Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

 

Vegetariskt

Tandoori och yoghurtpenslade grönsaksspett
Vegetarisk gulasch
Fyllda paprikor
Tagliatelle med grönsaker
quorngryta
Pasta med tomatsås
Vegetariska biffar
morotsbiffar
Johans spaghetti
potatisbullar
Fetaostknyten med basilika
Currypasta
Ljummen sallad med kikärtor
Spaghetti med örter och nötter
Texmex-paj
Gratinerad sparris
Potatiskakor med keso
Mandelgratinerad broccoli
Höstsallad
Mustig purjosoppa
Potatis och majssoppa
Löksoppa
Tomates Provençale
Potatissoppa à la Nizza
Ägg à la florentine
Svampfylld gurka à la Andersson
Vårsallad med fårost
Alex enkla pasta
Ärtsoppa med pannkaka
Bananpannkakor
Chokladpannkakor
Kardemummapannkakor
Morotspannkakor
ratatouille
raggmunk
Smörbräserad vitlök
Sommar-Gazpacho

 


Tandoori och yoghurtpenslade grönsaksspett

4 pers:

8 små förkokta potatisar
4 små röda lökar
1 zucchini
2 röda paprikor
4 färska champinjoner
Grillpinnar
½ dl matlagningsyoghurt
1½-2 msk tandoori
Salt
Peppar

Skär  löken i klyftor och koka dom sedan i vatten så dom blir lite mjuka. Dela potatisen i klyftor. Dela champinjonerna på hälften. Tvätta alla grönsaker noga och skär dom i lagom stora bitar. Sätt på en halv champinjon på spettet och varva sedan grönsaker och potatis, avsluta med en halv champinjon. Blanda yoghurt och tandoorikryddan och pensla på blandningen på spetten. Salta och peppra. Grilla spetten på kolgrill 3-4 minuter på varje sida. Du kan steka dom i ugnen också på 250 graders värme i ca 5 minuter på varje sida eller tills grönsakerna är mjuka och krispiga.

Upp

Vegetarisk gulasch

4 port:

3 st normalstora potatisar (mjöliga)
1 gul paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Smör eller olja till stekning
1 tsk sambal oelek
½ dl tomatpuré
1-1½ tsk kummin
1 l vegetarisk buljong
Persilja
Matlagningsyoghurt

Skala potatisen och dela den på längden. Skiva potatisen i lagom tjocka bitar. Tvätta paprikorna noga och skär dom i mindre bitar. Skala lök och vitlök och hacka dom fint. Fräs alla grönsaker i en kastrull och rör sedan i sambal, tomatpurén och kummin. Häll på buljongen och koka i ca 15-20 minuter. Vispa med jämna mellanrum så att grönsakerna  går sönder lite. Häll upp soppan i skålar och klicka på matlagningsyoghurt och hackad persilja.

Upp

Fyllda paprikor

2 stora röda paprikor
Vatten
2 röda lökar
Smör eller olja till stekning
Ca 400 gr krossad tomat
1 dl kokt matris
Riven parmesanost
Salt
Peppar

Tvätta paprikorna noga. Dela dom på längden och ta bort kärnhuset och dom vita hinnorna. Koka upp vatten med lite salt i och lägg ner paprikorna och koka dom så de blir lite mjuka. Skala löken och dela dom på hälften och skär dom i halvmåneskivor. Stek löken i olja i en stekpanna. Blanda ihop tomat, ris och lök i en skål och krydda med salt och peppar. Fördela fyllningen i paprikorna och strö över osten. Gratinera i ugn på 200 grader i ca 10 minuter.

Upp

Tagliatelle med grönsaker

4 port

300 gr tagliatelle
1½ dl vispgrädde
1 st grön paprika
1 st röd paprika
½ purjolök
1 liten zucchini
2 st morötter
1 msk matolja
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 krm timjan
2 msk grovmalen svartpeppar
1½ tsk oregano

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Skölj grönsakerna noga. Strimla grönsakerna fint (purjolöken strimlas på längden). Fräs sedan grönsakerna i smöret på svag värme tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt salt, peppar, timjan och oregano. När pastan är färdig så häller Du av den i ett durkslag och sköljer i varmt vatten. Slå tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt nu grönsakerna. Tillsätt grädden och rör om. Koka i ca 4 minuter och smaka sedan av. Tillsätt ev mera kryddor.

Upp

Quorngryta

Quorn i bitar
2 normalstora gula lökar
Olja till stekning
Wokgrönsaker
1 liten burk kikärtor
1 liten burk bambuskott
1 burk kokosmjölk
2 st bananer
1 liten burk ananasringar
Salt
Peppar

Skala och hacka löken. Bryn lök och så mycket quorn du vill ha i grytan i en stekpanna med olja tills det fått färg. Krydda med salt och peppar. Ta upp lök och quorn från stekpannan och stek wokgrönsakerna i samma panna i lite olja tills dom fått bra färg. Häll i kikärtor, bambuskott och fräs lite till. Lägg tillbaka lök och quorn i pannan och häll på kokosmjölken. Koka upp. Skär upp ananasen i bitar och ha i den tillsammans med lite spad och skivade bananer. Rör försiktigt och sjud i 5-10 minuter. Smaka av och krydda ev upp med mer salt och peppar.

Upp

Pasta med tomatsås

4 port

500 gr pasta
1 brk krossade tomater
½ brk crème fraiche
½ dl solroskärnor
1 stor gul lök
ev 2 dl skalade räkor
Salt och peppar efter smak

Börja med att skala och hacka den gula löken fint. Fräs löken tillsammans med solroskärnorna och tillsätt burken med tomaterna samt crème fraichen. Låt småputtra på lagom värme. Krydda. Just innan serveringen tillsätter Du ev. de skalade räkorna. Använder Du räkorna så tänk på att minska på saltet, räkorna är ganska salta i sig själva! Koka pastan enligt anvisningen på paketet.

Upp

Vegetariska biffar

1 gul lök
3 morötter
1 liten burk avrunna kikärtor
1½ msk potatismjöl
1 ägg
2 msk ströbröd
Salt
Peppar
Olja till stekning

Skala lök och morötter. Hacka löken fint. Riv morötter och kikärtor i en matberedare med rivskivan. Häll över i en skål och blanda med lök, potatismjöl, ägg och ströbröd. Krydda med salt och peppar. Se till att allt blandar sig ordentligt. Forma biffarna till lagom stora runda puckar och stek dom i en stekpanna med olja tills dom får en fin yta. Vänd biffarna ett par gånger så att dom känns fasta och fina.

Upp

Morotsbiffar

6 medelstora morötter
2 normalstora gula lökar
3 ägg
3 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
Salt
Peppar
Smör eller olja till stekning

Skala och finhacka löken. Skala och riv morötterna fint på ett rivjärn. Blanda ägg, ströbröd och potatismjöl i en skål och låt det stå och svälla i ca 5 minuter. Blanda löken med morötterna, salt och peppar. Blanda i äggblandningen och forma till lagom stora runda puckar. Stek biffarna i en stekpanna med fett tills dom känns fasta och har fått en fin färg.

Upp

Johans spaghetti

4 port

Valfri spaghettisort enligt paketet för 4 personer
salt vitpeppar
2 dl vispgrädde
200 gr riven stark ost

Koka spaghettin enligt anvisningen på paketet. Häll tillbaka spaghettin i kastrullen när den är klar och smaksätt med kryddorna. Tillsätt grädden och osten och rör om ordentligt så att osten smälter och allt blandas. Du kan med fördel tillsätta en liten burk sparris eller ett paket stekt bacon i bitar.

Upp

Potatisbullar

4 port:

Ca 700 gr potatis
1 ägg
1 msk smör
1-1½ tsk salt
Peppar efter smak
Ströbröd till panering
Smör till stekning

Skala potatisen och koka den klar. Pressa potatisen med en potatispress och blanda den med ägg, smör, salt och peppar. Forma till lagom stora runda puckar och vänd dom sedan i ströbröd. Stek dom på båda sidor i en stekpanna tills dom känns  fasta och har fått fin konsistens.


Upp

Fetaostknyten med basilika

1 rulle kavlad smördeg (allt går inte åt så du kan frysa resten)
1 liten purjolök
100 gr fetaost
1 kruka basilika
1 msk kapris
2 msk svartpeppar grovmalen
1 ägg
2 msk vallmofrön

Skölj och rengör purjolöken. Skär den i små bitar. Skär fetaosten i små tärningar. Finhacka basilikabladen. Blanda purjolök, fetaost, basilika och kapris i en skål. Smaksätt med peppar. Skär ut rutor i smördegen ca 15x15 cm. Fördela oströran i smördegens mitt och ta tag i alla kanter och lyft uppåt, tryck till degen på oströrans topp. Ställ knytena på en smord plåt och pensla med det uppvispade ägget. Strö över vallmofrö och grädda i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter eller tills knytena har fått en gyllengul fin färg. Serveras med en nyskuren sallad till.

Upp

Currypasta

4 port

Pasta enligt paketets anvisningar
1 gul lök
1 röd paprika
1 liten squash
3 tsk curry
1 dl matlagningsyoghurt
salt och vitpeppar
smör eller margarin till stekning

Laga pastan enligt anvisningen på paketet. Skala och hacka löken, hacka paprikan och squashen. För att få ut bästa och mesta smak ur curryn fräser Du den direkt i smöret i pannan och tillsätter sedan grönsakerna så att de får steka med ett par minuter. Ta bort pannan från värmen och rör ner yoghurten och slå över pastan. Krydda med salt och peppar. Du kan även servera denna rätt tillsammans med tex korv, kassler eller vanligt stekt kött.

Upp

Ljummen sallad med kikärtor

4 stora port

200 gr rödlök
200 gr palsternacka
200 gr morötter
200 gr röd paprika
1 vitlöksklyfta
4 dl hemkokta kikärtor eller burk 400 gr
2-3 msk smör
2 dl créme fraiche gärna med franska örter
1 krm peppar
1 ask blandad sallad ca 150 gr

Sätt ugnen på 225 grader. Skala rödlöken och skär i bitar. Skala palsternackan, morötterna och skär i bitar. Tvätta paprikan och skär i bitar. Lägg grönsakerna i en smord långpanna. Grädda i ugn ca 30 minuter. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och kikärtor i en stekpanna i ca 2 minuter. Blanda dom med grönsakerna. Hacka salladen och lägg upp på ett fat. Lägg på grönsakerna och kikärtorna och klicka på cremé fraiche. Serveras med bröd.

Upp

Spaghetti med örter och nötter
 
4 pers
 
Spaghetti enligt förpackningens anvisning.
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
Olivolja
500 g krossade tomater
½ dl chilisås
Tabasco
½ knippe hackad basilika
1 dl jordnötter
Parmesanost
Salt
Peppar

Koka pastan. Skala och finhacka löken. Fräs löken i lite olivolja, pressa i vitlöken. Häll i tomaterna och chilisåsen. Koka ett par minuter under omrörning. Smaka av med tabasco, salt och peppar. Lägg i örterna. Grovkrossa nötterna och lägg ner i såsen. Lägg upp spaghettin på 4 tallrikar och häll såsen över. Riv parmesanost över varje tallrik. Garnera med en basilikakvist

Upp

Texmex-paj

Pajdegen:
3 dl vetemjöl
100 gr smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
2 morötter
1 gul lök
1 brk kikärtor
Olja till stekning
1 brk krossade tomater
Stark tacosalsa
Tacokryddmix
Ev salt och peppar
Lite jalapenos eller hackad grön chili

Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en pajform. Var noga med att få upp degen på kanterna. Nagga degen med en gaffel. Ställ in degskalet i kylskåpet så det blir ordentligt kallt. Förgrädda pajskalet i ugn på 225 grader i ca 10-15 minuter. Skala lök och morötter. Riv löken och morötterna på ett rivjärn. Grovhacka kikärtorna. Bryn lök, morot och kikärtor i en stekpanna utan att det tar färg tills morötterna känns mjuka. Häll i tomater och rör om. Smaksätt med lite salsa, tacomix och ev salt och peppar. Koka ihop i 5-10 minuter tills mycket av vätskan kokat bort. Låt svalna något. Häll röran i skalet och toppa med jalapenos eller chili och grädda i ugn på 225 grader tills pajen är genomvarm och harr fått en gyllenbrun färg.

Upp

Gratinerad sparris

4 port

16 st färsk sparris
salt
ost gärna lite lagrad

Skala sparrisen mycket försiktigt med en potatisskalare. Försök inte att skala knoppen. Lägg sparrisen i vatten så fort du skalat den. När allt är skalat så kokar du upp lättsaltat vatten och lägger i sparrisen. Sjud försiktigt i ca 20-30 minuter eller tills sparrisen blivit mjuk. Lyft upp sparrisen försiktigt och lägg dom på en lätt smord plåt. Strö över osten så att det täcker. Gratinera i ugnen i 225 grader tills osten smält och fått fin gyllengul färg.

Upp

Potatiskakor med keso

4 port

1 kg potatis
1½ tsk salt
smör eller margarin till stekning
ev vatten

Skala och riv potatisen. Tillsätt saltet och rör om. Blir smeten så fast att den inte flyter ut vid stekning tillsätter Du lite vatten. Fräs nu smöret/margarinet i en stekpanna. Klicka ut lagom stora kakor i pannan och stek tills kakorna blir ljust bruna och frasiga på bägge sidor. Servera keso och en fräsch sallad till detta.

 Upp

Mandelgratinerad broccoli

4 port

500 gr färsk broccoli
1 st normalstor purjolök
vatten
2 tsk salt/liter vatten
1½ dl sötmandel
3 msk vetemjöl
2 msk margarin
4 dl mjölk
2 dl riven ost
saften av ½ citron
skalet av ½ citron
1 tsk salt
1 knivsudd cayennepeppar

Skålla mandeln och ta bort skalet. Skiva den tunt och rosta i ugn på 225 grader tills den blir gyllenbrun. Skölj sedan broccoli och purjolök noga. Skiva purjolöken i centimeterstora bitar. Koka broccolin i saltat vatten i ca 10 minuter. Lägg sedan i den skivade purjolöken och koka ytterligare i ca 5 minuter. Lägg sedan upp grönsakerna på ett smort ugnsfast fat. Fräs margarin och mjöl och späd med mjölk. Koka nu i ca 5-6 minuter under omrörning. Tillsätt den rivna osten, citronskal, citronsaft, salt och cayennepeppar. Häll nu den varma såsen över grönsakerna och strö över mandeln. Gratinera i ugn på 225 grader i ca 10 minuter eller tills den fått fin färg. Servera kokt potatis till och gärna en fräsch sallad.

 Upp

Höstsallad

4 port

½ finskuret Isbergssalladshuvud
1 ½ dl skurna gröna bönor
1 brk minimajs
½ dl gröna eller svarta oliver
1 purjolök
2 tomater
½ gurka
1 tunt skivad morot

Ta en ordenligt stor skål så att det går att röra om utan att ingredienserna sprätter iväg. Finfördela salladen och tillsätt bönorna som runnit av väl och likaså minimajsen. Skölj och finhacka purjolöken, klyfta upp tomaterna och skär halvmånar av gurkan. Moroten kan med fördel skäras ner i salladen med hjälp av en potatisskalare. Blanda nu runt allting och tillsätt slutligen oliverna på toppen. Servera med keso och bröd med pålägg. Som dressing kan Du använda den "vanliga" varianten med: 1 del vinäger 3 delar olja och italiensk salladskrydda efter smak.

 Upp

Mustig purjosoppa

4 port

1 liter grönsaksbuljong
3 st strimlade purjolökar
2 skivade gula lökar
250 gr mager ost
2 dl lättmjölk
½ msk gurkmeja
salt och peppar
½ dl finhackad gräslök
1 msk hackad färsk basilika

Koka upp buljongen och tillsätt purjon samt den gula löken. Låt koka på svag värme i ca 25 minuter. Blanda sedan i osten och rör om tills den är smält. Riv den gärna innan så går det lite lättare. Tillsätt sedan mjölk, gurkmeja, basilika samt gräslök och hetta upp soppan. Krydda efter smak. Serveras med grovt bröd, riven morot samt en frukt. TIPS: Vill Du piffa upp rätten en smula kan Du även servera med en klick matlagningsyoghurt.

 Upp

Potatis och majssoppa

4 port

3 potatisar
½ liter vatten
1 tsk salt
1 finhackad gul lök
1 strimlad röd paprika
1 brk majskorn
½ liter mjölk
salt och peppar

Skala potatisen, dela den i mindre bitar och koka i 20 minuter i saltat vatten. Tillsätt lök, majs, paprika, och mjölk. Smaka av med kryddor. Koka ytterligare 20 minuter för att den ska bli lite tjockare. Servera med bröd och pålägg.

 Upp

Löksoppa

4 port

4 stora gula lökar
1 liter buljong
4 skivor vitt bröd
8 msk riven ost
salt och vitpeppar
1 msk timjan

Koka upp buljongen. Fräs lökarna i en stekpanna tills de får färg och lägg sedan ner dom i buljongen för att koka tillsammans med timjan, salt och peppar. Om Du vill att det ska gå snabbare, klyftar Du först löken. Annars låter Du dom kokas hela och får beräkna ca 30 minuter. Fördela soppan med lökarna i ugnsfasta portionsformar och lägg en skiva vitt bröd överst samt strö över 2 msk riven ost på varje skål. Gratinera i 300 grader ca 3-4 minuter.

 Upp

Tomates provençales

4 port

8 st tomater
4 vitlöksklyftor
50 gr vitt bröd som blötts i lite i mjölk och kramats ur
2 msk olivolja
salt och peppar efter smak
en gnutta socker

Börja med att skölja och torka av tomaterna. Skär tomaterna i tjocka skivor. Hetta upp en stekpanna med olivoljan. Bryn tomaterna tills de har saftat av sig, vänd tomaterna och smaksätt med salt, peppar och lite socker. Sänk värmen och låt puttra tills de blivit nästan glaserade. Skaka pannan då och då för att tomaterna inte ska fastna. Hacka vitlöken och persiljan. Lägg i det urkramade brödet, persiljan och vitlöken i pannan och låt puttra i ca 5 - 10 minuter. Serveras med kokt ris och en kall god sås och givetvis en god sallad därtill.

 Upp

Potatissoppa à la Nizza

4 port

4 st potatisar
1 stor fänkål ca 400 gr
2 st gula lökar
½ pkt saffran
2 msk tomatpuré
1 l grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
1 tsk timjan
2 st vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk smör

Skala och skiva potatis och lök. Skär fänkålen i lagom stora bitar. Fräs löken i smöret tills den blir mjuk. Tillsätt fänkålen, potatisen, saffran, tomatpuré och kryddorna. Tillsätt buljongen och låt soppan koka i ca 15 minuter. Sila av och spara buljongen. Mixa grönsakerna och potatisen med hälften av buljongen tills det blir en puré. Häll tillbaka purén i kastrullen och slå över resterande buljong. Rör ner 1 dl crème fraiche. Pressa eller hacka vitlöken och blanda ner i soppan. Sjud nu upp soppan och servera soppan med en klick crème fraiche och ett gott bröd.

 Upp

Ägg à la Florentine

4 port

Sås:
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl gräddmjölk
salt
peppar
1 tsk smör
3 msk riven ost (gärna med mycket smak)

8 ägg
4 hg spenat
2-3 msk olja
1/2 msk lök
salt
peppar
ströbröd
smör

Fräs smör och mjöl under omrörning. Späd med gräddmjölken. Koka i 4 minuter. Smaka av med salt och peppar, Blanda i den rivna osten. Fräs spenaten och löken i oljan i ca 5 minuter. Lägg spenaten och lökfräset i en smord ugnsfast form. Koka äggen lösa. Skala äggen och lägg dom på spenaten. Häll på gratängsåsen och strö över ströbröd och ett par klickar smör. Gratinera i 175 grader ca 8-10 minuter eller tills anrättningen fått en fin färg.

Upp

Svampfylld gurka à la Andersson

4 port

2 st gröna, stora, färska gurkor
1 skiva vitt bröd
1½ dl grädde
½ dl mjölk
1 finhackad gul lök
2 dl färsk svamp
2 ägg
riven ost
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Dela gurkorna på längden, gröp ur dom en smula så att alla kärnor försvinner och dela de sedan i lagom stora portionsbitar. Koka gurkan i lättsaltat vatten i 5-7 minuter. Tag sedan upp dom och låt de rinna av väl. Blanda mjölk och grädde och lägg i brödet så att det sväller. Hacka samman svampen med löken och låt dessa fräsa en liten stund utan att de tar färg. Blanda sedan bröd, svamp, lök, ägg och större delen av osten samt kryddorna. Lägg gurkorna på ett ugnsfast fat och fördela blandningen i dom. Strö över den resterande osten och gratinera i 9 minuter i 250 grader. Strö gärna över finhackade örter innan serveringen.

 Upp

Vårsallad med fårost

4 port

200 gr fårost
1½ stort huvud isbergssallad
2 st gröna paprikor
2 st gula lökar
4 st tomater
15-20 st svarta oliver
1 msk rödvinsvinäger
3 msk olja
1 krm salt
1 krm vitpeppar

Börja med att skölja, kärna ur och tärna paprikan. Skala och skiva löken. Skölj och skiva tomaterna. Skölj och strimla isbergsalladen. Blanda sedan rödvinsvinäger, olja, salt och peppar. Lägg isbergssalladen på tallriken och fördela alla grönsaker ovanpå. Smula över fårosten och häll på dressingen. Garnera till sist med oliver på varje tallrik.

Upp

Alex enkla pasta

4 port

150 gr tärnad skinka
50 gr ädelost
3 dl vispgrädde
salt och peppar
pasta enligt förpackningens anvisning

Värm grädden, tillsätt skinka och ost. Låt koka upp och rör så att osten smälter. Salta och peppra efter behov (tänk på att både skinkan och osten är salta i sig själva) Serveras till den nykokta pastan.

Upp

Ärtsoppa med pannkaka

4 port

Ärtsoppan:
4 dl gula ärtor
1 st morot
1 stor gul
lök timjan eller mejram efter smak
ev lite salt

Lägg ärtorna i 2 liter kallt vatten i 10 - 12 timmar. Byt vattnet och skölj av ärtorna. Koka upp och låt ärtorna koka i ca 7 minuter, därefter skummar du bort så mycket lösa skal som möjligt. Lägg nu i moroten, löken och krydda med timjan eller mejram. Koka nu i ca 1 - 1½ timme (rör om lite då och då ). Tag upp moroten. Smaka av med mera timjan eller mejram och salt. Du kan om du vill smaksätta ärtsoppan med senap, det brukar jag göra, det tycker jag är jättegott.

  Pannkakan:
3 st ägg
1½ dl strösocker
2½ dl kaffegrädde
1½ dl vatten
2-3 msk smör eller margarin
1 nypa salt

Vispa upp äggen med vattnet och tillsätt socker, salt och mjölet i omgångar. Blanda i kaffegrädden. Smält smöret eller margarinet i en kastrull och blanda i nästan allt i pannkakssmeten. Värm en stekpanna på medelvärme och häll i det sista smöret eller margarinet. Häll nu i smet i stekpannan så att det blir ett tunt skikt i botten. Vänd pannkakan efter ca 30- 40 sekunder i stekpannan. Kan serveras med äppelmos, blandsylt eller vispad grädde till.

Upp

Bananpannkakor

4 port 6 st

1 1/2 dl mjöl
1 krm salt
3 dl mjölk
2 ägg
6 bananer
3 msk chokladsås
smör eller margarin till stekning

Blanda mjölet tillsammans med salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll i resten av mjölken samt äggen och blanda ihop. Bryn smör eller margarin i en stekpanna och häll i lite smet, så att det blir ett tunt lager fördelat i stekpannan. Vänd pannkakan när den stelnat på undersidan och har blivit guldbrun. Skala bananerna och rulla in en banan i varje pannkaka. Lägg bananpannkakorna i en smord ugnsfast form och grädda i 225 graders värme i ca 20 minuter. Häll chokladsåsen över pannkakorna och servera en kula glass till.

Upp

Chokladpannkakor

4 port 12 st
 

2 1/2 dl mjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
2 msk kakao
2 msk vaniljsocker
2 msk socker
3 ägg
smör eller margarin till stekning

Blanda mjölet tillsammans med salt, vaniljsocker, socker och kakao i en skål. Tillsätt 3 dl mjölk och vispa till en jämn smet. Häll i resten av mjölken och äggen och blanda ihop. Bryn smör eller margarin i en stekpanna och häll i lite smet så att det blir ett tunt lager fördelat i stekpannan. Vänd pannkakan när den stelnat på undersidan. Serveras tillsammans med vaniljglass.

Upp

Kardemummapannkakor

4 port 12 st

2 1/2 dl mjöl
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
6 dl mjölk
2 msk socker
3 ägg
smör eller margarin till stekning

Blanda mjölet tillsammans med salt, kardemumma och socker i en skål. Tillsätt 3 dl mjölk och vispa till en jämn smet. Häll i resten av mjölken samt äggen och blanda ihop. Bryn smör eller margarin i en stekpanna och häll i lite smet, så att det blir ett tunt lager fördelat i stekpannan. Vänd pannkakan när den stelnat på undersidan och har blivit guldbrun. Servera med en klick vispad grädde till.

Upp

Morotspannkakor

4 port 12 st

2 1/2 dl mjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
1 tsk timjan
3 ägg
300 gr finrivna morötter
smör eller margarin till stekning

Blanda mjölet tillsammans med timjan och salt. Häll i hälften av mjölken och vispa tills det blir en jämn smet. Häll i resterande mjölk samt äggen och morötterna, vispa så att allt blandar sig. Bryn smör eller margarin i en stekpanna och häll i lite smet så att det blir ett tunt lager fördelat i stekpannan. Vänd pannkakan när den stelnat på undersidan och har blivit guldbrun. Pannkakorna är goda att äta dom som dom är men det är också gott att servera stekt fläsk till.

Upp

Ratatouille

6-8 port

2 stora grovt hackade lökar
3 pressade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
2 medelstora auberginer skurna i bitar
3 röda paprikor urkärnade och skurna i bitar
2 medelstora zucchini skurna i bitar
700 gr färska tomater skalade och grovhackade
1 tsk socker
2 msk hackad persilja
salt och peppar

Koka lök och vitlök i olivoljan på svag värme i ca 15 minuter tills de blivit genomskinliga. Lägg i aubergin, paprika och zucchini. Lägg på ett lock och låt puttra på svag värme i ca 30 minuter (rör om då och då) tills grönsakerna nästan är mjuka. Tillsätt tomater, socker, salt och peppar. Koka i ytterligare 5 minuter. Strö över persiljan och servera genast.

Upp

Raggmunk

4 port

2 dl mjöl
1 1/2 tsk salt
5 dl mjölk
1 ägg
8 potatisar
3 msk smör

Vispa mjölet tillsammans med saltet och lite av mjölken till en slät konsistens. Häll i resterande mjölk och ägget, rör ihop. Skala och riv potatisen och häll den sedan i smeten. Blanda runt. Bryn smör i en stekpanna och häll i lite raggmunkssmet så att det blir ett tunt lager fördelat i stekpannan. Vänd raggmunken när den har blivit guldbrun på undersidan. Servera med  lingonsylt eller keso till.

Upp

Smörbräserad vitlök

4 port

4 stora hela vitlökar
75 gr smör
2 msk hackad persilja
salt och peppar

Dela på vitlöksklyftorna och sjud dom i lättsaltat vatten i ca 15 minuter eller tills dom blir mjuka. Häll av vattnet och skala klyftorna. Smält smöret och lägg i vitlöken. Låt puttra i ca 6 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner den hackade persiljan och servera genast.

Upp

Sommar-Gazpacho

6 - 8 port

4 msk olivolja
4 skivor vitt formbröd
1 msk rödvinsvinäger
4 vitlöksklyftor
1 tsk socker
1 kg tomater
2 röda paprikor
1 lök
1 liten gurka
salt och peppar

Skär bort kanterna på brödet. Hacka vitlöken. Skala, kärna ur och hacka tomaterna. Kärna ur och hacka upp paprikorna. Hacka löken och gurkan. Smula brödet i en skål och tillsätt olja, vinäger och socker. Blanda ner tomater, paprika, lök och gurka och kör detta i en mixer. Salta och peppra efter smak och späd soppan till önskad konsistens med iskallt vatten. Är det en varm sommardag så kan du lägga i några isbitar i soppan. Garnera med tärnad gurka eller färska örter.