Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

Det du inte visste om julen...

 

  • Under julen handlar vi i Sverige, i runda tal, 11 miljoner julstjärnor.
     

  • Något fler hyacinter köper vi, närmare bestämt 12 miljoner.
     

  • Peppar la man förr i pepparkakorna. Ju rikare man var ju mer peppar hade man kryddat med.
     

  • Julkorven kräver egentligen köttkvarn. Den första kom 1890 från Huskvarna.
     

  • Julkrubban är en katolsk sed från italienska kyrkor och kom till Sverige i början av 1800-talet.
     

  • Socker var på 1700-talet så dyrt att man förvarade det i låsta sockerskrin.
     

  • För hundra år sedan, i södra Sverige, var grisen hårdvara - därför åt man gädda på julafton i stället.
     

  • Adventsstjärnan som hängs i fönstren kom under 40-talet.
     

  • Kokar Du köttbullarna innan Du steker de, blir de garanterat runda.
     

  • Kustfiskarnas bästa julrätt förr i världen var ålen.
     

  • Senap användes som krydda till maten redan på 1300-talet.
     

  • Adventskalendern kom till Sverige först på 20-talet.
     

  • Adventsljusstaken kom först på 30-talet.
     

  • Filipin kommer från tyska "Viel liebchen" som betyder Mycket kär alt. Hjärtans kär.
     

  • Granen kommer också från Tyskland och landade som tradition i Sverige först i slutet av 1800-talet.
     

  • Jäst, som vi använder vid brödbak, kom först vid sekelskiftet.
     

  • Innan jästen "uppfanns" använde man vört. Eftersom julen var storbakens tid är det numera vanligt att vi bakar just vörtbröd.
     

  • Öl bryggde man förr bara till stora helger eller fester: gravöl, taklagsöl, julöl, barnöl. Till vardags drack man svagdricka eller enbärsdricka.
     

  • Förr var vetemjölet, som måste köpas, en lyx till färskbrödet till julen.
     

  • Innan julgranen blev vanlig, strödde man halm på golvet och det bars inte ut förrän vid tjugondag Knut. Seden är från fornnordisk tid och försvann först omkring 1900.
     

  • Före jultomten fanns julbocken som delade ut presenter. Jultomten kom först under 1800-talets senare del.


Saffran:

  • Saffran kommer från märkena i en krokus. Varje blomma har 3 märken och för att få ett kilo saffran krävs över 100 000 blommor.
     

  • Ett vanligt trick för att göra märkena tyngre - och därigenom tjäna mer pengar - är att låta de suga upp honung eller olja.
     

  • I Romarriket framställdes ett honungspiller med saffran och myrra som gavs vid leversjukdomar.
     

  • Från 1500-talets Sverige blandades saffran in i mediciner mot magsjukdomar.