Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

Pasta

Tagliatelle med tomat och fetaost
Pastagratäng med bacon och Gorgonzola
Farfalle don Juan

Ungersk paprikapasta
Spaghetti med krämig tomatsås
Spaghetti med ricottaost och örter
Penne à l'Arribiata
Tagliatelle med laxsås
Fettucini med klassisk ostsås
Tortellini med kräftstjärtar

Ostfylld tortellini med ricottaost och valnötter
Pastagratäng
Pastapanna
Tagliatelle med ostsås
Fettucini med rökt lax och sparris
Cannelloni med kyckling

Cannelloni med köttfärs
Tagliatelle med pesto
Farfalle med färska champinjoner och vitlök
Spaghetti med bacon och paprikasås
Spaghetti med saffran och lax
Penne rigate med ädelostsås

Spaghetti med enkel tomatsås
Tortellini à la prosciutto
Tortellini à la panna
Gratinerad tortellini med grönsaker
Tortellini med svamp och parmesan
Sannas enkla pasta
Tortellini med ädelost och rostade valnötter
Tortellini med kyckling och soltorkade tomater
Tortellini med lövbiff och gorgonzola
Spaghetti med örter och nötter
Spaghetti med skaldjur och örter
Spaghetti Carbonara

Pasta med tomatsås
Spaghetti med köttfärssås
Makaronipudding
Alex enkla pasta
Pasta med skinka
Currypasta
Spaghetti med baconröra
Johans spaghetti
Tagliatelle med grönsaker

 


Tagliatelle med tomat och fetaost

4 port

300 gr Tagliatelle
2 gula lökar
½ gurka
Smör till stekning
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 krm peppar
1-2 tsk oregano
175 gr tärnad fetaost
2 dl crème fraiche
10 svarta urkärnade oliver

Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enl. anvisningen på paketet. Skala löken och hacka den fint. Tärna gurkan. Fräs löken och gurkan i lite smör i en kastrull. Häll i crème fraiche och krossade tomater. Krydda med oregano, salt och peppar. Blanda såsen med pastan, fetaosten och oliverna. Servera genast.

Upp

Pastagratäng med bacon och Gorgonzola

4 port

Pasta för 4 personer
2 pkt bacon (280 gr)
200 gr färska champinjoner
1 purjolök
1 röd paprika
6 soltorkade tomater (i olja)
150 gr Gorgonzola
2 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
3 ägg
1 vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Parmesanost

Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enl. anvisningen på paketet. Strimla baconet. Skiva champinjonerna. Tvätta och skölj purjolöken. Strimla den fint. Kärna ur paprikan och tärna den. Tärna tomaterna. Fräs bacon knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Fräs purjolök, champinjoner och paprika. Tillsätt tomaterna och låt allt puttra ett par minuter. Smula Gorgonzolaosten och blanda den med baconet. Blanda i grönsaksfräset och pastan. Smörj en gratängform med lite olja och lägg ner pastaröran. Vispa ihop äggen tillsammans med mjölken, pressad vitlök, salt och peppar. Häll detta över pastan. Blanda ordentligt och gratinera sedan i 200 graders värme i ca 20-30 minuter. Riv över parmesanost.

Upp

Farfalle don Juan

4 port

300 gr Farfalle
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 gr skivad smakrik salami
Smör till stekning
2 dl crème fraiche (tomat &basilikasmak)
Salt
Peppar
Parmesan

Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enl. anvisningen på paketet. Skala och hacka lök och vitlök. Skär salamin i strimlor. Bryn löken i lite smör i en kastrull. Tillsätt vitlöken och salamin. Fräs i någon minut. Rör ner crème fraiche. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Riv över parmesan.

Upp

Ungersk paprikapasta

4 port

280 gr penne rigate
1 liten röd paprika
1 liten gul paprika
1 liten grön paprika
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 msk olja
1 tsk torkad timjan
1 tsk starkt paprikapulver
½ msk kummin
2½ dl färdigblandad grönsaksbuljong
½ tsk salt
1 krm peppar
Smör
1 msk smör
2 msk hackad persilja

Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enl. anvisningen på paketet. Skölj, kärna ur och dela paprikorna i fyra delar. Lägg dom på en plåt med skalsidan uppåt. Ställ in paprikorna i ugnen på 225 grader tills blåsor bildas. Ta ut plåten och låt paprikorna svalna. Skala och hacka lök och vitlök. Dra av skinnet från paprikan och strimla paprikaköttet. Fräs vitlök, lök och paprika i olja några minuter. Paprikan ska ej få färg. Krydda med timjan, paprikapulver och kummin. Häll över buljongen. Låt såsen koka i ca 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Smält smöret i en kastrull och blanda i persilja och pasta. Rör om ordentligt och häll upp pastan i en stor skål. Blanda i såsen och servera genast.

Upp

Spaghetti med krämig tomatsås

4 port

Spaghetti för 4 portioner
800 gr tomater
1 pkt bacon (140 gr)
1 gul lök
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
½ dl vispgrädde

Skölj och halvera tomaterna. Kärna ur dom och skär i mindre bitar. Strimla baconskivorna. Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs baconet i någon minut. Tillsätt löken och låt den fräsa med. Blanda i tomaterna och krydda med salt och peppar. Koka ihop i ca 15 minuter. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enl. anvisningen på paketet. Låt pastan rinna av ordentligt. Mixa såsen med en mixerstav eller liknande. Häll tillbaka såsen i kastrullen och tillsätt grädden. Koka upp, smaka av och servera genast med spaghettin.

Upp

Spaghetti med ricottaost och örter

4 port

Spaghetti för 4 portioner
1 dl färska örter (basilika, timjan, persilja och dragon)
2 gula lökar
12 st cocktailtomater
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
200 gr ricottaost

Grovhacka örterna. Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken så den blir lite glansig. Skölj och skär tomaterna i fyra delar. Lägg i tomaterna i kastrullen och krydda med salt och peppar. Koka ihop såsen ett par minuter. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enl. anvisningen på paketet. Blanda ner örterna i såsen. Blanda ner den nykokta pastan i såsen. Klicka ner osten och rör om.

Upp

Penne à l'Arribiata

4 port

280 gr penne rigate
1 paket bacon (140 gr)
6 tomater
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1-2 röda chilifrukter
1 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm peppar
½ knippe persilja
Parmesanost

Strimla baconskivorna. Doppa tomaterna i kokande vatten någon minut och dra sedan av skalet. Dela tomaterna och ta bort kärnorna. Skär tomaterna i små bitar eller passera dom genom en sil. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enl. anvisningen på paketet. Skala och finhacka vitlök och gul lök. Tvätta chilifrukten. Kärna ur chilin och finhacka den. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs baconet. Tillsätt vitlöken och löken. Fräs i några minuter. Blanda i tomaterna och chilifrukterna. Låt puttra i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda röran med den nykokta pastan och strö över finhackad persilja. Riv över parmesanosten efter behag.

Upp

Tagliatelle med laxsås

4 port

Pasta för 4 portioner, se paketet
1 gul lök
1 msk smör eller margarin
1 dl torrt vitt vin
2 ½ dl vispgrädde
400 gr laxfilé utan skinn
Salt
Peppar
Saft från ½ lime

Skala och finhacka löken. Smält fettet i en kastrull och fräs löken ett par minuter. Tillsätt vinet och låt koka i ca 2 minuter. Häll i grädden och låt koka ihop tills hälften av mängden återstår. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enl. anvisningen på paketet. Mixa såsen med en mixerstav eller liknande. Häll tillbaka såsen i kastrullen och smaka av med salt, peppar och limesaft. Låt såsen koka upp. Skär laxen i ca 1x1 centimeters stora tärningar. Lägg i laxen i den kokande såsen. Låt fisken koka med tills den är klar, ca 4 minuter.

Upp

Fettucini med klassisk ostsås

4 port

Pasta för 4 portioner, se paketet
1 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl standardmjölk
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm riven muskotnöt
1 äggula
1 dl vispgrädde
2 dl riven parmesanost (ca 75 gr)
2 dl riven mild ost (ca 75 gr)

Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enl. anvisningen på paketet. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör om. Späd med mjölken, lite i taget. Krydda med salt, peppar och lite muskot. Sjud såsen i 5 minuter under omrörning. Blanda äggulan med grädden och rör ner det i såsen. Låt inte såsen koka. Sila av såsen genom en fin sil och tillsätt sedan osten. Rör om tills osten har smält. Värm upp såsen utan att den kokar. Blanda ostsåsen med den färdigkokta pastan. Servera genast.

Upp

Tortellini med kräftstjärtar

4 port

500 g tortellini
2 burkar kräftstjärtar à 380 g
1 röd lök
1 grön paprika
½ röd chilifrukt
1 knippe färsk hackad dill
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
Olivolja
Salt
Svartpeppar

Koka tortellini enligt anvisningen på paketet. Skala löken och strimla den fint. Tvätta paprikan och skär den i små bitar. Finhacka chilifrukten. Fräs lök, paprika och chili i lite olivolja. Häll på crème fraiche och grädde. Koka upp och dra av kastrullen från plattan. Vänd ner dill, kräftstjärtar och den nykokta pastan. Smaka av med salt och peppar.

Upp

Ostfylld tortellini med ricottaost och valnötter

4 port

500 g ostfylld tortellini
250 g skalade valnötter
2 dl vispgrädde
3 dl vatten
1 dl ricottaost
1litet rosésalladshuvud
Parmesanost
Salt
Svartpeppar

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Rosta nötterna på en plåt i ugnen på 175 graders värme i ca 10 minuter. Rör om då och då. Koka upp grädde och ricotta tills de första bubblorna syns. Smaka av med salt och peppar. Smula ner hälften av nötterna i ostsåsen. Finstrimla rosésalladen och skölj den noga under kallt vatten. Blanda ner salladen i ostsåsen och låt allt bli varmt. Lägg upp pastan på tallrikar och slå såsen över. Garnera med resterande nötter och riv över rikligt med parmesanost.

Upp

Pastagratäng

4 port

200 g valfri pasta
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
100 g färska champinjoner
300 g nötfärs
2 msk köttbuljong (koncentrat)
1 dl chilisås
1 dl vatten
4 dl mjölk
maizenamjöl
30 g riven stark ost
Olja till stekning
Salt
Svartpeppar

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Skala lök och vitlök och hacka dom fint. Tvätta paprikan och skär den i små tärningar. Skiva champinjonerna. Bryn färsen med lite olja i en varm stekpanna. Lägg i löken, vitlöken och paprikan och bryn ett par minuter. Lägg i champinjonerna. Häll i 1 msk buljong, chilisås och vatten. Koka upp och låt småputtra i ca 10 minuter under omrörning. Salta och peppra. Smaka av. Häll i mjölken i en kastrull och koka upp. Blanda maizanamjölet med lite vatten och red av mjölken till en lagom konsistens. Häll i 1 msk buljong. Häll i osten och rör tills den har smält. Krydda med salt och peppar och smaka av. Ta fram en ugnsfast form och smörj den med lite olja. Häll i pastan, köttfärssåsen och ostsåsen och blanda allt ordentligt. Gratinera i ugnen på 225-250 grader i ca 15-20 minuter tills pastagratängen har fått fin färg och är genomvarm.

Pastapanna

4 port

Pasta för 4 port
1½ burk hela konserverade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 selleristjälk
450 g nötfärs
1½ dl rött vin
½ dl färsk hackad persilja
300 g mozzarella
4 msk riven parmesanost
Olivolja till stekning
Salt
Peppar

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Hacka tomaterna fint eller kör dom i en mixer. Skala lök, vitlök och morot och hacka det fint. Tvätta sellerin och hacka den fint. Stek alla grönsaker i en varm stekpanna med lite olja i ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt färsen lite i taget och stek den i ca 10 minuter under omrörning. Häll i vinet och låt puttra ett par minuter. Häll i tomaterna. Salta och peppra. Koka under lock på svag värme under omrörning i ca 20 minuter. Lägg i persiljan. Späd med vatten om det skulle bli för torrt. Skär mozzarella i små bitar. Blanda pastan och färsen i en ugnsfast form. Blanda i mozzarellan och parmesanosten. Ser det för torrt ut så blandar du i lite vatten.  Gratinera i ugn på 175 grader i ca 35-40 minuter eller tills den fått fin färg och är genomvarm.

Tagliatelle med ostsås

4 port

Tagliatelle för 4 portioner
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dk standardmjölk
½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar
½ krm malen muskotnöt
1 dl riven ost

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt mjölet. Sätt tillbaka kastrullen och häll i mjölken under omrörning. Koka i ca 5 minuter. Krydda med salt, peppar och muskotnöt. Lägg i osten och rör tills den har smält. Smaka av. Lägg upp pastan på tallrikar och häll såsen över.

Fettucini med rökt lax och sparris

4 port

3 dl vispgrädde
2 hg rökt lax
1 knippe grön färsk sparris
Salt
Peppar
Fiskbuljong
Maizenamjöl
1 pkt fettucini

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Koka sparrisen ett par minuter i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Kyl ner sparrisen i kallt vatten. Skär av 8 stycken sparrisknoppar och spar till garnering. Dela resten av sparrisen i små bitar. Koka upp 2 dl vatten, grädde, salt, peppar och lite fiskbuljong. Blanda lite maizenamjöl med lite kallt vatten och red av såsen till lagom konsistens. Sjud i ca 5 minuter under omrörning. Skär laxen i strimlor. Lägg i sparrisbitarna och laxen i såsen och blanda runt. Smaka av. Lägg upp pastan på 4 djupa tallrikar och fördela såsen över. Garnera med 2 sparrisknoppar på varje tallrik.

Upp

Cannelloni med kyckling

4 port

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
300 g kycklingfilé
100 g färska champinjoner
1 dl färdigblandad hönsbuljong
2 msk sherry
150 g keso
3 msk + ½ dl riven parmesanost
12 cannellonirör
140 g bacon
1 brk krossad tomat (burk)
½ tsk strösocker
Svartpeppar
2 msk smör
4 dl standardmjölk
Svartpeppar
Salt

Skala lök och vitlök. Hacka 1 lök och pressa 2 vitlöksklyftor. Fräs lök och vitlök i en stekpanna med lite smör tills den blir mjuk. Skiva champinjonerna. Strimla kycklingen smått. Lägg ner svamp och kyckling och låt det steka med en liten stund. Salta och peppra. Häll på buljongen och sherry och låt koka i ca 8 minuter under lock. Kör kycklingblandningen i en mixer och mixa tills det blir finfördelat. Låt svalna en stund. Blanda i keso och 3 msk parmesanost. Smaka av med salt och peppar. Fyll cannellonirören med kycklingröran med en spritspåse eller en vanlig plastpåse med hål i ena kanten. Finhacka 1 gul lök och pressa 1 vitlöksklyfta. Finstrimla baconet och fräs det tillsammans med lök och vitlök i en stekpanna med lite olja. Häll i krossad tomat och koka ihop tills nästan all vätska kokat in. Häll i sockret. Smaka av med salt och peppar. Fräs smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Späd med mjölken i omgångar och koka i ca 5 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Varva tomatsåsen, bechamelsåsen och cannellonirör i en ugnsfast smord form. Översta lagret ska vara bechamelsås. Strö över ½ dl riven parmesanost. Täck formen med aluminiumfolie och grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter. Ta bort aluminiumfolien och grädda ytterligare i ca 10 minuter tills det blivit fin färg och rören är mjuka.

Upp

Cannelloni med köttfärs

4 port

400 g nötfärs
Olja till stekning
1 gul lök
2 msk tomatpuré
3 dl krossad tomat (burk)
1 dl vatten
1 paket cannellonirör
100 g frusen spenat
100 g fetaost
3 dl crème fraiche
1 dl riven grevéost
2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Bryn färsen i en stekpanna med lite olja. Skala och hacka löken fint. Rör ner lök, tomat, vatten, salt och peppar i färsen. Koka ihop i ca 15 minuter eller tills vätskan har kokat bort. Låt blandningen svalna och blanda sedan i spenat och smulad fetaost. Lägg färsen i en spritspåse eller i en vanlig plastpåse med ett hål i kanten. Spritsa i färsen i cannellonirören. Lägg rören i en ugnsäker form. Blanda ihop crème fraiche med den rivna gréveosten. Fördela crème fraicheblandningen över cannellonirören och gratinera i ugn på 200 grader i ca 30 minuter.

Upp

Tagliatelle med pesto

4 port

1 stor kruka färsk basilika
4 vitlöksklyftor
100 g pinjenötter
2 dl olivolja
1 dl finriven parmesanost
Salt
Peppar

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Plocka bort bladen från basilikan och lägg dom i en mixer. Lägg i skalade vitlöksklyftor, nötter, olja och ost och kör så att det blir en slät massa. Smaka av med salt och peppar. Blanda peston med den nykokta pastan och servera direkt.

Upp

Farfalle med färska champinjoner och vitlök

4 port

400 g färska champinjoner
Smör till stekning
2 vitlöksklyftor
½ dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
soja
Finhackad färsk persilja

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Skiva champinjonerna och fräs dom i lite smör i en varm stekpanna. Skala och pressa i vitlöken. Låt fräsa en stund. Späd med vinet och grädden. Koka i ca 10 minuter eller tills konsistensen är bra. Smaka av med salt, peppar och lite soja. Rör i den hackade persiljan. Slå såsen över den nykokta pastan och servera genast.

Upp

Spaghetti med bacon och paprikasås

4 port

Spaghetti för 4 pers
1 gul lök
1 liten gul paprika
1 liten röd paprika
1 liten grön paprika
1 pkt bacon ca 150 g
Smör till stekning
2 dl färdigblandad kyckling- eller hönsbuljong
2 dl crème fraiche
Salt
Svartpeppar

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Skala och finhacka löken. Tvätta paprikorna noga och ta bort kärnorna. Skär paprikan i fina strimlor. Strimla upp bacon. Fräs bacon och lök i en varm stekpanna med lite smör. Tillsätt paprikan och fräs tills den har fått en fin färg. Späd med buljongen och crème fraiche och låt koka upp. Tycker du såsen är för tunn kan du reda av den med lite vetemjöl blandat i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Upp

Spaghetti med saffran och lax

4 port

Spaghetti för 4 pers

1 gul lök
½ pkt saffran
Smör till stekning
2 dl crème fraiche
1 dl standardmjölk
200 g rökt lax
1 vitlöksklyfta
Mjöl
Vatten
Salt
Svartpeppar

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Skala och finhacka löken. Fräs löken tillsammans med saffran med lite smör i en kastrull. Häll i crème fraiche och mjölk och låt koka upp. Skala och pressa i vitlöken. Blanda mjöl och lite vatten klumpfritt och red av såsen till lagom konsistens. Skär upp laxen i tunna, fina strimlor och lägg ner i såsen. Smaka av med salt och peppar. Låt allt bli varmt.

Upp

Penne rigate med ädelostsås

4 port

Penne rigate för 4 pers
25 g smör
150 g gorgonzola
2 dl vispgrädde
Svartpeppar
Ev lite strösocker

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Ta fram en kastrull och lägg ner smöret. Smula ner osten och värm försiktigt under omrörning tills osten har smält. Häll i grädden och koka upp. Smaka av med peppar. Tillsätt ev en gnutta strösocker om du tycker att det är en för pikant smak. Koka ihop såsen till lagom konsistens eller red av den med lite vetemjöl och vatten blandat.

Upp

Spaghetti med enkel tomatsås

4 port

Spaghetti för 4 pers
1 brk krossad tomat
2 msk olivolja
1 tsk strösocker
Torkad basilika
Färsk chili efter smak
1 vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar

Koka spaghettin enligt anvisningen på paketet. Värm tomaterna i en kastrull. Häll i oljan och rör om. Häll i sockret och lite basilika. Finhacka chilifrukt och lägg i den. Skala och pressa i vitlöken. Salta och peppra

Upp

Tortellini á la prosciutto

4 port

Tortellini för 4 personer
200 g prosciuttoskinka
90 g smör
2-3 äggulor
4 msk parmesanost
1 tsk salt

Koka tortellinin enligt anvisningen på paketet. Strimla upp skinkan. Smält smöret och lägg i skinkan och saltet. Låt koka i ca 3 minuter. Blanda den kokta avrunna tortellinin med skinkan och smöret. Tillsätt äggulorna och parmesanosten. Blanda noga ihop allt och servera genast.

Upp

Tortellini à la panna

4 port

Tortellini för 4 personer
1½ dl vispgrädde
50 g smör
3 msk riven parmesanost
1 tsk salt
Riven muskotnöt

Koka tortellinin enligt anvisning på paketet. Blanda ihop grädde, smör, ost, salt och lite muskot i en kastrull. Koka i ca 5 minuter under omrörning. Blanda i den kokta avrunna tortellinin och låt allt koka upp. Servera genast.

Upp

Gratinerad tortellini med grönsaker

4 port

Tortellini för 4 personer
1 dl grovt riven selleri
1½ dl grovt riven morot
1 krossad vitlöksklyfta
2 msk olja
1 brk krossade tomater
½ tsk salt
50 g ost i skivor

Koka tortellinin enligt anvisningen på paketet. Bryn selleri, morot och vitlök i en varm stekpanna med lite olja. Häll på tomaterna. Salta och peppra. Koka såsen under lock i ca 10 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Lägg den kokta tortellinin i en inoljad gratängform. Slå över såsen och täck med ostskivorna. Gratinera i ugn på 250 graders värme i ca 15 minuter.

Upp

Tortellini med svamp och parmesan

4 port

Tortellini för 4 personer
300 g färska champinjoner
Smör till stekning
Salt
Svartpeppar
2 dl vispgrädde
3 msk parmesanost

Koka tortellinin enligt anvisning på paketet. Borsta svampen så den blir ren och hacka den sedan i bitar. Fräs svampen i en varm stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Häll i grädde och ost och koka i ca 5 minuter. Blanda ner den kokta tortellinin och servera.

Upp

Sannas enkla pasta

4 port

Pasta för 4 pers
500 gr köttfärs
Olja till stekning
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 liten röd paprika
2 dl crème fraiche (2 dl)
2 msk ketchup
2 dl vispgrädde
½ brk majskorn
1 tsk tandoorikrydda
Salt
Peppar

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Bryn köttfärsen i en stekpanna med lite olja. Skala och finhacka lök och vitlök och lägg ner i färsen. Tvätta paprikan noga och skär den i små bitar. Lägg i paprikan i stekpannan och fräs den ett par minuter. Häll i crème fraiche, ketchup och grädde och låt puttra en stund. Smaka av med tandoori, salt och peppar. Häll i den avrunna majsen och koka tills allt blir varmt.

Upp

Tortellini med ädelost och rostade valnötter

4 port

Tortellini enligt förpackningens anvisning.
½ dl standardmjölk
150 g ädelost
2 dl crème fraiche
50 g skalade valnötter
150 g färsk bladspenat
Salt
Peppar

Koka tortellini. Häll i mjölk, ädelost och crème fraiche i en kastrull och sjud så osten löser sig. Smaka av med salt och peppar. Grovkrossa nötterna och rosta dom i en het stekpanna. Grovhacka spenaten och lägg i den i såsen. Häll i tortellini och nötter i såsen och servera direkt.

Upp

Tortellini med kyckling och soltorkade tomater

4 port

Tortellini enligt förpackningens anvisning.
200 g kycklingfilé
Olivolja
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 buljongtärning (höns eller grönsak)
½ dl soltorkade tomater i olja
50 g färsk bladspenat

Koka tortellini. Strimla kycklingen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olivolja. Lägg ner kycklingen och fräs så allt får fin färg. Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt grädden under omrörning. Häll i buljongen och hackade tomater. Koka ett par minuter och smaka av med salt och peppar. Blanda i grovhackad bladspenat och servera genast med den nykokta tortellinin.

Upp

Tortellini med lövbiff och gorgonzola

4 port

Tortellini enligt förpackningens anvisning.
400 g lövbiff
3 dl vispgrädde
100 g gorgonzola
Salt
Peppar

Koka tortellini. Strimla och stek lövbiffen. Koka upp grädden och smula ner osten. Rör hela tiden tills osten har smält. Smaka av med salt och peppar. Koka ihop såsen till lagom konsistens eller red av med en blandning av mjöl och vatten. Lägg i köttet och servera.

Upp

Spaghetti med örter och nötter

4 pers

Spaghetti enligt förpackningens anvisning.
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
Olivolja
500 g krossade tomater
½ dl chilisås
Tabasco
½ knippe hackad basilika
1 dl jordnötter
Parmesanost
Salt
Peppar

Koka pastan. Skala och finhacka löken. Fräs löken i lite olivolja, pressa i vitlöken. Häll i tomaterna och chilisåsen. Koka ett par minuter under omrörning. Smaka av med tabasco, salt och peppar. Lägg i örterna. Grovkrossa nötterna och lägg ner i såsen. Lägg upp spaghettin på 4 tallrikar och häll såsen över. Riv parmesanost över varje tallrik. Garnera med en basilikakvist.

Upp

Spaghetti med skaldjur och örter

4 port

Spaghetti enligt förpackningens anvisning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
500 g krossade tomater
1 tsk socker
1 dl hackad färsk basilika
2 msk hackad färsk dragon
200 g skalade räkor
200 g rensat krabbkött på burk
2 krm cayennepeppar
Salt
Peppar

Koka spaghettin. Skala och finhacka löken. Fräs löken i olivolja och pressa i vitlöksklyftan. Häll i tomaterna och lite socker. Koka ett par minuter. Lägg i basilikan och dragonen.  Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Lägg i skaldjuren och blanda så allt blir varmt.

Upp

Spaghetti Carbonara

4 port

Spaghetti enligt förpackningens anvisning
150 g rimmad eller rökt skinka
1 gul lök
4 ägg
2 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
Salt
Peppar

Koka pastan. Skala och finhacka löken. Skär fläsket i små tärningar. Stek fläsket och löken och tillsätt sedan grädde, lite salt och hälften av osten. Pressa i vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Blanda såsen med den kokta spaghettin. Lägg upp på tallrikar och lägg på en äggula, parmesanost och lite svartpeppar.

Upp

Pasta med tomatsås

4 port

500 gr pasta
1 brk krossade tomater
½ brk crème fraiche
½ dl solroskärnor
1 stor gul lök
ev 2 dl skalade räkor
Salt och peppar efter smak

Börja med att skala och hacka den gula löken fint. Fräs löken tillsammans med solroskärnorna och tillsätt burken med tomaterna samt crème fraichen. Låt småputtra på lagom värme. Krydda. Just innan serveringen tillsätter Du ev. de skalade räkorna. Använder Du räkorna så tänk på att minska på saltet, räkorna är ganska salta i sig själva! Koka pastan enligt anvisningen på paketet.

Upp

Spaghetti med köttfärssås

4 port

Spaghetti enligt förpackningens anvisning
250 gr blandfärs
1 - 2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
1 burk krossade tomater ca: 350 gram
1 tsk basilika, färsk eller torkad
1 lagerblad
1 tsk salt, peppar

Börja med att skala och hacka den gula löken fint. Fräs köttfärsen och löken med smör eller margarin i en stekpanna. Efter ca: 4½ minut så häller Du i de krossade tomaterna. Lägg i lagerbladet, basilikan, salt och peppar. Koka köttfärssåsen i ca 15 minuter på svag värme. Smaka av om Du vill ha mera salt och peppar i såsen. Koka spaghettin i lättsaltat vatten i ca 9-12 minuter beroende på märke (koktid står på spaghettiförpackningen). Servera gärna parmesan eller vanlig riven ost till.

Upp

Makaronipudding

4 port

4 dl makaroner
200 gr rökt skinka, korv eller fläsk
2 ägg
3 dl mjölk
4 msk riven ost
½ tsk salt
1 krm peppar
smör eller margarin till stekning
vatten
1 msk salt till kokning av makaronerna

Börja med att koka makaronerna i saltat vatten 3 - 18 minuter beroende på sort (står på förpackningen) Skär sedan köttet i tärningar och bryn lätt i smör i en stekpanna. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en bunke. Smörj sedan en ugnsfast form med smör. Varva makaroner och köttet i formen och häll därefter över äggstanningen. Till sist strör Du över den rivna osten och gräddar i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter eller tills den stelnat och fått fin färg. Lingonsylt är jättegott till makaronipudding.

Upp

Alex enkla pasta

4 port

150 gr tärnad skinka
50 gr ädelost
3 dl vispgrädde
salt och peppar
pasta enligt förpackningens anvisning

Värm grädden, tillsätt skinka och ost. Låt koka upp och rör så att osten smälter. Salta och peppra efter behov (tänk på att både skinkan och osten är salta i sig själva) Serveras till den nykokta pastan.

Upp

Pasta med skinka

4 port

100 gr rökt skinka
2 dl crème fraiche
125 gr frysta ärtor
1-2 klyftor vitlök
salt och vitpeppar
hackad persilja till garnering
Valfri pasta för 4 personer

Koka pastan. Skär skinkan i små bitar. Blanda i en kastrull; crème fraiche, skinka, tinade ärtor och pressad vitlök. Låt koka upp under omrörning. Krydda efter smak och garnera med persiljan.

Upp

Currypasta

4 port

Pasta enligt paketets anvisningar
1 gul lök
1 röd paprika
1 liten squash
3 tsk curry
1 dl matlagningsyoghurt
salt och vitpeppar
smör eller margarin till stekning

Laga pastan enligt anvisningen på paketet. Skala och hacka löken, hacka paprikan och squashen. För att få ut bästa och mesta smak ur curryn fräser Du den direkt i smöret i pannan och tillsätter sedan grönsakerna så att de får steka med ett par minuter. Ta bort pannan från värmen och rör ner yoghurten och slå över pastan. Krydda med salt och peppar. Du kan även servera denna rätt tillsammans med t ex korv, kassler eller vanligt stekt kött.

Upp

Spaghetti med baconröra

4 port

Spaghetti enligt förpackningens anvisning
1 pkt bacon
1 litet pkt gröna ärtor
1 liten brk sparris
1 finhackad gul lök
3 dl grädde
salt och peppar

Koka spaghettin enligt paketets anvisningar. Fräs upp bacon och lök och häll över grädden. Låt stå på svag värme, ca 5 minuter och tillsätt ärtorna och sparrisen mot slutet, salta och peppra efter smak.

Tips: Fräs med lite pressad eller hackad vitlök tillsammans med bacon och lök så får du har du en annan version av denna rätt.

Upp

Johans spaghetti

4 port

Valfri spaghettisort enligt paketet för 4 personer
salt vitpeppar
2 dl vispgrädde
200 gr riven stark ost

Koka spaghettin enligt anvisningen på paketet. Häll tillbaka spaghettin i kastrullen när den är klar och smaksätt med kryddorna. Tillsätt grädden och osten och rör om ordentligt så att osten smälter och allt blandas. Du kan med fördel tillsätta en liten burk sparris eller ett paket stekt bacon i bitar.

Upp

Tagliatelle med grönsaker

4 port

300 gr tagliatelle
1½ dl vispgrädde
1 st grön paprika
1 st röd paprika
½ purjolök
1 liten zucchini
2 st morötter
1 msk matolja
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 krm timjan
2 msk grovmalen svartpeppar
1½ tsk oregano

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Skölj grönsakerna noga. Strimla grönsakerna fint (purjolöken strimlas på längden). Fräs sedan grönsakerna i smöret på svag värme tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt salt, peppar, timjan och oregano. När pastan är färdig så häller Du av den i ett durkslag och sköljer i varmt vatten. Slå tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt nu grönsakerna. Tillsätt grädden och rör om. Koka i ca 4 minuter och smaka sedan av. Tillsätt ev mera kryddor.