cm tjocka skivor. Koka potatis och morötter i buljongen i ca 10 minuter. Skala och hacka löken. Ansa och skär purjolöken i skivor. Skär korven i 2 cm tärningar. Rör försiktigt ner korven, löken och purjolöken i grytan. Salta och peppra. Koka grytan tills potatisen är mjuk. Rör i grytan försiktigt så att inte potatisen mosas sönder. Smaka av och strö över finhackad persilja.

Upp

Fläskgryta

300 gr griskött
160 gr morötter
150 gr vitkål
60 gr purjolök
1 gul lök
Margarin till stekning
2 dl färdigblandad köttbuljong
Ca 20 gr vetemjöl
300-400 gr potatis
Salt
Peppar
Soja

Putsa köttet och skär det i (6-7 mm) tjocka skivor. Skala och hacka löken. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Skala morötter och potatis och skär dom i skivor ca 5 mm. Skär vitkålen i bitar ca 3x3 cm. Bryn köttet och lägg ner det i en gryta. Bryn grönsakerna och lägg ner dom i grytan. Salta och peppra. Slå över lite soja efter smak. Häl över buljongen och låt allt koka tills köttet, potatisen och grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Upp

Gulasch

300 gr benfritt nötkött
400-500 gr potatis
300 gr morötter
1 gul lök
50 gr palsternacka
400 gr vitkål
Margarin till stekning
3 dl vatten
2-3 msk tomatpuré
Salt
Peppar
Paprikapulver

Putsa och skär köttet i 3 cm tärningar. Bryn köttet i en stekpanna med lite fett. Skala potatisen och skär den i 1 cm tjocka skivor. Ansa morötter, palsternacka, vitkål och skär dom i bitar om ca 3 cm. Skala och hacka löken. Bryn grönsakerna i en stekpanna i lite fett. Varva kött, grönsaker och potatis i en kastrull. Krydda med salt, peppar och paprika mellan varven. Häll över vatten så att det täcker potatisen. Lägg i tomatpurén och låt koka i ca 45 minuter eller tills köttet är mört och potatisen mjuk. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.

Upp

Pannbiff med löksky

300 gr köttfärs
1½ gul lök
1 ägg
ca 2 msk ströbröd
½ dl standardmjölk
Smör till stekning
1 msk socker
½-1 msk vetemjöl
½ tärning köttbuljong
Vatten
Salt
Svartpeppar
Ev lite kryddpeppar

Börja med att lägga ströbrödet i mjölken, blanda väl och klumpfritt. Låt blandningen stå och svälla i ca 10 minuter. Blanda köttfärsen med ½ finhackad lök. Tillsätt ägg, salt och peppar. Blanda noga och stek ett smakprov. Krydda ev upp med mer kryddor. Forma färsen och stek i smör några minuter på varje sida. Skala och skiva resten av löken och stek den i smör i en stekpanna tills den fått fin färg. Häll i sockret och låt det smälta i löken under omrörning. Häll över mjölet och rör om. Tillsätt vatten och buljongtärningen. Låt såsen koka ihop och smaksätt med salt och peppar. Pannbiffarna serveras lämpligen med kokt potatis.

Upp

Renskavspanna

1 pkt renskav
100 gr färska champinjoner
2 små gula lökar
smör till stekning
2 dl kessela
2 tsk soja
4 tsk koncentrerad vilt- och kantarellfond

Skala och hacka löken i fina bitar. Fräs dom i lite smör i en stekpanna. Skiva eller klyfta upp champinjonerna och lägg i dom tillsammans med skaven. Låt steka tills skaven fått fin färg. Häll i soja, kessela och fonden. Koka ett par minuter och njut tillsammans med ris eller potatis.

Upp

Kycklinggryta

2 st kycklingfiléer
2 st normalstora morötter
Smör till stekning
1 stor röd lök
1 halv liten squash i bitar
2 dl krossade tomater (burk)
2 tsk chilisås
2 st vitlöksklyftor
Salt
Peppar

Dela kycklingen i lagom stora tärningar. Skala och finhacka löken. Tvätta moroten i vatten. Skala och skiva morötterna i slantar. Stek morötterna i en stekpanna med lite smör utan att dom tar färg. Lägg i kycklingen. Krydda upp med salt och peppar. Rör om och stek tills kycklingen har fått fin färg. Pressa i vitlöken och tillsätt dom krossade tomaterna, squashen och chilisåsen. Koka ett par minuter tills kycklingen är genomkokt. Serveras med kokt potatis eller ris.

Upp

Fiskgratäng med räkor och dill

300 gr färsk fiskfilé
Smör till formen
Ca 1 tsk salt
1½ msk fiskbuljong
1 knippe dill
100 gr färska räkor
2½-3 msk ost
2 dl vispgrädde
1-2 tsk vetemjöl
1 äggula
Salt
Peppar

Börja med att smörja en ugnsfast form. Lägg i fisken i formen. Salta fisken och häll på fiskbuljongen. Lägg på ett smörpapper över formen och koka fisken i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter. Sila av spadet från fisken försiktigt. Ta fram en kastrull och häll i grädde, mjöl och fiskspadet. Koka i ett par minuter. Ta bort kastrullen från värmen. Hacka dillen och ha i den i såsen. Salta och peppra. Blanda i äggulan och rör om. Skala räkorna och lägg dom på fisken. Häll gratängsåsen över räkorna. Riv osten och fördela den över såsen och gratinera i ugn på 250 graders värme tills den fått fin färg och fisken är genomvarm.

Upp

Basilika och getostfylld fläskfilé

300-400 gr fläskfilé
50 gr getost
3 kvistar färsk basilika
Olivolja
Salt
Peppar
Sesamfrön

Putsa bort hinnorna på fläskfilén. Skär ett djupt snitt i fläskfilén längs med sidan. Skär basilikabladen i strimlor. Fyll filén med getosten och basilikan. Bryn filén i en stekpanna med lite olja tills den har fått färg runt om.  Krydda upp med salt och peppar.  Rulla filén i sesamfrön. Lägg fläskfilén på ett ugnsfast fat med öppningen uppåt och kör in i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter eller tills köttet har en innertemperatur på ca 65 grader. Serveras med en fräsch sallad och potatis.

Upp

Yoghurtmarinerat laxspett

300 gr laxfilé
1 dl matlagningsyoghurt
2 vitlöksklyftor
1 knivsudd cayennepeppar
½ tsk malen ingefära
½-1 tsk garam masala (indisk kryddblandning)
½ tsk gurkmeja
Salt
Peppar

Skär laxen i lagom stora bitar. Blanda laxen med matlagningsyoghurten, vitlök, cayennepeppar, ingefära, garam masala, gurkmeja, salt och peppar. Låt detta ligga och dra i kylen i ca 3-4 timmar. Trä upp laxbitarna på spett och grilla på grill ett par minuter tills laxen känns hård och fast. Du kan också grilla spetten i ugnen på 250 graders värme i ca 5-7 minuter beroende på hur tjocka laxbitar du har. Serveras med en sallad och kokt potatis.

Upp

Pasta Carbonara

250-300 gr spaghetti
100 gr bacon
60 gr parmesanost
1 tsk olivolja
2 st äggulor
Salt
Peppar

Koka spaghettin i saltat vatten. Skär baconet i strimlor. Stek baconet i en stekpanna så det blir knaperstekt. Riv parmesanosten och blanda den med äggulorna. Krydda med salt och peppar. Blanda den kokta pastan med ägg och ostblandningen. Lägg i baconet i pastan (utan fett) och blanda noga runt allt. Servera pastan direkt med en rå äggula på toppen och lite nymalen svartpeppar. Garnera med en färsk örtkvist.

Upp

Köttbullar

200 gr nötfärs
2 msk ströbröd
½ dl standardmjölk
Smör till stekning
2 msk finhackad gul lök
½ uppvispat ägg
½ tsk salt
Svartpeppar

Börja med att lägga ströbrödet i mjölken, blanda väl och klumpfritt. Låt blandningen stå och svälla i ca 10 minuter. Värm upp en stekpanna med en klick smör och lägg i löken. Rör om i löken tills den blir mjuk. Låt löken svalna och blanda den sedan med köttfärsen tillsammans med ströbrödsblandningen, ägget, salt och peppar. Forma små bollar av färsen och stek dom i smör tills dom är genomstekta. Serveras antingen med potatismos eller kokt potatis med en god gräddsås och lingonsylt.

Upp

Potatisgratäng

4-6 normalstora potatisar
Smör till formen
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2½ dl vispgrädde

Skala och skiva potatisen tunt. Smöra en ugnsfast form och lägg i potatisskivorna. Salta och peppra. Pressa i vitlöksklyftorna i grädden och slå sedan grädden över potatisen. Blanda allt noga för att få ut smakerna ordentligt. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 45-60 minuter. Variera gratängen genom att ha i mer vitlök om du tycker om det förstås, eller fördela lite ädelost överst så blir det också en ny smakupplevelse. Lycka till.

Upp

Pasta med tomatsås

250-300 gr pasta
½ gul lök
Olivolja till stekning
200 gr krossade tomater (burk)
1 msk tomatpuré
Salt
Peppar
En gnutta socker
Färsk basilika

Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan och blanda i krossade tomater, tomatpuré, salt, peppar och lite socker. Låt såsen småkoka i ca 30 minuter. Koka pastan i saltat vatten. Lägg upp pastan på en tallrik och ös försiktigt upp tomatsåsen över. Hacka basilikan i strimlor som du toppar din tallrik med. Pröva gärna att riva lite parmesanost över.

Upp

Pasta med lax och örter

300 gr laxfilé
250-300 gr pasta
Ca 1½ dl vispgrädde
½ msk grovhackad dill
½ msk grovhackad gräslök
½ msk grovhackad timjan
½ msk grovhackad basilika
2 vitlöksklyftor
Olivolja
2½ msk pressad limesaft

Blanda ihop 2½ msk olivolja med den pressade limen och 1 vitlöksklyfta som du pressar. Skär upp laxen i tärningar och lägg i det i marinaden. Låt laxen stå och dra i ca 20 minuter. Ta upp laxbitarna och bryn dom i en stekpanna så att dom får en vacker färg. Koka pastan och slå över lite olivolja, dom hackade örterna och 1 pressad vitlöksklyfta. Blanda om ordentligt. Häll marinaden i en kastrull och slå i grädden. Låt småkoka i ca 1-2 minuter. Lägg upp laxen på pastan och slå över såsen. Garnera med en färsk örtkvist.

Upp

Tonfiskpaj à la pumpum

Pajbotten:
1 3/4 dl vetemjöl
30 gr smör
3/4 dl kesella
1,25 msk kallt vatten
Salt
Fyllning:
½ dl riven ost
1½ dl kesella
3/4 dl standardmjölk
Salt
Peppar
1 liten bit purjolök efter smak
Soltorkade tomater efter smak
Svarta urkärnade oliver efter smak
Ca 180-200 gr tonfisk i olja
1 vitlöksklyfta
1 ägg

Blanda mjöl, smör, kesella, vatten och salt i en matberedare och kör tills det blivit en fin, jämn deg. Ställ degen kallt och låt stå i 40 minuter. Kavla ut degen i en pajform som är ca 24 cm i diameter. Se till att trycka upp degen på kanterna på formen. Picka degen med en gaffel och grädda i ugn på 200 grader i ca 30 minuter eller tills den känns spröd. Låt pajskalet svalna lite. Lägg på tonfisken i ett jämnt lager. Skölj och tvätta purjolöken noga. Hacka den i fina ringar och lägg den på tonfisken. Vispa ihop mjölken, kesellan, ägget, salt och peppar i en skål. Pressa vitlöksklyftan och blanda den med osten. Häll på mjölkblandningen och skaka lite på formen så att äggstanningen fördelas jämnt i tonfisken. Skär soltorkade tomater i mindre bitar och tryck ner dom i äggstanningen. Tryck också ner lite oliver i äggstanningen och lägg på osten. Grädda pajen i ugn på 200 grader i ca 30 minuter eller tills pajen har stelnat.

Upp

Ugnsbakad falukorv med timjan och Dijonsenap

300 gr falukorv
Olivolja till formen
1 röd lök
En liten bit purjolök
Färsk timjan efter smak
1 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
1½ msk Dijonsenap
1 vitlöksklyfta
½-1 dl riven ost

Skär korven i 2 bitar och lägg dom i en smord ugnsfast form med kanter. Skala och skiva löken. Tvätta purjolöken noga och skär den i ringar. Lägg på lök och purjolök över korven. Kvista av timjanbladen och fördela dom i formen. Blanda ihop grädde, mjölk, senap och 1 pressad vitlöksklyfta i en skål. Rör så att allt blandar sig. Krydda upp med salt och peppar. Häll såsen över korven och fördela osten över. Grädda i ugn på 175 graders värme i ca 25 minuter. Serveras med kokt potatis eller potatismos.

Upp

Stekt fisk med paprikasås

300 gr fiskfilé (t ex torsk, kolja, gös)
1 liten gul lök
1 röd paprika
Smör till stekning
1½ dl fiskbuljong
½ dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
Salt
Peppar

Skala och skiva löken. Tvätta paprikan noga och strimla fint. Fräs löken och paprikan i lite smör i en kastrull tills grönsakerna blivit mjuka. Häll i fiskbuljongen och grädden under omrörning. Koka i ca 3-4 minuter. Mixa såsen slät och krydda upp med salt och peppar. Koka upp såsen. Blanda mjölet med lite kallt vatten och häll detta i såsen under omrörning. Sila av såsen. Stek fisken på båda sidor i en stekpanna med smör. Krydda fisken med salt och peppar. Lägg upp fisken på tallrikar och slå över såsen. Serveras med ris eller kokt potatis och en god sallad.

Upp

Makaronipudding

Ca 6 dl kokta makaroner
120-130 gr rökt skinka
1 stor gul lök
Smör till stekning
2 ägg
3 dl standardmjölk
Salt
Peppar

Tärna skinkan i lagom bitar men inte för stort. Skala och finhacka löken. Bryn skinka och lök i en stekpanna i lite smör. Blanda makaronerna med skinka och löken i en ugnsfast form. Vispa ihop ägg och mjölk och krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen i den ugnsfasta formen och blanda så äggstanningen går ner till botten av formen. Grädda i ugn på 225 grader i ca 20-30 minuter eller tills puddingen har blivit fast. Personligen tycker jag att det är gott att servera lingonsylt till.

Upp

Stekta bananer

2-4 bananer
4-6 syltade ingefärsbitar
Saften av ½ citron
1 msk smör

Skala bananerna och dela dom på längden. Hacka ingefäran fint. Smöra en ugnssäker form och lägg i bananerna. Pressa över citronsaften och fördela ingefärshacket över bananerna. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Servera glass eller vispad grädde till.

Upp

Mandeläpplen i ugn

2 stora eller 4 små syrliga äpplen
50 gr mandelmassa

Tvätta äpplena noga. Skär dom i klyftor och ta bort kärnhuset. Lägg äpplena i en ugnsfast form. Riv  mandelmassan grovt på ett rivjärn. Fördela mandelmassan över äpplena och grädda i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

Upp

Konjaksdoftande chokladmousse

125 gr mörk blockchoklad
2 ägg
2 dl vispgrädde
Ca 1 msk florsocker
2 msk konjak
2 msk vaniljsocker

Smält blockchokladen i vattenbad (koka upp lite vatten i en kastrull och lägg på en djup tallrik som lock, lägg chokladen i tallriken och rör tills den smälter). Separera äggulorna med vitorna. Rör ner äggulorna och sockret i chokladen. Häll i konjak och rör om. Vispa upp grädden och rör ner chokladblandningen i den. Vispa upp äggvitorna hårt och rör försiktigt ner det i chokladen. Lägg ner moussen i höga vackra glas och ställ kallt i någon timme. Garnera moussen med t ex en kvist av färska vinbär och cironmelissblad.

Upp

Cheesecake Turso

100 gr Philadelphiaost
1 dl crème fraiche
1/4 dl råsocker
1 tsk rivet citronskal
2-3 dl digestivekex
2½ dl hallon eller jordgubbar

Blanda ihop crème fraiche med osten noga. Rör ner sockret och citronskalet. Blanda noga tills det blir en jämn slät kräm. Krossa kexen så att det blir smulor. Ta fram 2 stycken cocktailglas. Varva kexsmulor, frukt och ostkräm och avsluta med att toppa desserten med lite kexsmulor. Garnera med t ex en halv jordgubbe och en kvist av citronmeliss.

Upp

Vaniljpannacotta

½ vaniljstång
2½ dl vispgrädde
1/4 dl strösocker
1 gelatinblad

Dela vaniljstången på mitten längs med och skrapa ut kärnorna. Koka upp grädden tillsammans med vaniljstången, vaniljkärnorna och socker. Sjud blandningen i ca 10 minuter. Ta upp vaniljstången och försök att skrapa ur den för att få ut mer av kärnorna. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Krama ur gelatinbladet och lägg i det i gräddblandningen under omrörning. Häll upp pannacottan i lämpliga formar eller glas och ställ in dom i kylen för att kallna. När du sedan ska ta ur pannacottan ur sina formar eller glas kan du spola dom i lite varmt vatten i botten så släpper dom lätt. Garnera med färsk frukt.

Upp

Inlagda päron


2 fasta päron
1½ dl grenadin
2½ dl kallt vatten
½ tsk malen nejlika
½ tsk malen kanel
½ tsk riven muskot
2 msk pressad citron
50 gr socker

Skala päronen men låt skaften vara kvar. Ställ päronen på högkant i en kastrull. Blanda grenadin, vatten, nejlikor, kanel, muskot och citronsaft i en skål. Häll blandningen över päronen. Koka upp och låt sjuda i 2-3 minuter. Ta bort kastrullen och sätt på ett lock. Låt stå över natten för att päronen ska dra till sig alla smaker. Lyft försiktigt upp päronen och lägg dom på ett serveringsfat. Koka upp lagen och tillsätt sockret. Koka tills det har reducerats till hälften. Sila av och låt den kallna. Slå lagen över päronen och servera med lättvispad grädde.

Upp

Apelsiner i kanelsockerlag
2 stora apelsiner
2 dl vatten
50 gr socker
1 liten kanelstång

Tvätta apelsinerna noga. Skala av apelsinerna mycket tunt med en potatisskalare och skär sedan skalet i tunna strimlor. Sjud skalen i 1 dl vatten i ca 5 minuter. Spola skalen i kallt vatten och låt sedan dom rinna av ordentligt. Putsa bort det vita på apelsinerna och skiva dom i lagom tjocka skivor. Försök att få bort alla kärnor. Lägg apelsinerna i en skål. Blanda socker, kanelstång och ½ dl vatten i en kastrull och koka på svag värme tills sockret har löst sig. Öka värmen och koka tills lagen får en ljusbrun färg. Lyft av kastrullen och slå försiktigt i ½ dl vatten under omrörning. Sjud såsen tills massan har löst upp sig. Häll såsen över apelsinerna och fördela apelsinskalet över. Ställ kallt innan servering.

Upp

Mandelgratinerade persikor

2 stora färska persikor
1 msk flytande honung
1 dl äppelmust
1 msk vatten
40 gr skalad sötmandel
1-2 msk strösocker
25 gr smör

Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Doppa persikorna i det kokande vattnet och lägg dom sedan i en skål med kallt vatten. Ta bort skinnet med en vass liten kniv. Dela persikorna på hälften och ta bort kärnan. Värm honungen med äppelmusten och vattnet i en stekpanna tills honungen har löst sig. Lägg i persikorna och sjud ett par minuter med kärnhålet nedåt. Vänd persikorna och sjud ytterligare i ett par minuter. Lägg persikorna på ett ugnsfast fat med kanter och slå över den varma honungen. Hacka mandeln fint och blanda den med socker och smöret. Fördela massan i kärnhålen på persikorna. Tryck till massan så den inte trillar ut. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter eller tills mandeln har fått en fin gyllenbrun färg.

Upp

Marinerade jordgubbar

½ l färska jordgubbar
2 tsk florsocker
1 dl vitt vin 

Börja med att rensa och skölja jordgubbarna. Skiva sedan jordgubbarna. Lägg gubbarna i portionsskålar. Pudra över florsockret och häll över vinet. Låt stå i minst 30 minuter före servering. Gott till glass.

Upp

Rabarberkräm

250 gr rabarber
1½ dl vatten
Ca 1 dl socker
1 msk potatismjöl

Skölj, skala och skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarbern och koka den mjuk. Rör ut potatismjölet i lite vatten och tillsätt mjölet i en fin stråle under omrörning. Låt krämen koka upp. Häll upp i portionsskål och strö över lite socker.

Upp

Rödvinsglaserade päron

4 st små fasta päron med stjälk
1 dl rödvin
1 dl socker
½ kanelstång
1 hel nejlika
tunt skal från ½ apelsin
tunt skal från ½ citron

Skala päronen men låt skaften vara kvar. Blanda ihop rödvin, kanel, nejlika, och skalet från apelsinen och citronen till en lag. Ta fram en gryta och ställ ner päronen ståendes med stjälken uppåt. Häll nu i lagen och lägg på ett lock. Koka päronen på mycket svag värme tills dom är mjuka i köttet. Tag upp päronen när de är klara och ställ på ett uppläggningsfat. Tillsätt sockret i lagen och låt koka på svag värme tills den börjar bli lite trögflytande. Sila den färdiga såsen och ös över de varma päronen. Serveras ljumma eller kalla med vaniljglass eller vispad grädde till.

Upp

Jordgubbar med balsamvinäger

½ liter jordgubbar
1 msk balsamvinäger
2 msk florsocker

Blanda vinäger och florsocker. Skiva jordgubbarna och blanda i dom. Ställ in i kyl ca 4-5 timmar. Serveras med vaniljglass. Jättegott.

Upp

Ananaspaj

Pajdeg:
75 gr smör eller margarin (rumsvarmt)
1½ dl mjöl
½ dl socker
½ tsk bakpulver

Fyllning
½ liten burk crème fraiche
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
½ medelstor burk krossad ananas

Blanda mjölet med bakpulvret och tillsätt det rumsvarma smöret. Blanda tills du fått en degliknande konsistens, det gör ingenting om det är lite smuligt. Blanda i sockret. Tryck ut degen i en smord form. Häll av ananasen i ett durkslag eller i en silduk (kan med fördel hällas av dagen före, ställ in i kylskåpet. Ananasen måste vara så torr som möjligt). Blanda crème fraiche, ananas, vaniljsocker och socker i en skål. Häll upp blandningen över pajskalet och grädda i ugn på 200 grader i ca 30 minuter. Gott med vaniljglass till.

Upp

Saffranspäron

2 st fasta päron
½ liter vatten
4 dl socker
1 paket saffran

Koka vatten, socker och saffran i ca 2 minuter. Skala päronen noga med en potatisskalare. Dela päronen i halvor och ta ur kärnhuset. Lägg i päronhalvorna i saffranslagen och koka upp. Sjud päronen tills de blir mjuka. Kan ätas både ljumma och kalla, kanske med en kula vaniljglass till. Päronen kan hällas på tättslutande burkar tillsammans med saffranslagen och förvaras i kylskåp.

Upp

Farinstekta bananer med ingefärsgrädde

2 bananer
1 tsk smör
1 tsk brun farin
½ dl vispgrädde
½ dl kesella
½-1 msk råsocker
1 tsk färsk riven ingefära

Vispa upp grädden och blanda i kesellan, sockret och ingefäran. Ställ kallt. Skala bananerna  och stek dom i smör runt om i en varm stekpanna. Häll i farinet och låt blandas med bananerna. Lägg upp på assietter och klicka ut grädden.

Upp

Lättmarinerade jordgubbar och apelsiner

½ l färska jordgubbar
Råsocker
Apelsinlikör
1 apelsin

Gör ren jordgubbarna och plocka bort skaftet. Skala apelsinen och ta bort allt det vita (det är beskt). Skiva apelsinen tunt och lägg skivorna fint i mitten på 2 assietter. Skiva jordgubbarna tunt och lägg upp dom runt apelsinskivorna. Sockra över frukten och häll på apelsinlikör efter smak. Serveras med en kula vaniljglass.