Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

 

Såser

Sötsur sås
Hovmästarsås
Bearnaisesås
Bechamelsås
Brunsås
Korintsås
Hollandaisesås
Champinjonsås
Chokladsås
Citronsås
Cumberlandsås
Currysås
Kallrörd apelsinsås
Löksås
Madeirasås
Majonnäs
Musselsås
Pepparrotssås
Remouladsås
Räksås
Skinksås
Tomatsås
Vaniljsås
Äggsås
Enkel Mango chutneysås
tzatziki
Tomatsås på färska tomater
Gräslökssås

 


Sötsur sås

2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2½ tsk potatismjöl
2½ msk farinsocker
2 tsk rödvinsvinäger
1 dl ananasjuice

Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningen. Vispa så buljongtärningen löser sig. Blanda potatismjölet i lite kallt vatten och red av såsen till lagom konsistens. Blanda farinsocker, vinäger och ananasjuice. Häll i blandningen i såsen under vispning.

Upp

Hovmästarsås

6 port

½ dl senap
1 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
½ krm peppar
1 dl matolja
1 dl färsk hackad dill

Blanda ihop senap, socker, vinäger, salt och peppar i en bunke. Under kraftig omrörning vispar du i oljan droppvis (annars kan den skära sig). Blanda i dillen och låt stå i kylen en stund.

Upp

Bearnaisesås

4 port

3 st äggulor
200 gr smält smör
1-1½ tsk dragon
1 msk hackad persilja
1 dl vatten
1½ - 2 msk rödvinsvinäger
6 st krossade vitpepparkorn
2 st persiljestjälkar
1 msk hackad charlottenlök (det går bra med vanlig gul lök)
lite salt
ev ½ tsk körvel

Blanda vatten, vinäger, pepparkorn, lök, persiljestjälkar i en kastrull. Reducera (koka ihop, koka ner) till c:a en tredjedel återstår. Sila av blandningen. Skölj ur kastrullen. Lägg ner äggulorna i kastrullen och vispa kraftigt över ett vattenbad tills gulorna är tjocka. Tillsätt det smälta smöret väldigt försiktigt men undvik bottensatsen. Bottensatsen är vatten och slaggprodukter som du ser i botten på kastrullen, där du har det smälta smöret. Tillsätt reduktionen, det du i början kokade ner, lite i sänder. Såsen är färdig när den är tjock blank och pösig. Smaksätt med salt, dragon, persilja och ev körvel. Håll den varm i vattenbad till den ska avnjutas. Rör då och då.

Upp

Bechamelsås

4 port

4 dl mjölk
2 msk mjöl
1 msk margarin
salt och peppar

Smält margarin och mjöl i en kastrull. Späd med mjölken under omrörning. Koka såsen i 4 - 5 minuter på medelsvag värme. Smaksätt med salt och peppar.

Upp

Brunsås

4 port

1 msk margarin
2 msk mjöl
3 1/2 dl steksky (Slå vatten i stekpannan när du stekt köttet så att du får ca 3 1/2 dl)
1/2 dl grädde
Salt och peppar
colloritsoya (sockerkulör)
ev köttbuljong

Fräs margarin och mjölet i en kastrull. Späd med steksky under vispning. Koka såsen i 4-5 minuter. Späd med grädden och smaka av med salt, peppar och ev köttbuljongstärningen. Häll i ett par droppar colloritsoya för färgens skull.

Upp

Korintsås

1/2 dl korinter
4 dl vatten
1 msk margarin
2 msk mjöl
1 msk ättikssprit
1 msk socker
1/2 tsk salt
colloritsoya (sockerkulör)

Skölj korinterna i kallt vatten och koka dom mjuka. Spara spadet. Fräs margarin och mjöl. Späd med spadet under omrörning. Koka såsen i 4-5 minuter. Lägg i korinterna häll i ättikan och smaka av med salt och peppar. Häll i några droppar colloritsoya.

Upp

Hollandaisesås

200 g smör
1/2 dl vatten
3 äggulor
1 krm cayennepeppar
1 msk pressad citron
1/2 tsk salt

Smält smöret och låt det svalna en stund. Blanda vatten och äggulor i en kastrull och ställ den i vattenbad. Sjud blandningen tjock under kraftig vispning. Häll i det smälta smöret lite i taget men undvik bottensatsen (det som ligger längst ner i kastrullen). När såsen är färdig ska den vara pösig och tjock. Tillsätt nu citron, cayennepeppar och saltet. Håll såsen varm i ljummet vattenbad. Rör då och då.

Upp

Champinjonsås

150 gr färska champinjoner
1 msk smör eller margarin
2 msk mjöl
3 1/2 dl steksky (Slå vatten i stekpannan när du stekt köttet så att du får ca 3 1/2 dl)
1/2 dl grädde
Salt
Peppar
colloritsoya (sockerkulör)

Bryn champinjonerna i smör eller margarin. Strö över mjölet under omrörning. Späd med vätskan samtidigt som du rör. Koka såsen i 4 - 5 minuter. Späd med grädden och smaka av med salt, peppar och ett par droppar colloritsoya.

Upp

Chokladsås

1 dl kakao
1 dl socker
1 dl vatten
1/2 krm salt

Häll i kakao, socker och salt i en kastrull. tillsätt vattnet och låt koka upp under omrörning. Låt såsen koka någon minut tills den är tjock, blank och slät.

Upp

Citronsås

1 msk smör eller margarin
3 msk mjöl
4 dl buljong  (till fisk använder du fiskbuljong, till kött använder du köttbuljong och till grönsaker använder du grönsaksbuljong)
Salt och peppar
1 äggula
2 msk grädde
saften av 1/2 citron

Fräs smör eller margarin i en kastrull. Tillsätt mjölet och späd med vätska under omrörning. Låt såsen koka i 4 - 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda äggulan och grädden och häll ner i såsen under omrörning. Sjud såsen och tillsätt citronsaften. Ev kan du smaka av såsen med mer pressad citron.

Upp

Cumberlandsås

Skal av 1 apelsin eller citron
4 msk vinbärsgelé
1/2 - 1 tsk senapspulver
1/2 msk vinäger
1 krm ingefära
Pressad saft av 1/2 apelsin eller citron
Peppar eller paprikapulver
3 msk rödvin
3 msk konjak eller sherry

Skala apelsinen eller citronen tunt med potatisskalare. Skär skalen i mycket tunna strimlor. Koka skalen i vatten tills de blir mjuka. Rör svartvinbärsgelén i en skål över ett vattenbad så att det löser sig. Blanda i senap och vinäger. Smaksätt med peppar, paprika och ingefära. Blanda i konjak eller sherry och rödvin. Tillsätt skal strimlorna. Smaka av och låt svalna.

Upp

Currysås

1-2 msk curry
1 msk smör eller margarin
2 msk mjöl
4 dl fisk eller hönsbuljong
Salt och peppar

Fräs curryn i smör eller margarin. Tillsätt mjölet. Späd med buljong under omrörning. Koka i 4-5 minuter. Smaka av. Du kan ha i grädde i såsen om du vill ha en krämig sås, ta då mindre buljong och ha i ev mer kryddor.

Upp

Kallrörd apelsinsås

2 äggulor
2 äggvitor
2 msk socker
2 dl grädde
1-3 msk outspädd apelsinjuice

Rör äggulor och socker poröst. Vispa grädden. Blanda ner grädden och apelsinjuicen i äggsmeten. Vispa upp äggvitorna till hårt skum och blanda i försiktigt.

Upp

Löksås

4 - 6 msk hackad gul lök
2 msk margarin
2 msk mjöl
4 dl mjölk eller gräddmjölk
1 krm peppar
1 tsk salt
ev lite socker

Fräs den hackade löken i margarinet tills den är mjuk. Ha i ev lite socker. Strö över mjölet och rör om. Späd med mjölk eller gräddmjölk och koka såsen under omrörning i 4 - 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Upp

Madeirasås

4 port

1 msk margarin
2 msk mjöl
2 1/2 dl steksky (Slå vatten i stekpannan när du stekt köttet så att du får ca 2 1/2 dl)
1/2 dl grädde
Salt och peppar
colloritsoya (sockerkulör)
ev köttbuljong
1 dl madeira

Fräs margarin och mjöl i en kastrull. Späd med steksky under vispning. Koka såsen i 4-5 minuter. Späd med grädden och smaka av med salt, peppar och ev köttbuljongstärningen. Häll i madeiran. Slå i ett par droppar colloritsoya för färgens skull.

Upp

Majonnäs

4 port

1 äggula
1 1/2 - 2 tsk vinäger
2-3 tsk pressad citron
1/2 tsk senap
1/2 krm salt
2 dl rumstempererad olja
peppar

Lägg äggula, vinäger, senap och kryddor i en skål. Vispa med elvisp ett par minuter (det går också bra med stålvisp men är betydligt jobbigare). Tillsätt oljan droppvis till en början och gå sedan över till en fin stråle. Vispa kraftigt hela tiden.

Tips: Tillsätter man oljan för hastigt skär sig majonnäsen. Tillsätt i så fall lite ljummet vatten och vispa kraftigt eller lägg i en ny äggula i en ren skål och vispa kraftigt samtidigt som du tillsätter lite i sänder av den skurna majonnäsen.

Upp

Musselsås

1  brk musslor 150 gr
1 msk margarin
2 msk mjöl
4 dl vätska (musselspad + grädde)
Salt, peppar
ev hackad dill

Fräs margarin och mjöl. Späd med vätska under omrörning. Koka såsen i 4 - 5 minuter. Smaka av med kryddorna (ta det försiktigt med saltet). Lägg i musslorna som dom är eller om du hackar dom, det smakar lite mer om de är hackade. Värm upp såsen och blanda ev i den hackade dillen.

Upp

Pepparrotssås

4 port

4 dl mjölk
2 msk mjöl
1 msk margarin
1 - 2 msk riven pepparrot
salt och peppar

Smält margarin och mjöl i en kastrull. Späd med mjölken under omrörning. Koka såsen i 4 - 5 minuter på medelsvag värme. Smaksätt med pepparroten, salt och peppar.

Upp

Remouladsås

1 sats majonnäs eller 2 dl köpt
1-2 msk hackad persilja
1 msk hackad kapris
2 msk hackad ättiksgurka
1 tsk körvel
1 tsk dragon

Blanda alla ingredienser tillsammans med majonnäsen.

Upp

Räksås

200 gr räkor med skal eller 100 gr skalade
1 msk margarin
2 msk mjöl
4 dl spad (buljong) + grädde (använder du oskalade räkor kan de sköljda skalen kokas med lite vatten några minuter och det silade spadet används för att späda med)
Salt, peppar
ev hackad dill

Fräs margarin och mjöl. Späd med vätska under omrörning. Koka såsen i 4 - 5 minuter. Smaka av med kryddorna (ta det försiktigt med saltet). Lägg i räkorna som dom är eller om du hackar dom, det smakar lite mer om de är hackade. Värm upp såsen och blanda ev i den hackade dillen.

Upp

Skinksås

150 gr strimlad rökt skinka
2 msk margarin
2 msk mjöl
4 dl mjölk eller gräddmjölk
1 krm peppar
1 tsk salt
ev köttbuljong

Fräs skinkan i margarinet. Strö över mjölet och rör om. Späd med mjölk eller gräddmjölk och koka såsen under omrörning i 4 - 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev lite köttbuljong.

 Upp

Tomatsås

ca 4 port

6-8 färska tomater ca 500 gr
1 gul lök ca 100 gr
2 msk margarin
2 msk mjöl
1 lagerblad
2 kvistar persilja
1 tsk salt
1 krm peppar
1 dl buljong (tärning)
 

Skala, hacka och fräs lök i margarin. Strö på mjöl. Tillsätt lagerblad, persilja och kryddor. Späd med vatten och låt såsen koka upp. Skär tomaterna i bitar och blanda ner dem i såsen. Låt såsen koka i ca 15 minuter. Späd med mera buljong om såsen är för tjock. Passera alltsammans. Värm såsen och smaka av.

 Upp

Vaniljsås

1 ägg
1 msk socker
4 dl mjölk eller grädde
1 msk vaniljsocker
2 tsk potatismjöl


Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull (får ej vara aluminium för då blir såsen grå). Sjud på svag värme under omrörning tills såsen tjocknat. Såsen får absolut inte koka då den kan klumpa sig. Lyft av kastrullen och vispa då och då tills den svalnat. Smaksätt med vaniljsockret.

 Upp

Äggsås

4 port

1-2 hårdkokta hackade ägg
4 dl mjölk
2 msk mjöl
1 msk margarin
salt och peppar

Smält margarin och mjöl i en kastrull. Späd med mjölken under omrörning. Koka såsen i 4 - 5 minuter på medelsvag värme. Smaksätt med salt och peppar. Blanda i de hackade äggen.

Upp

Enkel mango Chutney-sås

4 port

2 dl cremé fraiche
1/2 dl mango Chutney
1 msk kokos


Blanda alla ingredienser och låt stå kallt en stund. Serveras till stekt eller grillat kött.

Upp

Tzatziki

4 port

1 stor gurka
1/2 tsk salt
2 pressade vitlöksklyftor
5 dl avrunnen matlagningsyoghurt el naturell yoghurt
(du kan använda kaffefilter eller silduk, detta tar en stund.
Ett bra tips är att ställa den på avrinning i kyl över natten.
lite citronsaft
peppar

Riv gurkan grovt och lägg den i ett durkslag. Strö över saltet och låt gurkan rinna av i ca 1 timme. Rör ner gurkan i yoghurten. Blanda i vitlöken och smaka av med peppar och lite citronsaft. Ha i ev lite mer salt. Serveras kall.

Upp

Tomatsås på färska tomater

700 gr färska tomater
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
1 msk färsk basilika
1/2 tsk socker
salt och peppar

Doppa tomaterna i kokande vatten i några sekunder så att skinnet lossnar. Skölj tomaterna i kallt vatten och skala dom. Skär tomaterna i halvor och pressa försiktigt ur kärnorna, hacka sedan grovt. Värm upp olivoljan och pressa i vitlöken, tomaterna, basilikan och sockret. Rör om i 2-3 minuter tills tomaterna blivit genomvarma. Smaka av med salt och peppar och servera genast.

Upp

Gräslökssås

4 port

1 msk smör eller margarin
2 msk mjöl
4 dl gräddmjölk
4 msk finskuren gräslök
salt
peppar
strösocker

Smält matfettet i en kastrull, vispa i mjölet och fräs någon minut. Tillsätt gräddmjölken lite i sänder tills du fått önskad konsistens. Koka i 3-4 minuter. Smaksätt såsen med den hackade gräslöken och smaka av med salt, peppar och lite strösocker. Låt stå varmt men ej kokande i ett par minuter.