Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

 

Varma smörgåsar

Varm halloumi och Parmasmörgås
Toast med ädelost, skinka och ruccola
Toast med fetaost och oliver
Toast med salami och tomat
Toast med skinka och ananas
Chevrè och skinka
Croque Monsieur
Parisersmörgås
Ägg och bacon
Prinsar under äggtäcke
Kockens special
Champinjon och räktoast
Toast med kycklingbröst

 


Varm halloumi och Parmasmörgås

4 port

4 skivor vitt formbröd
Smör till stekning
4 skivor halloumiost
8 skivor Parmaskinka
8 st röda körsbärstomater
Ruccolasallad

Stek osten på båda sidor i en grillpanna. Rosta bröden på båda sidor i en varm stekpanna med lite smör. Lägg på halloumiosten på brödet och lägg på två skivor Parmaskinka. Skiva upp tomaterna och fördela dom över skinkan. Lägg på ruccolasallad.

Upp

Toast med ädelost, skinka och ruccola

4 port

8 skivor vitt formbröd
Smör
4 msk flytande honung
8 skivor prästost
4 skivor rökt skinka
4 skivor ädelost
Ruccolasallad

Fördela honungen på 4 av bröden. Lägg på 2 skivor prästost på varje smörgås. Lägg på skinka så att halva skinkan är utanför brödet. Lägg på ädelosten och ruccolasalladen och vik över skinkan så att ost och ruccola täcks. Lägg på det sista av prästosten. Lägg på de sista 4 formbröden och tryck till lite lätt. Smöra brödens över och undersida. Grädda i en varm smörgåsgrill i ca 3-4 minuter.

Upp

Toast med fetaost och oliver

4 port

8 skivor vitt formbröd
Smör
2 msk finhackad röd lök
1 dl smulad fetaost
2 dl riven ost
½ dl svarta hackade oliver

Blanda ihop lök, fetaost, riven ost och oliver i en skål. Fördela blandningen på 4 av bröden. Lägg på dom sista bröden och tryck till lite. Smöra bröden på över och undersida. Grädda smörgåsarna i en varm smörgåsgrill i ca 3-5 minuter.

Upp

Toast med salami och tomat

4 port

8 skivor vitt formbröd
Smör
8 skivor salami
3 dl riven ost
1 stor tomat

Strimla salami och lägg i en skål. Blanda i osten. Tärna tomaten i små bitar och blanda ihop med salami och ost. Fördela blandningen på 4 brödskivor och lägg på dom sista 4 bröden. Tryck till  lite lätt. Smöra bröden på över och undersida. Grädda i en varm smörgåsgrill i ca 3-5 minuter.

Upp

Toast med skinka och ananas

4 port

8 skivor vitt formbröd
Smör
4 skivor rökt skinka
4 konserverade ananasringar

Smöra alla bröd på båda sidor. Lägg på skinka och ananas på 4 av bröden. Lägg på dom sista 4 bröden och tryck till lite lätt. Grädda smörgåsarna i en varm smörgåsgrill i ca 3-5 minuter.

Upp

Chevrè och skinka

4 port

8 skivor vitt formbröd
Smör till stekning
4 skivor rökt skinka
4 skivor getost
Balsamvinäger
Ruccolasallad

Stek brödskivorna på båda sidorna i lite smör i en stekpanna. Lägg på en skiva skinka och en skiva getost på varje smörgås. Gratinera i ugnen på 225 grader tills osten börjar smälta och blir lite lös. Ta ut smörgåsarna och ringla över lite balsamvinäger. Lägg på några ruccolablad och servera.

Upp

Croque Monsieur

4 port

8 skivor vitt formbröd
1 - 2 msk senap
4 skivor rökt skinka
4 skivor ost
smör eller bordsmargarin
smör eller margarin till stekning

Bred smör och senap på brödskivorna. Lägg skinka på 4 skivor och ost på de övriga. Lägg ihop skivorna så att det blir ost och skinka på varje dubbelmacka. Stek smörgåsarna på båda sidor i en stekpanna på svag värme i lite smör eller margarin.

Upp

Parisersmörgås

4 stycken

4 st skivor vitt formbröd
300 g nötfärs
2 msk hackad gul lök
1 msk hackad kapris
3 msk finhackade inlagda rödbetor
5 ägg
1 tsk salt
peppar

Arbeta färsen tillsammans med kryddorna. Tillsätt 1 ägg och späd med lite vatten. Tillsätt lök, kapris och rödbetorna. Arbeta ihop färsen försiktigt och stek ett litet smakprov. Krydda mer om det behövs. Rosta brödskivorna. Dela upp färsen i 4 delar och lägg varje del på brödet. Bred ut färsen jämnt mot kanterna. Lägg skivorna med färsen neråt i en stekpanna. Stek dem bruna på svag värme i ett par minuter. Efterstek ev i några minuter. Servera med ett nystekt ägg på varje smörgås.

Upp

Ägg och bacon

4 port

8 skivor vitt formbröd
280 g (2 pkt) bacon
4 ägg
smör eller margarin till stekning

Stek bacon i en stekpanna utan fett och håll det varmt i t ex ugnen. Stek brödskivorna på båda sidor med lite smör eller margarin. Stek äggen på ena sidan. Lägg upp 4 bröd på ett serveringsfat och lägg på äggen, ett på varje skiva. Fördela baconet över äggen och lägg på den sista brödskivan. Vill Du kan Du spruta över lite ketchup över baconet innan Du lägger på den sista brödskivan.

Upp

Prinsar under äggtäcke

4 port

8 skivor vitt formbröd
16 st prinskorvar
2 hårdkokta hackade ägg
3 dl mjölk
2-3  msk mjöl
3 dl riven ost
salt och peppar

Koka upp mjölken under omrörning. Blanda mjölet med lite vatten så att den blir simmig och klumpfri (kan också silas). Häll i redningen medan du vispar så att mjölken blir tjock. Koka i 3 - 4 minuter för att mjölsmaken ska koka bort. Ta av kastrullen från värmen och lägg i de hackade hårdkokta äggen och blanda försiktigt. Salta och peppra med måtta. Lägg upp brödskivorna på en plåt och lägg på två prinskorvar på varje brödskiva. Häll försiktigt över äggstuvningen och fördela osten överst. Gratinera i ugn på 175 grader tills mackorna har fått fin färg.

Upp

Kockens special

4 port

4 skivor vitt formbröd
4 stora skivor av t ex biff eller fläskfilé
2 - 3 d bearnaisesås
1/2 skivad rödlök
1 skivad tomat

Rosta brödskivorna. Stek köttet på svag värme tills Du anser att det är klart (fläskkött ska vara genomstekt medan nötkött kan vara blodigt, medium eller genomstekt, det är upp till var och en). Lägg på köttskivorna på bröden och lägg på skivad tomat. Lägg på rödlöken och slå över bearnaisen.

Upp

Champinjon och räktoast

4 port

200 gr färska champinjoner
50 gr smör
1 msk vetemjöl
1-1 1/2 dl grädde
200 gr orensade räkor
salt och peppar
4 skivor formfranska

Skiva champinjonerna och fräs dom i smöret. Pudra över mjölet och rör om. Späd med grädden och låt puttra en liten stund under omrörning. Salta och peppra. Skala räkorna. Ta bort stuvningen från spisen och lägg i räkorna. Skär bort kanterna på brödet. Rosta brödet och fördela stuvningen på skivorna. Garnera med en räka och en dillkvist på varje toast. Hacka gärna i lite dill i stuvningen det är gott.

Upp

Toast med kycklingbröst

5 port

5 kycklingbröst frusna
2 dl rödvin
5 skivor bacon
2 msk parmesanost
5 stora salladsblad
5 skivor vitt formbröd
2 tomater
salt och peppar
persilja

Tina kycklingen i rödvinet över natten i kylskåpet. Skär kycklingen i skivor på snedden. Krydda med salt och peppar och linda in dom i baconet. Fäst baconet med tandpetare. Lägg kycklingpaketen i en smord ugnsfast form. Riv parmesanen och fördela över kycklingen. Stek i ugn i 175 grader tills kycklingen är genomstekt ca 15 - 20 minuter (beroende på storlek på kycklingarna). Ta bort kanterna på brödet. Rosta brödet försiktigt i en stekpanna tillsammans med lite smör. Lägg upp kycklingpaketen på det rostade brödet med ett salladsblad under. Garnera med tomat och persilja. Tycker du att det blir för torrt så kan du med fördel ha en bearnaisesås till.