Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

 

Sylta och safta

Syltade Marockanska citroner
Fläderblomsaft
Syltad ingefära
Citrondricka
Rabarberkräm
Rabarbersaft
Rabarbermarmelad
Jordgubbssylt
Jordgubbssaft
Tomatmarmelad
Röd vinbärssaft
Svart vinbärssaft
Vit vinbärssaft
Röd vinbärsgelé
Svart vinbärsgelé
Vit vinbärsgelé
Blåbärssylt
lingonsylt
Lingondricka
Plommonmarmelad
Körsbärssylt
Körsbärssaft
hallonsylt
hallonsaft
Rönnbärsgelé

Gelèprov

 


Syltade Marockanska citroner

6 små kravmärkta citroner
2+1 msk grovsalt
2 kanelstänger
3 lagerblad
Kokhett vatten
2 msk pressad citronsaft
Lite olivolja

Rengör en konserveringsburk noga. Tvätta och borsta citronerna väl i varmt vatten. Skär varje citron i 4 klyftor på höjden men inte ända ner, dom ska fortfarande hålla ihop. Lägg ner citronerna i konserveringsburken och fyll på med kallt vatten. Låt citronerna ligga i burken i fyra dagar. Byt vatten varje dag. Ta upp citronerna ur burken och gnid in dom med 2 msk salt och även i skårorna. Lägg citronerna i konserveringsburken och lägg i kanelen och lagerbladen. Häll på 1 msk salt. Häll i den pressade citronen. Täck citronerna med det kokande vattnet. Slå lite olivolja i vattnet. Citronerna ska stå i 4 veckor innan dom används. Varannan dag vänder du burken och skakar lite så att allt i burken blir jämnt fördelat. Citronerna används till Marockanska grytor, couscous och sallader. Endast skalet används i tunna strimlor eller i bitar.

Upp

Fläderblomsaft

20 fläderblomsklasar
2 citroner
2½ l strösocker
80 g vinsyra
1 vaniljstång
3 kanelstänger
1½ l vatten

Skölj blomklasarna. Tvätta citronerna så dom blir rena. Skiva dom tunt. Dela vaniljstången på längden. Bryt kanelstängerna i mindre bitar. Blanda vinsyran med sockret. Lägg hälften av blomklasarna i en stor glasburk som har lock. Lägg i hälften av citronerna, hälften av sockret, hälften av kanelen och halva vaniljstången. Lägg ett lager till på samma sätt. Koka upp vattnet och slå det i burken. Låt svalna. Täck över burken och låt den stå svalt i 8-10 dagar. Rör om i burken efter några timmar och rör sedan en gång per dag. Sila av saften och slå den i rena flaskor.

Upp

Syltad ingefära

Ca 250 gr färsk ingefära
Vatten till kokning
5½ dl strösocker
2½ dl vatten

Skala ingefäran så noga du kan, det kan vara lite besvärligt med det går. Dela ingefäran i bitar, ungefär som tärningar. Koka upp vatten och lägg i ingefäran. Koka dom mjuka, det tar ca 30-50 minuter. Koka upp socker och vatten och lägg i ingefärsbitarna och koka i ca 1 timme, rör då och då. Ta upp ingefäran och lägg dom i en ren glasburk. Koka ihop lagen i 5-8 minuter och häll den sedan över ingefäran. Sätt på locket och förvara i kylskåp

Upp

Citrondricka
2½ liter

5 citroner
1.8 l socker (18 dl)
1 msk citronsyra
1½ l kokande vatten

Gör rent citronerna noga. Skiva citronerna i mycket tunna skivor och lägg dom i en skål. Blanda socker och citronsyra och lägg det i skålen. Häll över det kokta vattnet och täck över skålen med folie och ställ den svalt i 1 dygn. Rör lite då och då. Sila av saften och häll upp i noga rengjorda flaskor. Drickan blandas ut med vatten efter smak. Citrondrickan håller sig i några månader om den förvaras kallt.

Upp

Rabarberkräm

4 port

1/2 kg rabarber
8 dl vatten
1 1/2 - 2 dl socker
2 msk potatismjöl

Tvätta, skala och skär rabarbern i 2 cm tjocka bitar. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Tillsätt rabarber och koka den mjuk. Rör ut potatismjölet i lite vatten och tillsätt redningen lite i taget i en fin stråle under omrörning. Låt krämen koka upp. Låt svalna.

Upp

Rabarbersaft

ca 1 liter

1 kg rabarber
3 dl vatten
6 - 7 dl socker (500 - 600gr) per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter saft

Skölj rabarber och skär den i bitar. Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i rabarbern. Koka tills de har avgivit sin saft ca 10 minuter. Häll upp rabarbermassan i en silduk och låt saften rinna av ordentligt. Mät upp all saft och häll ner den i en gryta. Koka upp och tillsätt sockret. Koka upp igen och skumma av. Tillsätt natriumbensoat utrört med lite saft. Häll på saften i varma flaskor och tillslut dem noga.

Upp

Rabarbermarmelad

1 kg rabarber
1 kg socker
1 citron
3 msk syltad ingefära

Skölj rabarbern noga och skär dem i små bitar. Varva ner dem i en gryta tillsammans med skivad citron, ingefära och lite socker. Låt blandningen stå till nästa dag. Koka massan tills den håller geléprovet ca 1 timme. Skölj burkar i en blandning av 1 tsk konserveringsmedel och 1 dl hett vatten. Fyll på de varma burkarna med marmeladen och sätt på locken.

Upp

Jordgubbssylt

ca 1 liter sylt

2 liter jordgubbar
6 - 9 dl socker
2 krm citronsyra
1 krm natriumbensoat

Rensa och skölj jordgubbarna noga. Lägg dem i en gryta. Hetta upp långsamt och koka sedan i ca 5 minuter. Häll i socker. Skaka grytan då och då för att jordgubbarna och sockret ska blandas. Undvik att röra i sylten. Sjud sylten i 15 minuter och skumma väl. Tillsätt natriumbensoat och citronsyra utrört i lite av sylten. Skulle sylten bli för lös kan pektin tillsättas. Häll sylten på rena varma burkar ända upp till kanten och sätt på ett lock.

Upp

Jordgubbssaft

ca 1 liter

1 kg jordgubbar
3 - 4 dl vatten
6 dl socker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter saft

Skölj jordgubbarna. Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i jordgubbarna. Koka tills de har avgivit sin saft ca 10 minuter. Häll upp jordgubbsmassan i en silduk och låt saften rinna av ordentligt. Mät upp all saft och häll ner den i en gryta. Koka upp och tillsätt sockret. Koka upp igen och skumma av. Tillsätt natriumbensoat utrört med lite saft. Häll på saften i varma rengjorda flaskor och tillslut dem noga.

Upp

Tomatmarmelad

1 1/2 burk krossad tomat (400g)
2 citroner
1 grapefrukt
6 dl socker
2 dl vatten

Tvätta och borsta frukten noga. Skala bort det yttersta skalet på grapefrukten och citronerna och skär det i fina strimlor. Koka dem mjuka i vatten. Skär citroner i 4 klyftor och grapefrukten i 8 klyftor. Skiva klyftorna tunt och blanda med skal och tomater. Koka under lock i ca 20 minuter. Rör lite då och då. Häll marmeladen på rena varma burkar ända upp till kanten och sätt på ett lock.

Upp

Röd vinbärssaft

ca 1 liter

1 kg röda vinbär
6 dl vatten
6 - 7 dl socker (500 - 600gr) per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter saft

Skölj vinbären och låt stjälkarna vara kvar. Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i vinbären. Koka tills de har avgivit sin saft ca 10 minuter. Häll upp vinbärsmassan i en silduk och låt saften rinna av ordentligt. Mät upp all saft och häll ner den i en gryta. Koka upp och tillsätt sockret. Koka upp igen och skumma av. Tillsätt natriumbensoat utrört med lite saft. Häll på saften i varma rengjord flaskor och tillslut dem noga.

Upp

Svart vinbärssaft

ca 1 liter

1 kg svarta vinbär
6 dl vatten
6 - 7 dl socker (500 - 600gr) per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter saft

Skölj vinbären och låt stjälkarna vara kvar  Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i vinbären. Koka tills de har avgivit sin saft ca 10 minuter. Häll upp vinbärsmassan i en silduk och låt saften rinna av ordentligt. Mät upp all saft och häll ner den i en gryta. Koka upp och tillsätt sockret. Koka upp igen och skumma av. Tillsätt natriumbensoat utrört med lite saft. Häll på saften i varma rengjorda flaskor och tillslut dem noga.

Upp

Vit vinbärssaft

ca 1 liter

1 kg vita vinbär
6 dl vatten
6 - 7 dl socker (500 - 600gr) per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter saft

Skölj vinbären och låt stjälkarna vara kvar  Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i vinbären. Koka tills de har avgivit sin saft ca 10 minuter. Häll upp vinbärsmassan i en silduk och låt saften rinna av ordentligt. Mät upp all saft och häll ner den i en gryta. Koka upp och tillsätt sockret. Koka upp igen och skumma av. Tillsätt natriumbensoat utrört med lite saft. Häll på saften i varma rengjorda flaskor och tillslut dem noga.

Upp

Röd vinbärsgelé

1 kg röda vinbär
2 dl vatten
800 gr socker per liter avrunnen saft

Rensa och skölj vinbären. Låt stjälkarna sitta kvar eftersom de innehåller pektin. Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i vinbären. Koka tills de har avgivit sin saft ca 10 minuter. Häll upp vinbärsmassan i en silduk och låt saften rinna av ordentligt. Mät upp all saft och häll ner den i en gryta. Koka i 5 minuter och tillsätt sockret. Skumma av ordentligt. Koka gelémassan sakta utan att röra i ytterligare 5 - 10 minuter. Gör ett geléprov. Häll upp gelén på varma rena burkar.

Upp

Svart vinbärsgelé

1 kg svarta vinbär
2 dl vatten
750 gr socker per liter avrunnen saft

Rensa och skölj vinbären. Låt stjälkarna sitta kvar eftersom de innehåller pektin. Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i vinbären. Koka tills de har avgivit sin saft ca 10 minuter. Häll upp vinbärsmassan i en silduk och låt saften rinna av ordentligt. Mät upp all saft och häll ner den i en gryta. Koka i 5 minuter och tillsätt sockret. Skumma av ordentligt. Koka gelémassan sakta utan att röra i ytterligare 5 - 10 minuter. Gör ett geléprov. Häll upp gelén på varma rena burkar.

Upp

Vit vinbärsgelé

1 kg vita vinbär
2 dl vatten
750 gr socker per liter avrunnen saft

Rensa och skölj vinbären. Låt stjälkarna sitta kvar eftersom de innehåller pektin. Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i vinbären. Koka tills de har avgivit sin saft ca 10 minuter. Häll upp vinbärsmassan i en silduk och låt saften rinna av ordentligt. Mät upp all saft och häll ner den i en gryta. Koka i 5 minuter och tillsätt sockret. Skumma av ordentligt. Koka gelémassan sakta utan att röra i ytterligare 5 - 10 minuter. Gör ett geléprov. Häll upp gelén på varma rena burkar.

Upp

Blåbärssylt

ca 1 liter sylt

2 l blåbär
6 - 9 dl socker
2 krm citronsyra
1 krm natriumbensoat

Rensa och skölj blåbären noga. Lägg dem i en gryta. Hetta upp långsamt och koka sedan i ca 5 minuter. Häll i socker. Skaka grytan då och då för att blåbären och sockret ska blandas. Undvik att röra i sylten. Sjud sylten i 15 minuter och skumma väl. Tillsätt natriumbensoat och citronsyra utrört i lite av sylten. Skulle sylten bli för lös kan pektin tillsättas. Häll sylten på rena varma burkar ända upp till kanten och sätt på ett lock.

Upp

Lingonsylt

ca 1,1 liter sylt

1 kg lingon
2 - 3 dl vatten
6 dl socker

Rensa och skölj bären noga. Lägg dem i en gryta och tillsätt vatten och socker. Koka sylten i 15 minuter. Skumma väl. Häll upp sylten på rena varma burkar och tillslut med lock.

Upp

Lingondricka

1 kg lingon
3/4 l vatten
4 dl socker per liter avrunnen saft
2 tsk citronsyra

Rensa och skölj lingonen. Stöt sönder lingonen och blanda dem med kokt kallt vatten och citronsyra. Låt blandningen stå kallt ett dygn. Sila massan. Mät upp den avrunna saften och tillsätt sockret. Rör tills sockret har löst sig. Häll saften på rena, kalla flaskor och tillslut dem omedelbart. Förvaras svalt och mörkt.

Upp

Plommonmarmelad

2 kg halvmogna plommon
1 dl vatten
600 - 800g socker per kg fruktmassa
skal och saft av 1 citron

Skölj plommonen noga i ljummet vatten. Lägg dem i en gryta och tillsätt vattnet. Ånga plommonen under lock på svag värme i ca 20 minuter. Plocka bort kärnorna med t ex en hålslev. Koka fruktmassan under lock i ca 20 minuter. Väg fruktmassan och tillsätt sockret och citronen. Koka marmeladen utan lock tills den är simmig. Gör ett geléprov. Skumma väl och häll upp marmeladen på rena varma burkar. Sätt på lock.

Upp

Körsbärssylt

ca 1 liter sylt

2 l körsbär
6 - 9 dl socker
2 krm citronsyra
1 krm natriumbensoat

Rensa och skölj körsbären noga. Lägg dem i en gryta. Hetta upp långsamt och koka sedan i ca 5 minuter. Häll i socker. Skaka grytan då och då för att körsbären och sockret ska blandas. Undvik att röra i sylten. Sjud sylten i 15 minuter och skumma väl. Tillsätt natriumbensoat och citronsyra utrört i lite av sylten. Skulle sylten bli för lös kan pektin tillsättas. Häll sylten på rena varma burkar ända upp till kanten och sätt på ett lock.

Upp

Körsbärssaft

ca 1 liter

1 kg körsbär
6 dl vatten
6 - 7 dl socker (500 - 600gr) per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter saft

Skölj körsbären. Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i körsbären. Koka tills de har avgivit sin saft ca 10 minuter. Häll upp körsbärsmassan i en silduk och låt saften rinna av ordentligt. Mät upp all saft och häll ner den i en gryta. Koka upp och tillsätt sockret. Koka upp igen och skumma av. Tillsätt natriumbensoat utrört med lite saft. Häll saften på varma flaskor och tillslut dem noga.

Upp

Hallonsylt

ca 1 liter sylt

2 l hallon
6 - 9 dl socker
2 krm citronsyra
1 krm natriumbensoat

Rensa och skölj hallonen noga. Lägg dem i en gryta. Hetta upp långsamt och koka sedan i ca 5 minuter. Häll i socker. Skaka grytan då och då för att hallonen och sockret ska blandas. Undvik att röra i sylten. Sjud sylten i 15 minuter och skumma väl. Tillsätt natriumbensoat och citronsyra utrört i lite av sylten. Skulle sylten bli för lös kan pektin tillsättas. Häll sylten på rena varma burkar ända upp till kanten och sätt på ett lock.

Upp

Hallonsaft

ca 1 liter

1 kg hallon
6 dl vatten
6 - 7 dl socker (500 - 600gr) per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter saft

Skölj hallonen. Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i hallonen. Koka tills de har avgivit sin saft ca 10 minuter. Häll upp hallonmassan i en silduk och låt saften rinna av ordentligt. Mät upp all saft och häll ner den i en gryta. Koka upp och tillsätt sockret. Koka upp igen och skumma av. Tillsätt natriumbensoat utrört med lite saft. Häll på saften i varma flaskor och tillslut dem noga.

Upp

Rönnbärsgelé

1 kg frostbitna rönnbär
3 - 4 dl vatten
750 gr socker per liter avrunnen saft

Rensa och skölj rönnbären. Låt stjälkarna sitta kvar eftersom de innehåller pektin. Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i rönnbären. Koka tills de har avgivit sin saft ca 10 minuter. Häll upp rönnbärsmassan i en silduk och låt saften rinna av ordentligt. Mät upp all saft och häll ner den i en gryta. Koka i 5 minuter och tillsätt sockret. Skumma av ordentligt. Koka gelémassan sakta utan att röra i ytterligare 5-10 minuter. Gör ett geléprov. Häll upp gelén på varma rena burkar.

Upp

Gelèprov

Om du t ex ska göra svartvinbärsgelè kan ett sk gelèprov vara bra att kunna. När du kokat din gelè och tror att den är färdig så tar du fram en kall tallrik och häller upp några droppar av din gelè. Stelnar den fort är din gelè färdig. Om gelèn är för lös kokar du den ett tag till och sedan gör du ett prov till. Är den fortfarande för lös kan du tillsätta pektin som går att köpa i en vanlig affär. Läs på flaskan hur du ska dosera. När du har tillsatt pektinet och tror gelèn är färdig, gör då ett gelèprov till för att vara på säkra sidan.